Home Reisetips Deilige tradisjonelle matretter i Oman – og litt om å reise dit

Deilige tradisjonelle matretter i Oman – og litt om å reise dit

by Reiseliv
Deilige tradisjonelle retter i Oman

Deilige tradisjonelle matretter i Oman er muthbe, maldouf, harees og mange flere. Bak kulturperlene og de majestetiske utsiktene skjuler landet en tradisjonsrik gastronomi, som også byr på den smakfulle retten shuwa, hvor kjøtt, nøtter og dadler er pakket inn i bananblader, den fløyelsmyke desserten halwa og det delikate flatbrødet maldouf. Her kan du lese om åtte tradisjonelle retter å sette tennene i, under en tur til Oman.

Foto: Pablo Merchán Montes

Shuwa: Retten Shuwa er assosiert med mange tradisjoner: Retten serveres ofte på slutten av ramadan og symboliserer for mange samvær og feiring. Retten består av marinert lamme-, geit- eller kamelkjøtt, som sammen med nøtter og dadler pakkes inn i bananbad og tilberedes i en underjordisk gropovn. Her ligger retten i mellom 24 og 48 timer til kjøttet er mørt og saftig. Shuwa serveres med enten brød eller ris.

Muthbe: Denne retten stammer fra Omans sørlige region Dhofar og er mer en matlagingsteknikk enn en rett. Når du lager muthbe, tilberedes kjøtt på flate steiner som legges over bål. Når steinene har nådd en viss temperatur, legges det marinert kjøtt på dem – tradisjonelt kamelkjøtt. Steinenes varmeholdende egenskaper gjør at kjøttet tilberedes raskt. Det tar bare noen minutter før det er sprøtt utenpå og mørt inni.

Maldouf: Ikke noe omansk måltid er komplett uten maldouf, et flatbrød kjent for sine mange delikate lag. Brødet er laget av en blanding av mel, vann og ghee, og det stekes på et varmt stekebrett. De tynne lagene som gir flatbrødet den unike teksturen, er laget ved å rulle og brette deigen ved hjelp av en spesiell teknikk. Når maldouf ikke spises med krydrede gryteretter, nytes brødet med honning eller ost.

Harees: Denne er en populær omansk rett laget av malt hvete og kjøtt, enten kylling eller lam, krydret med spisskummen og koriander. Ingrediensene blandes og kokes i saltet vann, og tilberedes langsomt under konstant omrøring og småkoking, noe som gir en kremet konsistens. Harees serveres ofte som et måltid før daggry under ramadan, for å fylle kroppen med god næring for dagen.

Deilige tradisjonelle retter i Oman
Et utvalg av krydder og urter som brukes ,mye i mange matretter i Oman.

Makbous: Retten lages med ris, kjøtt og krydder som kardemomme og nellik og er Omans svar på risretten pilaf. Under kokingen legges risen sammen med kjøttet og krydderne på en slik måte at den smelter sammen til en sammenhengende smakfull bit. Retten bruker også den eksklusive safranen, som kan kjøpes til gode priser i de omanske soukene (markedene), hvis du har mot til å prute om prisen med de ivrige selgerne.

Halwa: Hvert måltid i Oman bør avsluttes med den søte desserten halwa. Halwa er laget av rosevann, safran, nøtter og sukker og nytes vanligvis i selskap med en kopp arabisk kaffe, smaksatt med kardemomme. Desserten lages ved å koke sammen ingrediensene i en stor kobbergryte, hvor massen røres med en stor trespatel til rettens fløyelsmyke konsistens er oppnådd.

Shawarma: Dette er en rett som spises over hele verden, men Oman sin helt egen unike versjon av den populære gatematen. Omansk shawarma, i likhet med tradisjonell shawarma, består av saftig kjøtt som tilberedes langsomt og deretter kuttes i passe store biter. Kjøttet serveres i varmt brød med et utvalg friske grønnsaker, sauser og pålegg. Det som skiller den omanske shawarmaen fra den klassiske shawarmaen er den unike blandingen av krydder og urter som kjøttet er marinert i. Shawarmaen kan skylles ned med en myntelimonade, som serveres på praktisk talt alle restauranter og kafeer i Oman.

Omansk sandwich – med potetgull: De fleste rettene i Oman er blitt utviklet over hundrevis av år og er basert på eldgamle tradisjoner. Men også nyere retter har sett dagens lys. En av disse er en spesiell omansk sandwich – der hovedingrediensen er salte potetgullflak av merket Chips Oman. Sandwichen lages ved å smøre myk ost i et pitabrød, som deretter fylles med chips og chilisaus. Et godt mellommåltid for kjøre- eller strandturen.

Hvor lang er historien om Oman

Historien om Oman er lang og kompleks, med røtter som strekker seg tilbake flere tusen år. Fra tidlige sivilisasjoner til handel og imperier har landets historie vært preget av ulike dynastier, maktskifter og kulturell utvikling. Oman har vært sentralt i handelsruter og har opplevd innflytelse fra ulike imperier, som det persiske, portugisiske og osmanske.

En bemerkelsesverdig periode i Omans historie var det omanske imperiet på 17- og 1800-tallet, da de hadde betydelig makt og kontrollerte deler av Øst-Afrika, inkludert Zanzibar.

På 1900-tallet gjennomgikk Oman store endringer, inkludert modernisering og politiske reformer. Sultan Qaboos bin Said, som styrte fra 1970 til hans død i 2020, var en sentral figur i landets moderne historie. Under hans styre gjennomgikk Oman betydelige endringer, inkludert infrastrukturutvikling, utdanning og helsevesen.

Oman har bevart sin identitet og kultur gjennom historien, og dens betydning som en handelsnasjon og strategisk beliggenhet ved innseilingen til Persiabukten har vært kontinuerlig gjennom århundrene.

Og dette er det moderne Oman

Det moderne Oman er et land i Midtøsten som har gjennomgått betydelige endringer de siste tiårene. Sultan Qaboos bin Said, som styrte fra 1970 til hans død i 2020, spilte en avgjørende rolle i å transformere Oman til en moderne nasjon.

Under hans ledelse gjennomgikk Oman omfattende utvikling på flere fronter:

Det har vært en stor satsing på infrastruktur, med utbygging av veier, havner, flyplasser og annen nødvendig infrastruktur for å styrke landets tilknytning til den globale økonomien.

Sultans regjering investerte tungt i utdanning, noe som førte til en betydelig økning i lese- og skriveferdigheter blant befolkningen. Det har også vært en stor satsing på å utvikle utdanningsinstitusjoner og tilby stipender til studier i utlandet.

Oman har oppgradert sitt helsevesen, noe som har resultert i forbedringer i helseindikatorer og tilgang til helsetjenester for befolkningen.

Landet har forsøkt å diversifisere sin økonomi, som tidligere var sterkt avhengig av oljeindustrien, ved å investere i andre sektorer som turisme, fiske og industri.

Siden sultans død har hans etterfølger, Sultan Haitham bin Tariq, fortsatt i samme ånd. Oman jobber stadig med å balansere tradisjonelle verdier og kulturell arv med modernisering og økonomisk utvikling. Landet har fortsatt en relativt fredelig og stabil situasjon sammenlignet med mange naboland i regionen.

Oman har også blitt anerkjent for sin diplomatiske rolle, forsøk på å mediere regionale konflikter og opprettholde gode forbindelser med forskjellige internasjonale aktører. Alt i alt har det moderne Oman gjennomgått betydelig utvikling og fortsetter å søke veien mot økonomisk diversifisering og sosial fremgang.

Er det trygt å reise i Oman

Generelt sett er Oman ansett som et trygt reisemål. Landet har en relativt lav kriminalitetsrate sammenlignet med mange andre steder, og sikkerheten for besøkende er ofte godt ivaretatt. Oman har også en ganske stabil politisk situasjon sammenlignet med noen av sine naboer i regionen.

Like alle reisemål, er det alltid lurt å være oppmerksom på lokale lover, skikker og følge anbefalingene fra myndighetene for reisesikkerhet. Det kan være lurt å holde seg oppdatert om eventuelle reiseråd fra utenriksdepartementet i ditt eget land før du planlegger en reise til Oman, spesielt med tanke på eventuelle endringer i sikkerhetssituasjonen.

Når det gjelder natur og terreng, har Oman utrolige fjellområder, ørkener og kystlinjer som kan være utfordrende å utforske, så det er viktig å være forberedt og ta nødvendige forholdsregler når man beveger seg utenfor byområdene.


HISTORIEN BAK VIETNAMESISK MAT, OG HVA ER TRADISJONENE?

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.