Home Reisetips Isbrytersafari og 15 hvite eventyr i Vinter-Sverige

Isbrytersafari og 15 hvite eventyr i Vinter-Sverige

by Reiseliv
Isbrytersafari

Har du noen gang prøvd å bestige en isvegg, kjøre på en islagt innsjø, gå tur med reinsdyr, eller overnatte i en iglo? Her får du tips om 15 vinteropplevelser i Sverige som er noe utover det vanlige.

Vinter-Sverige: Vinteren er lang og kald i hele Skandinavia, og den beste måten å omfavne den på er å være ute! Med frisk luft i fjeset, roser i kinnene og ull i flere lag er det bare å kaste seg ut i det hvite landskapet. La langrennskiene få hvile og prøv noe nytt og spennende ute i vinter. Vi har mange gode tips til vinterlige aktiviteter som skiller seg ut, sjekk vår liste for spennende ting du kan oppleve over grensen.

Reinvandring i Dalarna

Vandring med reinsdyr i Dalarna. Foto: Renbiten

Isbading for tøffinger

Vinterbad på kysten. Foto: Viktor Holm

Langs hele Sveriges kyst kan du isbade hele vinteren rundt. Visstnok har isbading flere helsemessige fordeler; som at det øker blodsirkulasjon, styrker immunforsvaret og forbedrer minnet og søvnkvaliteten. Kombiner en dukkert i det friske vannet med et varmende spa-opphold på land. Hele den vest-svenske kysten er fylt med herlige spa-hotell, hvor du har tilgang til både det iskalde vannet og varmende luksus. På TanumStrand tilbyr de havsbadrituale med spa, velgjørende tang, isbad og en deilig badstue. Etter badingen kan du avslutte med en bedre sjømat-middag med delikatesser fra Bohuslän.

Den rusende følelsen i kroppen som du får av isbading kan du også finne på tilrettelagte badeplasser sør for Göteborg. I det vakre kalbadhuset i Varberg fra 1820-tallet kan du, blant historiske omgivelser, duppe deg i sjøen og krype inn i badstuen etterpå.

Bilkjøring på isen i Luleå

Bilkjøring på isen i Luleå. Foto BMW Driving Experience Sverige

Helt nord i Sverige, ikke langt fra grensen til Finland, ploges det hvert år 30 kilometer med isbaner. Skjærgården forvandles til et nett av veier som du kan utforske bak rattet. BMW Driving Experience Sverige tilbyr turer på hjul på de islagte innsjøene. Hindersön, Sandön, Junkön og Storbrändön er noen av stedene du kan besøke med bil. Veiene er 40-45 meter brede og isen er over en halv meter tykk. Ta turen ut til en av øyene utenfor Luleå. På Jopikgården på Hindersön kan du blant annet kjøpe vafler og en varmende kaffe.

Overnatting i Igloo Åre

Igloo Åre. Foto Mattis Lindqvist

Når du var barn bygde du kanskje snøhuler i hagen som du lekte og tente lys i, nå kan du gjenoppleve snøhuleopplevelsen på en oppgradert måte hos Igloo Åre. Prøv en annerledes og morsom overnatting i hvite omgivelser. Her ønskes du velkommen med en varm drink, får servert en bedre middag og kan ta deg et bad i den oppvarmede badestampen. Mer unik overnatting skal du lete lenge etter!

Vinterpadling i Bohuslän

Vinterpadling i  Smögen. Foto: Roger Borgelid.

På vinteren når luften er klar og det ligger en stillhet over klippene i skjærgården, er det perfekt å sette seg i kajakken for å nyte vinteren og den rolige stemningen som finnes der ute. Det er som om kysten tar et dypt åndedrag og fyller lungene med ny luft. Langs Bohusläns kyst finnes det mange ulike tilbydere som arrangerer fine padleturer i skjærgården på vinterstid.

Nordlysopplevelser på Aurora Sky Station

Nordlyset sett fra Aurora Sky Station. Foto: David Becker

Det myteomspunnede Aurora Borrealis er et fenomen som fascinerer og bergtar alle som har sett det. I Nord-Sverige, nærmere sagt i Abisko, finnes den plassen som går for å være en av verdens beste steder å oppleve nordlys. Aurora Sky Station ligger midt i Auroraovalen og den klare, rene luften på fjellet skaper perfekte forutsetninger for å se det særegne lyset, som viser seg fra oktober til slutten av mars. Kle deg godt å bli med på en magisk opplevelse i vinternatten.

Isbrytersafari i nord

Bading med overlevelsesdrakter i Luleå. Foto: Karin A╠èberg

Bottenviken nord i Sverige fryser til is på vinteren og båttrafikken er avhengig av isbryterne for å nå destinasjonene. Disse har nå begynt å tilby turister muligheten til å bli med på safari blant isblokker og hav. Underveis stopper båtene opp i isødet og du som besøkende får utdelt overlevelsesdrakter som du kan flyte rundt på vannet med.

Havørnsafari på kysten

Ørnespaning på kysten

Havørn over Getteron Naturum i Halland. Foto: Mikael Nord

Havørnen er vår største rovfugl og et mektig syn når den svever over deg på himmelen. Bli med på ørnespaning med naturveilederne på Naturum Getterön i Halland. På turen vil det by seg muligheter til å se andre type fugler også, som isfugl, dvergdykker, lappfiskand, sangsvane og skjeggmeis. Den guidede turen foregår fra kl. 9 til 10 alle lørdager og søndager, det er gratis og du trenger ikke melde deg på på forhånd. Fram til 29. februar mates ørnene daglig i naturreservatet, og er du en morgenfugl kan du få med deg dette spesielle synet.

Sightseeing med havets buss

Göteborg Ocean Bus. Foto Göteborg & Co

Ocean Bus har inntatt Göteborg og det er noe så unikt som en buss som kjører både på land og til havs. Amfibiebussen tilbyr by-sightseeing mellom Göteborgs kjente severdigheter. Plutselig forvandles den 10 tonn tunge bussen til en båt og tar seg nedover byens kanaler, før den fortsetter på veiene igjen. 

Sparketur i landlige omgivelser

Dalarna Sparksafari. Foto: Green Owl Travel

Spark er en klassisk skandinavisk vinteraktivitet som har eksistert her i nord i over 150 år. Green Owl Travel i Rättvik tar sparketuren til et nytt nivå med spark-safari på den svenske landsbygden. Spark-safari passer for hele familien og er i tillegg en miljøvennlig aktivitet som hverken forurenser eller bråker. Nyt naturen i stillhet og ta deg en deilig fika i hvite omgivelser.

Opplev den smålandske vinteren bak en hest

Med hestekrefter gjennom skogen i Småland. Foto: Skärsjö häst

I Aneby, like ved Jönköping, kan du oppleve den svenske vinternaturen med hest og slede. På Skärsjö häst tar nordsvenske hester deg med på tur inn i vinterkledde skoger. Pakket inn i varme klær og med lyden av hestehover er hyggefaktoren stor.

Isfiske og overnatting i tipitelt

Vintercamping i Värmland. Foto: Going North

Nord i Värmland finnes det et stort utvalg av fiskerike sjøer, hvor du kan prøve fiskelykken også på vinterstid. Bli med på en guidet pilketur sammen med hundespann i regi av Going North. Selskapet arrangerer også lengre vinterturer med snøscooter, hvor du kan oppleve Värmlands natur i vinterdrakt. Overnatt i tipitelt, fisk i frosne innsjøer og test hestekreftene på snøscooteren.

Isklatring i Abisko

Iskald og nervepirrende klatreopplevelse i nord. Foto: Mountain Guide Travel

Er du modig nok til å bevege deg opp i en isvegg? Da burde du ta turen til Abisko, like ved norskegrensa. Med isøks og stegjern kan du ta deg oppover i den massive isveggen i Abisko nasjonalpark. Isfossen er 12 meter høy og passer fint for eventyrlystne nybegynnere så vel som rutinerte klatrere. Kjenn på både adrenalin og mestringsfølelse mens du bestiger fjellsiden istapp for istapp.

Trugetur i Dalarna

Trugetur gjennom skogen i Dalarna. Foto Hanne Marit Tobiassen

Ta steget ut på skaren og utforsk naturen bortenfor de oppkjørte stiene med truger på beina. I Dalarna kan du enten leie truger på egenhånd eller med en guide som tar deg med til de fineste plassene. Truger har blitt anvendt av mennesker i flere tusen år for lettere å ta seg fram i snøbelagt terreng. Med kart og en god fika i ryggsekken kan det bli en spennende utflukt i naturen. Truger er en enkel aktivitet som passer for alle, både barnefamilier, nysgjerrige nybegynnere og treningsglade. Her kan du ta det i ditt eget tempo og etter eget ønske.

Fartsfylt snøscooter-tur

Scootertur med Fredros Gård i Värmland. Foto: Fredros Gård

Scootersafari er en kul og fartsfylt måte å oppleve den Värmlandske villmarken på. I Arvikas skoger kan du kjøre på oppmerkede løyper mellom skog, fjell og frosne fosser. Underveis kan dere stoppe på en kaffestue eller lage et deilig måltid over ilden. Hvis du ønsker en tur som går over flere dager tilbyr Fredros gård utflukter med snøscooter og overnatting i koselige tømmerhytter underveis. 

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.