Home Reisetips Talbot House – Underholdning og ro for slitne soldater

Talbot House – Underholdning og ro for slitne soldater

by Per Henriksen

Talbot House, Belgia: Her møttest de; de slitne, utslitte britiske soldatene fra skyttergravene ute på flatlandet hvor grusomhetene ble verre og verre for hver dag, under første verdenskrig. Her fant de ro, glede og medmenneskelighet. Et lite hus i Poperinge i Belgia – Talbot House. Nær fronten, men langt nok unna til å slippe skrekklyden fra de evig eksploderende granatene.

Filmen «1917» får stor oppmerksomhet, og NRKs Filmpolitiet roser filmen med terningkast seks. Film kan være god historieundervisning i et forsøk på å beskrive virkeligheten bakover i tid.

I 1917 pågikk fortsatt Den Store Krigen i Europa. I dag kalles den 1. verdenskrig, fordi vi fikk en repetisjon av forferdelighetene da nasjoner igjen ble hensynsløse fra 1939 til 1945. Så det ble naturlig å snakke om den første og den andre verdenskrigen

Talbot House i Popringe i Flandern var et lite tilfluktssted for slitne britiske soldater og offiserer. I dag er dette blitt til et museum og minnested, ja endog muligheter for overnatting, der den dag i dag.

Talbot House er britisk, med britisk stemning og stil i ett og alt. Naturlig fordi området var helt overtatt av britene fra den dagen krigen brøt ut. De britiske styrkene utgjorde en betydelig motstand mot tyskernes fremmarsj vestover.

Kampene raste i området rundt Ieper (Ypres). Blant annet den britiske kapteinen Neville Talbot og Philip ”Tubby” Clayton så behovet for en klubb hvor soldatene kunne møtes, og glede seg en kort stund, samle krefter før de igjen returnerte til livet i skyttergravene.

I desember 1915 hadde de skaffet seg et hus og kunne åpne klubben i det som fikk navnet Talbout House.

-Kom hit og glem krigen

I dette rommet var det kun høyere offiserer som fikk lov å overnatte. Foto: Per Henriksen

Hit var alle velkomne, uavhengig av rang. Det militære hierarkiet ble oppløst idet soldater og offiserer gikk over dørstokken, og gjensidig medmenneskelighet overtok atmosfæren. Men, det var kun høyere offiserer som fikk overnatte i klubben, og rommet ble kalt ”General’s Room”. Lavere offiserer og soldater uten rang måtte finne andre steder å tilbringe natten.

Tiltaket vokste raskt i popularitet. Én natt var det en kø på 76 høyere offiserer som ba om rom, og neste morgen var frokostsalen overfylt med 50 gjester. Klubben innså sin begrensing og overtok i et større hus litt lenger ned i gaten. Her ble det laget mange gjesterom, og bygget fikk navnet ”Skindles Hotel”.

”Kom hit og glem krigen” ble et uttrykk man brukte for å invitere soldatene. Og man kalte også Talbot House ”Every man’s Club”. Nå finnes det gamle bilder som viser at også kvinner kom til denne mannsbastionen og mennenes verden.

Inne i Talbot House var det kafé, som også har husets originale piano fra krigens dager. Det var underholdningssal, og film som underholdning hadde utviklet seg i årene under 1. verdenskrig ble populær underholdning. I Talbot House vises det i dag noen gamle klipp i kinosalen.

Uniformslue i pant for en bok

Kirkerommet i toppetasjen i Talbot House må ha vært viktig for mange av soldatene som opplevde så mye død og elendighet rundt seg, dag etter dag. Foto: Per Henriksen

Et lite kirkerom er også fortsatt en del av historiske Talbot House. Uterommet er en nydelig frodig have, rekonstruert i 1931. Haven må ha fungert som et psykologisk rekreasjonssted for soldatene. Ute på de utbombede slagmarkene fantes det verken, levende trær, grønt eller fuglesang. Bare jord, stein, leire og kratre etter granatnedslag.

Mange soldater følte for å lese, og Talbot House fikk samlet mange bøker nok til å kunne ha sitt eget bibliotek, som ble et populært tiltak. Biblioteket lå i et rom med lite lys, og en lommelykt var nødvendig for å kunne lyse rundt på bokryggene og finne en interessant tittel.

Når valget var gjort, måtte soldaten levere uniformslua i pant, inntil boka ble levert tilbake. Nå hører det med til historien at mange bøker ikke ble returnert, og luehaugen vokste. Etter krigen kom allikevel mange av bøkene igjen til rette, og befinner seg fortsatt i det lille biblioteket.

Popringe ble aldri okkupert av tyske styrker under første verdenskrig, og forble derfor et viktig senter for britiske soldater. Men tyskerne inntok Popringe under andre verdenskrig, og de ga René og Alida Berat, et belgisk par som da drev Talbot House, 24 timer på å komme seg ut.

Ekteparet klarte å gjemme unna det meste av de historiske verdisakene fra forrige krig, og derfor er dette i dag en del av det levende museets verdi.

I 1930 donerte ekteparet René og Alida Berat hele Talbot House og dets innhold til Talbot House Association. Det er denne organisasjonen som fortsatt driver turistattraksjonen i Popringe, i Flandern i Belgia.

Sjekk mer om Talbot House

Artikkelen ble publisert første gang 17. desember 2017, og er nå oppdatert i anledning filmen «1917».

Morgensol over en av de mange gravplasser for britiske soldater fra 1. verdenskrig. Foto: Per Henriksen

Krigsturisme – historiske tilbakeblikk i Flandern

krigsturisme flandern belgia

Det nye besøkssentret under kong Albertmonumentet i Nieuwpoort, i Flandern. Foto: Per Henriksen.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.