Home DestinasjonerEuropa Europeisk helsetrygdkort kan redde ferien din

Europeisk helsetrygdkort kan redde ferien din

by Trond Thorud

Europeisk helsetrygdkort hjelper hvert år tusenvis av norske turister på ferie i EØS-land og Sveits. Kortet bestiller du enkelt på helsenorge.no.

Ved å vise helsetrygdkort hos offentlig lege eller offentlig sykehus når du er på Europa-ferie, skal du få nødvendig helsehjelp på samme vilkår som innbyggerne i det landet du oppholder deg i. Hvis ulykken er ute eller du blir syk, betaler du egenandel på linje med borgerne der.

Helfo servicetjenester oppfordrer alle som skal reise i EØS-land eller Sveits å skaffe seg Europeisk helsetrygdkort i god tid før ferien starter.

Mange hundre tusen Europeisk helsetrygdkort utløper i år, sjekk utløpsdato

Europeisk helsetrygdkort har en varighet på tre år fra det er utstedt. Datoen finner du på kortet. Mange hundre tusen norske borgere har kort som utløper i år.

Har du allerede et helsetrygdkort, bør du sjekke at kortet fortsatt er gyldig. Når det nærmer seg utløpsdato må du selv sørge for å bestille et nytt.

Leveringstiden for helsetrygdkort er normalt 10 virkedager.

Bestill Europeisk helsetrygdkort på helsenorge.no

Du må i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land for å få kortet.

Du kan bestille helsetrygdkortet gratis på nettsiden helsenorge.no.  Der finner du også nyttig informasjon om bruk av kortet. Dersom du ikke har tilgang til å bestille kortet på helsenorge.no, kan du ringe 800HELSE (800 43 573). 

Alle i familien må ha hvert sitt helsetrygdkort på reise. Når du bestiller, kan du samtidig bestille til ektefelle og barn.

Reiseforsikring er også viktig

Helsetrygdkortet gir deg tilgang til nødvendig offentlig helsehjelp i alle EØS-land og Sveits (Bildet over fra landsbyen Kandersteg i Sveits). Vær oppmerksom på at kortet ikke gjelder i Tyrkia og i den tyrkiske delen av Kypros, da disse ikke er EØS-land. Der er det kun reiseforsikring som gjelder.

Helfo servicetjenester oppfordrer alle til å ha en privat reiseforsikring når de skal ut og reise, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker behandling på privat sykehus eller hos privat lege.

Kortet dekker heller ikke hjemtransport.

Ta med et telefonnummer

Rekker du ikke å få kortet før du reiser på ferie, noterer du deg telefonnummeret 00 47 23 32 70 30. Ring dette nummeret dersom du har behov for nødvendig helsehjelp på ferie i et EØS-land. Helfo kan da eventuelt sende en «hasteblankett» direkte til det offentlige sykehuset eller legesenteret du befinner deg på. Telefonen er betjent på hverdager fra kl. 8.00 til 15.30.

Liker du artikkelen?

Liker du artikkelen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

  Siracusa og Taormina på Sicilia – et hett ferietips

  Siracusa

  Taormina på Sicilia, en sjarmerende og rolig lite by. Foto: Pixabay

   

  Leave a Comment

  Du liker kanskje også

  Reiseliv

  Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.