Home Historien om et reisemål Taj Mahal mausoleum er kjærlighet til en kone

Taj Mahal mausoleum er kjærlighet til en kone

by Per Henriksen
Taj Mahal mausoleum

Taj Mahal mausoleum i Agra nord i India, ble bygget av muslimen Shah Jahan. Han hadde den indiske tittelen stormogul, fordi han hersket over en stor del av landet. Shah Jahan hadde tre koner. En av disse ble kalt Mumtaz Mahal. Hun var stormogulens favorittkone, og hun ble mor til 14 av hans 16 barn. Som en kjærlighetserklæring til henne da hun døde, bygget han Taj Mahal. Dette muslimske bygget er i dag det viktigste reisemålet i hinduistiske India.

Taj Mahal mausoleum

Vi må tilbake til første del av 1600-tallet for å finne opprinnelsen til mausoleet. Og vi kan bare fantasere over de mange forslag, skisser, endringer, arkitekt- og designforslag som ble diskutert mellom Shah Jahan og den antatte arkitekten Ustad Ahmad Lahori må ha vært, da bygget ble påbegynt i 1631 eller 1632.

For å oppføre bygget ble murere, steinhuggere, flisleggere, gravører, malere, kalligrafer, kuppelbyggere og andre håndverkere rekvirert fra hele imperiet, og også fra Sentral-Asia og Iran.

Det tok hele 16 år før Taj Mahal kunne presenteres og stormogulen kunne vise sin kjærlighet til Mumtaz Mahal, i 1648. Men jobben var ennå ikke gjort helt og fullt. Det gikk ytterligere noen år til før anlegget og parken rundt praktverket stod ferdig.

En mors død ble til Taj Mahal

6,5 millioner mennesker besøker Taj Mahal i året. De fleste er indiere,
men mausoleet har også stor tilstrøming av internasjonale turister. Foto: PXhere

Mumtaz Mahal fikk selv ikke oppleve bygget. Hun og stormogulen giftet seg i 1612. Hun fødte 14 barn frem til hun døde hun i 1631, da hun fødte deres siste sønn Guahara Begum. Det ble startet på Taj Mahal.

Mumtaz Mahal het egentlig Arjumand Banu Begum, men ble etter hvert kjent som Mumtaz Mahal som betyr Palassets pryd.

Historien forteller også at stormogulen etter at bygget stod ferdig, hadde planer om å bygge et tilsvarende mausoleum i sort marmor til minne om seg selv.

Et slikt bygg ble aldri realisert. En av hans sønner arresterte sin far i raseri over ideen, og mente at dette var misbruk av penger, og at stormogulen hadde fått stormannsgalskap. Fem år etter at bygget og parken var blitt en komplett og vakker enhet, døde Shah Jahan, i 1658.

Litt historiesammenligning: Alt dette skjedde samtidig som Norge var involvert i siste del av krigen mellom Danmark og Sverige, og Sverige forsynte seg av store deler av Norge.

Bråk om praktverkets historie

Dagligliv; eldre kvinner kjøler seg ned i skyggen under et tre nær Taj Mahal. Foto: PXhere

Praktbygningen ligger ved elven Yamuna, nær byen Agra. Agra var på denne tiden hovedstad under stormogulens rike.

Det har vært en del bråk i India om Taj Mahal virkelig er en muslimsk bygning. Så sent som på slutten av 1980-tallet hevdet en indisk forfatter at både denne og mange andre muslimske bygninger og moskeer opprinnelig var mange år tidligere oppført av hinduer. Men Høyesterett i India avgjorde påstandene som rent tøv.

Påstanden om at anlegget opprinnelig ikke er muslimsk ble dermed satt helt på sidelinjen.

Taj Mahal er et resultat av at araberne begynte sin ekspansjon i Midtøsten, Nord-Afrika og Spania allerede rundt år 630 etter fremveksten av islam. De fortsatte østover og inn i India på 1000-tallet. Utallige muslimske bygninger ble reist i kjølvannet av denne ekspansjonen. I Europa er palasset Alhambra i Spania en av de mest kjente.

Taj Mahal er 73 meter høyt, Nidarosdomen er 98 meter høy til sammenligning. Det er bygget i hvit marmor med dekorativ ornamentikk, blant annet med motivet arabesken, en stilisert plante flettet sammen med geometriske motiver.

Bygget har fire 42 meter høye minareter, og disse heller svakt utover. Årsaken skal være at i tilfelle jordskjelv, så vil de falle utover, og ikke inn på selve bygget. Restaureringsarbeidet vil da bli mye enklere. Opprinnelig var kuppelen dekket av gull.

Største arkitektoniske prestasjon

Taj Mahal mausoleum
Taj Mahal er bygget i hvit marmor, og er rikt dekorert med utsmykninger og mønstre. Foto: PXhere

Taj Mahal regnes som den største arkitektoniske prestasjonen av indo-islamsk arkitektur.

Etter at det den muslimske makten forsvant i Nord-India på 1700-tallet, forfalt også Taj Mahal. Det gikk da 150 år før den britiske visekongen over India, Lord Curzon, satte i gang restaureringsarbeider som varte fra 1899 til 1905.

Taj Mahal mausoleum
Interiør i mausoleet. Foto: PXhere

I 1983 ble anlegget ført opp på UNESCOS verdensarvliste, og i 2007 ble mausoleet utpekt til et av verdens sju underverker.

Et spørsmål til slutt: Hva hadde Taj Mahal vært som fantastisk reisemål om Shah Jahan hadde fått lov av sin sønn å bygge et mausoleum over seg selv, i svart marmor? Det er lov å fundere, men vi får aldri svar.

Vi må nøye oss med det bygget som ansees å være noe av det vakreste som er satt opp her i verden.

Det er derfor 6,5 millioner mennesker besøker mausoleet årlig.

Kilder: Store Norske Leksikon, Taj Mahal offisielle nettside, Norgeshistorie.no, Dagbladet, CNN, Reuters, Wikipedia, UNESCO.


Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.