Hjem DestinasjonerEuropa Helsetrygdkort for Europa kan redde ferien

Helsetrygdkort for Europa kan redde ferien

av Trond Thorud
Helsetrygdkort

Helsetrygdkort, Europa, Sommerferie

Hvert år hjelper Europeisk helsetrygdkort tusenvis av norske turister på ferie i EØS-land og Sveits. Kortet bestiller du enkelt på helsenorge.no.

– Ved å vise helsetrygdkort hos offentlig lege eller offentlig sykehus når du er på Europa-ferie, skal du få nødvendig helsehjelp på samme vilkår som innbyggerne i det landet du oppholder deg i. Hvis ulykken er ute eller du blir syk, betaler du egenandel på linje med borgerne der, sier avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester.

Hun oppfordrer alle som skal reise i EØS-land eller Sveits å skaffe seg Europeisk helsetrygdkort i god tid før ferien starter.

665 000 kort utløper i år, sjekk utløpsdato

Europeisk helsetrygdkort har en varighet på tre år fra det er utstedt. Datoen finner du på kortet. 665 000 norske borgere har kort som utløper i år. Har du allerede et helsetrygdkort, bør du sjekke at kortet fortsatt er gyldig. Når det nærmer seg utløpsdato må du selv sørge for å bestille et nytt. Leveringstiden for helsetrygdkort er normalt 10 virkedager.

Bestill på helsenorge.no

Du må i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land for å få kortet.

– Bestill Europeisk helsetrygdkort gratis på nettsiden helsenorge.no.  Der finner du også nyttig informasjon om bruk av kortet. Dersom du ikke har tilgang til å bestille kortet på helsenorge.no, kan du ringe 800HELSE (800 43 573).  Alle i familien må ha hvert sitt helsetrygdkort på reise. Når du bestiller, kan du samtidig bestille til ektefelle og barn, sier avdelingsdirektør Kvaal Djupvik.

Reiseforsikring er også viktig

Helsetrygdkortet gir deg tilgang til nødvendig offentlig helsehjelp i alle EØS-land og Sveits. Vær oppmerksom på at kortet ikke gjelder i Tyrkia og i den tyrkiske delen av Kypros, da disse ikke er EØS-land. Der er det kun reiseforsikring som gjelder.

– Vi oppfordrer alle til å ha en privat reiseforsikring når de skal ut og reise, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker behandling på privat sykehus eller hos privat lege. Kortet dekker heller ikke hjemtransport, sier avdelingsdirektør Kvaal Djupvik.

Ta med et telefonnummer

Rekker du ikke å få kortet før du reiser på ferie, noterer du deg telefonnummeret 00 47 23 32 70 30. Ring dette nummeret dersom du har behov for nødvendig helsehjelp på ferie i et EØS-land. Helfo kan da eventuelt sende en «hasteblankett» direkte til det offentlige sykehuset eller legesenteret du befinner deg på. Telefonen er betjent på hverdager fra kl. 8.00 til 15.30.

Siracusa og Taormina på Sicilia – et hett ferietips

Siracusa

Taormina på Sicilia, en sjarmerende og rolig lite by. Foto: Pixabay

Du vil sikkert like disse artiklene også