Home DestinasjonerAsiaI - India Indonesia Israel Bali, for godt voksne… eller meg?

Bali, for godt voksne… eller meg?

by Linn Krogh Hansen

Bali, familievennlig, flyturer, Indonesia, reisebudsjett, sol & bad, spa, og sport! Med dagens priser er det fullt mulig å legge ferien til Bali uten å ruinere seg. Men er det et dårlig tegn at man trives bedre på et turiststed for godt voksne og småbarnsfamilier enn i den festglade surfebyen på andre siden av landtungen?

Det var her det begynte, og  ikke på Kuta Beach, som mange tror.

Sanur ligger tvers over den lille landtungen ved sydspissen av Bali, kun en halvtimes kjøring fra den internasjonale flyplassen i Denpasar og surfe- og partybyen Kuta. Da surferne, australierne og ryggsekkturistene etablerte seg i Kuta på 1960-tallet, reiste barnefamiliene og de som ville ha en rolig strandferie til Sanur.

Stranden ved hotellet strekker seg fem kilometer. Strandpromenaden mellom hotellene og stranden er også utmerket for jogging, sykling eller bare en gåtur.

Stranden ved hotellet strekker seg fem kilometer. Strandpromenaden mellom hotellene og stranden er også utmerket for jogging, sykling eller bare en gåtur.

Det som en gang var en liten fiskelandsby, er i dag en populær tilbakelent badeby med mellomklassehoteller beliggende på rekke rad  langs den fem kilometer lange hvite korallstranden. Byen har beholdt mye av sin sjarm fra gamledager, og bysentrum er begrenset til noen få travle hovedgater med butikker, restauranter og spasentre.

Det er forbudt å bygge husene høyere enn templene på Bali, derfor finnes det ingen skyskrapere eller høyhus verken her eller andre steder på øya. Spesielt er europeerne blitt glade i det fredelige strandparadiset, og mange kommer tilbake år etter år. Mens Kuta og Bali generelt har sterk overvekt av turister fra nabolandet Australia, er det nederlendere, skandinaver, briter, tyskere som søker til Sanur.

Vi bodde på Prama Sanur Beach Hotel, som er ranket som nummer to  av en lokal turistside over de mest populære hotellet i byen. Her har man alt man trenger; to svømmebasseng, utendørs spisesal, privat strand, og det meste av vannsport innen et par hundre meters gange.

Rip Curl har en av sine surfesentre rett utenfor hotellet, hvor man kan ta intensivkurs eller leie det meste av brett og seilutstyr til langt rimeligere priser enn i Europa. Lagunen utenfor er stor, og dermed godt egnet til både windsurfing, kiting og Stand up-padling når vannet ikke er på det laveste. De ivrigste padler gjerne hele veien ut til korallrevet og surfer.

Ryggmassasje og frangipani

Klar for ryggmassasje på Aroma Spa Retreat. Foto: Aroma Spa Retreat.

Klar for ryggmassasje på Aroma Spa Retreat. Foto: Aroma Spa Retreat.

Spaferie er et begrep jeg forbinder med klisjeer for klassiske jenteturer. Litt som i kategorien shopping… Jeg fortrekker heller vannaktiviteter, natur- og kulturopplevelser eller rett og slett å slappe av med en god bok. Det siste sitter langt inne å innrømme, og er vel nok et tegn på at jeg begynner å bli faretruende voksen.

Men med den innrømmelsen, kommer også en annen: Det er ok med en spabehandling og en skikkelig ryggmassasje av ømme muskler en gang i blant. Særlig når man kan ligger på en myk benk utendørs i skyggen, eller i et kjølig rom med dempet musikk og  duften av sjasmin og frangipaniblomster rundt seg. I denne sammenhengen er det lite som slår Sørøst-Asia.

Spasenteret Aroma Spa Retreat har vunnet flere priser på TripAdvisor, og holder til ved siden av surfesenteret. Har kan man velge behandling fra et rikholdig utvalg bestående av en flere siders meny. Fotmassasje, manikyr, ansiktsbehandlinger, behandling mot solbrenthet, oljespa, tradisjonell balinesisk hårbehandling er bare noe av det som finnes på menyen. Varigheten på behandlingene varierer fra enkel, én times ryggmassasje til dagspakker på seks og åtte timer bestående av diverse spabehandlinger, te, lunsj, solseng, og tilgang til bassenget. Velger du en «Ariport Chill» får du til og med transport til flyplassen etter endt behandling.

Det er nok slett ingen dum måte å avslutte et ferieopphold vil jeg tro. Prismessig ligger dette senteret litt over snittet, men sett med norske øyne er det absolutt overkommelig. Jeg betalte eksempelvis ca 700 kroner for en og en halv times aromaterapi for meg og mannen min. Sanur er ikke stedet for deg som vil ha action og fest. Alt av restauranter, barer, massasje/spa-sentre stenger ved midnatt. Og er det noe betjeningene er nøye på, så er det å overholde stengetiden. Myndighetene er strenge på denne siden av Bali, og man risikerer å få inndratt lisensen ved brudd på midnattregelen. En annen ting du ikke finner på Bali er casinoer. Gambling er nemlig forbudt ved indonesisk lov.

Sanur har imidlertid nok av hyggelig spisesteder og strandbarer å velge mellom mens kvelden ennå er forholdvis ung. Bare på hotellet finnes det en håndfull forskjellige restauranter, i tillegg til alle strandrestaurentene som ligger på rekke og rad bortover strandpromenaden. Her kan du sitte med tærne i sanden og sippe en islkald Bintang eller presset limejuice mens solen forsvinner og fargen på himmelen blir rødere og rødere. Selve solnedgangen må du imidlertid til Kuta å se, men stemningen og den røde tequila sunrise- fargen står ikke tilbake her, selv om den røde kula mangler.

Drømmeferie på budsjett

Omlettdisken i frokostavdelingen. Foran en canang sari offergave med blomster og mat.

Omlettdisken i frokostavdelingen. Foran en canang sari offergave med blomster og mat.

Prama Sanur Beach Hotel er et av de stedene jeg har trivdes desidert best. Topp service, hyggelig betjening, super mat, underholdning, stort basseng og en utrolig fin blomsterhage, perfekt strand med vannaktiviteter og  gratis solstoler til gjestene. Likevel er hotellet kun rangert med fire og en halv stjerne på hotels.com. Mest populært på denne rankingen er Sanur Fairmont Hotel med fem stjerner.

Uten å ha besøkt det sistenevnte hotellet, tviler jeg  på at prisforskjellen på 150 dollar per natt er verdt å legge til utfra mine behov.  Jeg betalte 3000 kr for et dobbeltrom på Prama Beach for syv netter med en fantastisk frokost inkludert, og kan ikke se at vi savnet noe. Reiser du på på lavbudsjett er Bali et av sted der du kan bo godt for en billig penge.

For et par hundre kroner natten får du et helt greit hotellrom med basseng og hage, men med litt gåavstand til stranden. Uansett hva du velger av bostandard, får du generelt  mye igjen for pengene i Sanur og på Bali generelt.

Med prisvinnende Qatar Airways betalte jeg kun litt over 11.000 kroner for to personer tur/retur Oslo-Denpasar. For to personer med fly og opphold kom den ulelange drømmeturen på 14 000 kroner for to personer.

Les resten av artikkelen om Bali og mange andre reisemål på Linnreise.no Artikkelforfatter: Linn Krogh Hansen (45) fikk globus i gave på sin 2-års dagen etter eget ønske, og har siden vært lideskapelig opptatt av å reise og se nye steder. Selv om hun nærmer seg land nummer 100, er reiser innen Norge fortsatt blant favorittene. Bloggen linnsreise.no ble nummer to i Expedias konkurranse “Norges beste reiseblogg” i 2013, og innholdet  gjenspeiler  interessene for sjøen, friluftsliv, fremmede kulturer og den generelle eventyrlysten. En båttur i Oslofjorden er vel så aktuell som en ridetur i en ørkenen, eller jungelsafari i Afrika.

Les også Indonesia – det brede landet

Lyst til å lære reisejournalistikk?  Sjekk ut dette kurset

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.