Home Reisetips Jamaica er eksotisk ferie med mye god mat, rom og musikk

Jamaica er eksotisk ferie med mye god mat, rom og musikk

by Reiseliv
Jamaica eksotisk ferie

Jamaica er er eksotisk ferie med mye god mat, rom og musikk, og er spesielt kjent for frodig natur, rytmisk reggaemusikk og verdenskjent rom. Men den karibiske øya har også et smakfullt kjøkken som er verdt å utforske. Blant de primære ingrediensene er eksotisk frukt, krydder og kjøtt. Prøv Jamaicas nasjonalrett med saltfisk, en innbakt biffpai eller en søt snack med kokosnøtt.

På Jamaica kan du oppleve alt fra vakre landskap til fengende reggae-rytmer. Men landet har også en helt spesiell gastronomi som gjenspeiler landets mangfoldige kultur.

Jamaica er en øynasjon som ligger i Det karibiske hav og er den tredje største øya i Karibia.

Før den europeiske koloniseringen var Jamaica bebodd av Taíno-folket. Christopher Columbus kom til øya i 1494 under sin andre reise til Amerika.

På 1500-tallet ble Jamaica en spansk koloni, men den ble overtatt av Storbritannia i 1655 etter mange års konflikter.

Øystaten ble en viktig koloni for Storbritannia på grunn av sukkerplantasjer, og dette førte til importen av store antall afrikanske slaver. Slaveriet varte frem til 1834 da det ble avskaffet.

I 1962 fikk Jamaica sin uavhengighet fra Storbritannia og fikk en parlamentarisk demokratisk regjering.

Noen gode forslag til aktiviteter på Jamaica

Jamaica eksotisk ferie

Jamaica er kjent for sine vakre strender, inkludert Seven Mile Beach i Negril, Doctor’s Cave Beach i Montego Bay og Frenchman’s Cove i Portland. Du kan sole deg, bade, snorkle og delta i ulike vannsportaktiviteter.

Blue Mountains er kjent for sin fantastiske naturskjønnhet og kaffeplantasjer. Du kan utforske fjellene til fots, besøke kaffegårder og smake på den berømte jamaicanske Blue Mountain-kaffen.

Jamaica har en rik kultur som inkluderer musikk, dans, mat og kunst. Du kan besøke musikkstudioer og museer, delta i reggae-festivaler og prøve deilige jamaicanske retter som jerk chicken, patties og ackee and saltfish.

Jamaica tilbyr en rekke vannsportaktiviteter, inkludert dykking, snorkling, seiling, windsurfing og rafting på Martha Brae-elven.

Du bør utforske historiske steder som Port Royal, som en gang var kjent som «piratenes by,» og Rose Hall Great House, kjent for sine spøkelseshistorier.

Øysamfunnet har vakre naturområder som Dunn’s River Falls, Blue Hole og Black River Safari, hvor du kan oppleve vakker natur og dyreliv.

Hovedstaden Kingston tilbyr muligheter for å utforske jamaicansk byliv, besøke museer og oppleve det pulserende kulturlivet.

Jamaica er et flott sted å slappe av og komme vekk fra hverdagens stress. Mange feriesteder tilbyr all-inclusive-pakker der du kan nyte sol, strand og komfort.

Verdens beste rom? Og du kan besøke lokale destillerier

Rom fra Jamaica har en velfortjent internasjonal rykte for sin kvalitet og smak. Det er flere kjente romprodusenter på øya, og jamaicansk rom er en viktig del av karibisk romindustri.

Romproduksjonen på Jamaica har lange røtter som går tilbake til kolonitiden da sukkerplantasjene dominerte økonomien. Rom ble opprinnelig laget som et biprodukt av sukkerproduksjon, og den tidlige rommen var rå og sterkt alkoholisert.

En unik egenskap ved jamaicansk romproduksjon er bruk av «dunder», som er gjæret skum som gjenvinnes fra tidligere produksjoner. Dette gir rommen sin karakteristiske smak og aroma.

Jamaicansk rom blir vanligvis produsert ved hjelp av både pot still og column still, noe som gir en bredere smaksprofil. Pot still gir en kraftigere og mer kompleks smak, mens column still gir en lettere og glattere rom.

Rom på Jamaica lagres ofte i eikefat i flere år. Lagringstiden varierer, og noen rom kan være aldersbestemte, noe som gir dem en unik smak og dybde.

Jamaicansk rom er kjent for sin rike smak med toner av tropisk frukt, krydder, banan, vanilje og eik. Rommene kan variere fra søte og fruktige til kraftige og krydrede avhengig av produsenten og lagringsprosessen.

Noen kjente produsenter av jamaicansk rom inkluderer Appleton Estate, Hampden Estate, og Worthy Park Estate. Disse destilleriene tilbyr turer og smaksprøver for besøkende.

Jamaicansk rom brukes ofte i populære cocktailer som Mai Tai, Zombie, og Jamaican Rum Punch.

Når du besøker Jamaica, kan du utforske de lokale destilleriene, delta på romsmaksprøver og lære mer om romproduksjonsprosessen. Jamaicansk rom er en viktig del av øyas kulturarv og en glede for romelskere over hele verden.

Og endelig, all den fantastiske musikken på Jamaica

Musikk spiller en svært viktig rolle i Jamaicas kultur, og øya har gitt opphav til flere musikksjangre som har hatt stor innvirkning på verdensmusikken. Her er noen av de mest kjente musikksjangrene og stiler fra Jamaica:

Reggae: Reggae er uten tvil den mest kjente musikksjangeren fra Jamaica. Den ble populær på 1960-tallet og er kjent for sin rolige rytme, betydningsfulle tekster og karakteristiske offbeat-rytme. Bob Marley, Peter Tosh og Jimmy Cliff er noen av de mest kjente reggaeartistene. Reggae handler ofte om sosial rettferdighet, kjærlighet og tro.

Ska: Ska oppstod på Jamaica på 1950-tallet og er en livlig musikksjanger med rask beat og hornarrangement. Den har påvirket utviklingen av reggae og rocksteady.

Rocksteady: Dette er en mellomfase mellom ska og reggae, populær på slutten av 1960-tallet. Rocksteady-musikken har en jevn, avslappet rytme og romantiske tekster.

Dancehall: Dancehall er en mer moderne musikksjanger som oppstod på 1970-tallet. Den har en energisk rytme og er ofte forbundet med DJ- og soundsystem-kulturen. Dancehall er kjent for sine fengende rytmer og ofte kontroversielle tekster.

Mento: Mento er en gammel musikksjanger som har røtter tilbake til 1800-tallet. Den bruker tradisjonelle karibiske instrumenter som banjo og maracas og er en tidlig forløper for ska og reggae.

Roots Reggae: Dette er en undergruppe av reggae som fokuserer på dype, åndelige tekster og Rastafarian-filosofi. Det kjennetegnes av bruk av trommer og bassgitarer.

Nyabinghi: Nyabinghi er en religiøs musikksjanger forbundet med Rastafarian-bevegelsen. Den inkluderer djembe-trommer og chanting og brukes i Rastafarian-ritualer.

Dekonstruktiv Dub: Dette er en eksperimentell form for reggae og dubmusikk som ofte inneholder bruk av lydeffekter og lydcollager.

Jamaica har hatt stor innflytelse på verdens musikkscene, spesielt gjennom reggae, som har spredt seg globalt og påvirket utallige andre musikksjangre. Musikk er en viktig del av den jamaicanske kulturen, og du kan oppleve den på konserter, festivaler og i lokale nattklubber når du besøker øya.

Gastronomisk paradis – du bør smake på retter som disse

Jamaica eksotisk ferie

Taino-folket, som er Jamaicas opprinnelige befolkning, har påvirket det jamaicanske kjøkkenet med ingredienser som yucarod, grønnsaken yams, søtpoteter og tropiske frukter som ananas og guava – mens bruken av krydder og urter har afrikansk opprinnelse.

Ackee & saltfish: Jamaicas nasjonalrett

Ackee & saltfish er Jamaicas nasjonalrett. Her står den milde, bløte frukten ackee i kontrast til smakfull saltet torsk, paprika og en blanding av krydder. Retten spises vanligvis til frokost eller som forrett servert med stekte dumplings. Ryktene sier at Smurf’s Café på Treasure Beach serverer en av de beste versjonene.

Curry goat: En rett som smelter på tungen

En annen populær rett i det jamaicanske kjøkkenet er «curry goat», som – noe navnet også tilsier – består av mørt, krydret geitekjøtt, potetterninger og karrisaus. Kjøttet marineres over natten før det putrer i en smakfull karrisaus dagen etter. Et av de beste stedene for å nyte retten er på Miss T’s i byen Ocho Rios.

Jerk chicken: Velsmakende røkt kjøtt

Retten jerk chicken har fått navnet sitt på grunn av måten den tilberedes på. Først marineres kyllingen i krydder, deretter kokes den sakte over enten bål eller grill, noe som gir en karakteristisk røkt kjøttsmak. På Jamaica er en av de beste versjonene tilgjengelig fra restaurantkjeden Scotchie’s, som har restauranter i både Montego Bay, Ocho Rios og Kingston.

Pai med oksekjøtt: deilig komfortmat

De tradisjonelle jamaicanske «beef patties» er oksekjøtt innbakt i en smørdeig. Kjøttet er tilsatt gurkemeie og en kremet smørblanding, noe som gir kjøttet en deilig krydret smak og gulaktig farge. Denne spesialiteten fungerer perfekt som et lunsjmåltid, og gjerne skylt ned med en kald jamaicansk Red Stripe-øl. Kjeden Juicy Patties spesialiserer seg på delikatessen. Her kan du også få andre versjoner, slik som vegetariske versjoner.

Jamaicanske kokosdråper: eksotisk dessert
Hvis du får lyst på noe søtt, bør du prøve den jamaicanske desserten «coconut drops». Retten består av små kokosbiter som er kokt i en blanding av brunt sukker og vaniljeekstrakt. Blandingen fordeles i små klumper, som deretter avkjøles før de kan nytes som en søt avslutning på et måltid.


HISTORIEN BAK VIETNAMESISK MAT, OG HVA ER TRADISJONENE?

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.