GPS på reise er topp å bruke for å finne ut hvor du er, og hvor du skal. Dette er aktuelt uansett hvilket land du er i, om du er på biltur, fottur, i kajakk eller sykkeltur. GPS er et satellittsystem, og en forkortelse for Global Positioning System.
Mange bruker GPS-appen på smarttelefonen, og dette fungerer utmerket i mange sammenhenger. Blant annet Google Maps og Apple Maps fungerer godt som hjelpemiddel for navigasjon.
Men en dedikert GPS-enhet har likevel sine fordeler. GPS-apper på telefonen bruker ofte store mengder datatrafikk. Dette blir fort dyrt. Ikke minst om du er i utlandet. Mange GPS-apper har offline-versjoner som allikevel bruker store mengder plass på telefonen.
GPS-apper krever mye strøm Du risikerer fort at batteriet er dødt når du skal bruke telefonen til å ringe eller gå på nett. En annen ting er at navigasjonen blir avbrutt når noen ringer deg eller du får en SMS.
Ta med et gammeldags kart og kompass
Derfor har en GPS store fordeler, og gir deg en tryggere tur. Det du også skal huske på når du bruker GPS, er å ha med deg et godt, gammeldags kart og kompass. Med andre ord, en fysisk oppbakking. En GPS, på samme måte som smarttelefon er et teknisk vidunder, men alle vet at plutselig er det ikke dekning, eller du kan få et annet teknisk problem. Energitomme batterier, for eksempel.
GPS har den fordelen at du kan bytte svake batterier (husk å ha med nye), noe som er en stor fordel om du vandrer rundt i områder hvor det ikke er strøm for lading. En håndholdt GPS veier rundt 150 gram, så det er ikke så mye ekstra å bære på, når vi tenker på sikkerhet og navigasjon.
En GPS viser posisjonen der du er i et rutenett. Du må lære deg å tolke dette i kombinasjon med kartet. Da kan du lese posisjonen din og høyden over havet der du står. Dette kan du lagre i maskinen noe som hjelper deg når du skal tilbake.
Dette er kjekt også dersom du ofte går samme strekningen, noe som forenkler det å gå samme vei tilbake.
Bruk tid på å trene deg
GPS-en gir deg retningen mellom stedene du skal passere, og oppgir avstanden i luftlinje.
Nyere GPS-er lagrer også spor. De tar stadig posisjoner om de står på hele tiden og lagrer dem i en logg. Den kan vendes og gjør det mulig å returnere dit du kom fra. Dette er nyttig om fokk, tåke eller uvær skulle gjøre det umulig å fortsette som planlagt. Men husk at de eldste sporene slettes når minnet er fullt.
Bruk en del tid på å trene deg til å bruke GPS før du legger ut på ukjent tur. Det er ingen god situasjon å stå langt ute i ingenmannsland, tåka kommer sigende og du vet ikke engang hvilken retning du skal gå. Og langt mindre har lært deg å bruke GPS-en. Bruk GPS-en for eksempel under søndagsturer i områder der du er godt kjent. Slik lærer du deg raskt hvordan denne eminente navigatoren fungerer.
Da finner du også fort ut om innstillingene er riktige.