Home DestinasjonerAsiaI - India Indonesia Israel Sykler fra Trondheim til India for å støtte barn

Sykler fra Trondheim til India for å støtte barn

by Trond Thorud
sykler

Sykler Trondheim India Barn

Sykler langt: Den 17.juli kl 1500 begir trondhjemmeren og drosjesjåføren Kjetil Utne seg ut på sitt livs reise, en sykkeltur på 11000 kilometer gjennom 12 land fra Gamle Bybro i Trondheim til Bangalore i India. Han gjør det for å skape opperksomhet om barns rettigheter og for å samle penger til et verdig hjem for sårbare barn i India.

– Mange hevder det er galskap at en ikke alt for sprek 62-åring begir seg ut på en slik sykkeltur, og de har kanskje rett. Men det er i hvert fall godt planlagt galskap, mener Kjetil Utne.

Engasjementet for barns rettigheter startet etter at Kjetil Utne i 2007 ble invitert av taxipassasjeren Kavita Ratna til å besøke India. Han tok henne på ordet og reiste dit et år senere. Hun var leder i den indiske barnerettsorganisasjonen The Concerned for Working Children (CWC) som senere flere ganger ble nominert til Nobels fredspris for sitt arbeid for at barn skal bli hørt. Blant de som nominerte dem var nåværende barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland.

– Under mitt første besøk møtte jeg blant annet 16 år gamle Rajeshwari, en barnearbeider som ledet organisasjonen Bhima Sangha (Barnas forening). 12.15 barn og unge satt sammen med meg på et murgulv og fortalte om sin hverdag, om hvordan de ble fengslet for å tigge eller samle rask de kunne selge og om hvordan de kjempet mot barneekteskap. Møtet endte med at hun spurte meg hva jeg ville gjøre med det jeg hadde blitt fortalt. Jeg greide ikke å svare ordentlig på spørsmålet den gangen, men dette møtet utløste et engasjement for barns rettigheter som blant annet har ført til denne sykkelturen.

Turen går fra Trondheim til Stockholm og ferje videre til Riga. Deretter sykler han gjennom Latvia, Litauen, Hviterussland, Ukraina og Moldova ned til Svartehavet. Der venter en ny båttur til den andre siden av Svartehavet hvor vi finner Georgia og Armenia. En hel måned skal Kjetil sykle gjennom Iran før han passerer inn I Pakistan. Av hensyn til sikkerhetssituasjonen i grenseområdene i Pakistan må den neste strekningen foregå på buss. Etter Pakistan står India for tur, men turen er langt fra ferdig. Den avsluttes nemlig først i Bangalore langt sør i India,

– I dette tilfellet kan vi si at veien er målet. På sykkelsetet er det lett å komme i kontakt med folk. Ikke minst håper jeg å treffe mange barn og unge for å høre hvordan de lever. Opplevelsene vil jeg formidle til alle som er interessert via tradisjonelle og sosiale media.

Fakta om Norway-India-Bikeathon

Teknisk arrangør og ansvarlig for innsamling: Foreningen Go (registrert i Frivillighetsregisteret)

Start: Fra Gamle Bybro/Bakklandstorget i Trondheim tirsdag 17.juli kl 1500

Planlagt ankomst: 6.desember til Bangalore (med alle forbehold)

Rute: Norge, Sverige, Latvia, Litauen, Hviterussland, Ukraina, Moldova, Georgia, Armenia, Iran, Pakistan, India. Se kart her på Facebook

Nettsted: www.norway-india-bikeathon.no

Instagram: norwayindiabikeathon

Twitter: Norway-India-Bikeathon

Distanse; Ca 11 000 km på sykkel i tillegg til to ferjestrekninger og 600 km med buss i Pakistan.

Liker du denne artikkelen, gi oss like på Reiselivs Facebook

Søk hoteller verden rundt og bestill direkte her på Reiseliv

India – Tradisjoner og kultur med mangfold

 

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.