Home DestinasjonerEuropa Bilferie i Norge – planlegging redder hele turen

Bilferie i Norge – planlegging redder hele turen

by Trond Thorud
Bilferie i Norge
Bilferie i Norge – Her er tipsene for deg som tenker å bruke bilen i sommerferien. For eksempel feil lufttrykk, slitte dekk eller en liten skade på hjulene kan fort føre til at ferieturen ender i bilhavari langs motorveien eller på fjellet.

En artikkel med praktiske råd for planlegging av langtur med bil når veiene er sommerklare.

Bilferie i Norge

Hva skuler seg bak den toppen, mon tro? Norges mange veier fører til mange overraskelser! Foto: Lamerbrain

Det er særlig viktig å sørge for å ha høyt nok lufttrykk i dekkene når du laster bilen full av bagasje og ferieklare passasjerer. Kjøreegenskapene på en fullastet feriepakket bil er også annerledes enn om du kjører alene. Du bør pakke lette ting på taket og tunge ting lavt i bilen for å påvirke kjøreegenskapene minst mulig. I kritiske situasjoner som en bråbrems vil du merke at bremselengden er mye lengre. Dette gjelder særlig for bremsing på våt vei. Dersom du kjører fullastet inn i en sving kan også veigrepet blir dårligere. Du får ikke ting på tilbud dersom du havarerer langs Autobahn eller en annen motorvei i utlandet. Derfor er det lurt å ta en grundig sjekk av bilen før du legger ut på langtur og bilferie. Drar du på biltur med barn, bør du dessuten være ekstra oppmerksom på inneklimaet i bilen. En rens av airconditionanlegget fjerner soppsporer og bakterier som kan gi helseplager. Inneklimaet i en bil kan fort være mye verre enn det som er tillatt i norske skoler. Mange tenker ikke på dette før de drar ut på bilferie. Med full bil kan små skader på bildekket plutselig føre til at dekket eksploderer. Det kan bli fatalt. En liten skade påført tidligere kan være en latent bombe når bilen blir tung. Antakelig kunne du ha kjørt på et slikt dekk i flere måneder til og fra jobb, men med en fullastet feriebil er situasjonen en helt annen. Hvis et dekk eksploderer på europeiske motorveier, der hastigheten som regel er langt høyere enn her hjemme, kan det få svært katastrofale følger. Det er lurt å sjekke at du har nødvendig utstyr i bilen samt de nødvendige forsikringer og medlemskap, og hva disse dekker. Som regel fører lavt lufttrykk ”bare” til punktering – og mye irritasjon. Mange oppdager da at de ikke har verktøy som passer eller utstyr som fungerer. Det kan fort bli en dyrekjøpt erfaring. Har du med deg reservedekk bør du sjekke lufttrykket i dekket før du reiser. Det hjelper lite hvis også reservedekket er flatt.

Gode råd for sikker bilferie

*Bruk sommerdekk! *Sjekk mønsterdybden på bildekkene. Minimum er 1,6 mm., men Dekkmann anbefaler minst 3 mm. *Sørg for at dekkene har riktig lufttrykk. En bil med 4-5 personer ombord og tilsvarende mengde bagasje krever høyere lufttrykk. Sjekk i instruksjonsboka eller merkelapp som ofte står ved tanklokk eller i døråpningen. *Ved kjøring med campingvogn eller tung tilhenger skal lufttrykket økes med ytterligere 0,3 bar (ca 4,5 psi) i bakhjulene. * Sjekk dekkene for eventuelle svakheter/skader. Synlige kutt eller kuler må undersøkes straks. Det er under høy belastning og/eller høy fart at eventuelle skader medfører eksplosjoner. * Sjekk tilstanden og lufttrykket i reservehjulet. Dersom du har kjøpt bruktbil bør du sjekke at det faktisk passer på bilen. *Sjekk at nødreparasjonssettet er komplett. Brukt lateksmiddel bør erstattes med nytt. *Sjekk at du har jekk og hjulvinne som passer boltene. *Sørg for at alle hjul har ventilhetter på ventilene. *Dersom du opplever litt vibrasjon ved kjøring i høyere hastigheter er det viktig at dekkene blir avbalansert før en bilferie. *Kjør gjerne en airconditionrens for best mulig inneklima i bilen. *Sjekk batteriet, vann, olje og at bilbarnestoler er korrekt montert. *Ha med startkabler, lommelykt, ekstra lyspærer, førstehjelpsutstyr og en kanne med kjølevæske.

Biltips til barnefamilien

•    Sørg for at sjåfløren er opplagt på bilferie, slik at du tåler mer før irritasjonen over utålmodige barn tar overhånd. •    Ta med nok drikke. •    På hete sommerdager kan det være nødvendig å skjerme barna fra solen. Rullegardiner, skjermer eller folie kan kjøpes i bilrekvisitabutikker. •    Ha med poser i tilfelle bilsyke. •    Ha med noe godt å spise til bilturen som ikke klisser og ikke har for mye sukker. •    Ha med kjølebag som holder frukt, mat og drikke friskt og passe kaldt. •    Ta pauser minst annenhver time på enhver bilferie. •    Bilstoler blir lett varme, så ikke kle på for mye. •    Ha plaster, våtservietter og lignende lett tilgjengelig. •    Sørg for å ha med noe som underholder barna. Ser barna film på iPad, finnes det egne holdere slik at nettbrettet ikke er en løs gjenstand blant passasjerene. •    Lag egne kart før avreiser, der man klistrer inn ting som interesserer barna. •    Ha leker og konkurranser underveis. •    Belønn god og tålmodig oppførsel. Kilde: Dekkmann- Artikkelen er opprinnelig publisert tidligere her på Reiseliv, men er oppdatert per dato.

  Har du skrivekløe? Les her hva du kan gjøre med det, under Din Reiseartikkel

  Liker du artikkelen, så like og del den i dine sosiale kanaler til glede for andre. Klikk på ikonene under:

  Leave a Comment

  Du liker kanskje også

  Reiseliv

  Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.