Home Mat Drikke Gastronomi Julemat i andre land skiller seg fra norske tradisjoner

Julemat i andre land skiller seg fra norske tradisjoner

by Per Henriksen
julemat i andre land

Julemat i andre land og kulturer i verden skiller seg fra vår norske julemattradisjoner som lutefisk, ribbe, torsk, pinnekjøtt eller smalahove. Les hva verden har å by på rundt juletider. Det er til å bli temmelig sulten av!

Julemat i Europa

Sverige med Jansons fristelse, selvsagt

julemat

Masse mat gjennom julen i Sverige, og selvfølgelig Fransons fristelse.

Svenskene kan lage mat, mye mat og god mat. Julaften dekkes det til et rikelig buffetbord hvor utvalget er nærmest utømmelig. Det er juleskinke, egg i varierte former, kjøttboller, pølser, fisk og sill, grønnsaker, rispudding, safranboller selvfølgelig og enda mer selvfølgelig landets berømte Jansons fristelse.

Island, tradisjonelt med hangikjøt
Hver julaften – Aafangadagskvöld som er den 24. desember, klokken 18:00 setter islendingene seg til bords for å forsyne seg av et massivt måltid av hangikjøt, eller røkt lammekjøtt har i flere generasjoner vært den mest tradisjonelle julematen, servert med hvit saus, poteter og grønnsaker. Men de siste årene er også rype, reinsdyrkjøtt, kalkun og skinkestek blitt vanlig på julaften. Og så sier man: Gleðileg Jól og Farsaelt Komandi ár!

Portugal med langt mer enn syv slag

Torsk og kokte poteter utgjør mesteparten av maten på julaften. En rett som kalles bacalhãu de consoada – er mye benyttet som julemat. Men den virkelige attraksjonen her er det storslagne utvalget av bakverk og søtsaker som settes frem. Syv slag som vi snakker om i Norge, strekker ikke til.

Italia – regionale varianter
Italy har mange varianter av tradisjoner når det kommer til julemat. Man må heller se til de regionale tradisjonene. Fisk og sjømat i mange varianter finnes I de ulike delene av landet. Og salt torsk som kalles baccala er vanlig, likeså blekksprut. Søtsaker spiller også en viktig rolle gjennom høytiden, og i Nord-Italia er en av de beryktede feriegullene panettone – en kake med kandisert frukt, sjokolade, rosiner og nøtter populært. Andre søtsaker er torrone, en nougatvariant, marsipan, zeppoli, cannoli og pandoro. Alle de tre siste et søtt bakverk.

Tyskland foretrekker Weihnachtsgans
Den tyske julen er en fest rundt Weihnachtsgans, julegåsen. Dette er en tradisjon som går tilbake til middelaldere., Opprinnelig knyttet til St. Martinsda, men er gjennom teidene blitt en del av tradisjonen med julemat. En gås ofte fylt med epler, kastanjer, løk og svisker, deretter krydret med burot og merian, serveres gåsen sammen med rødkål, surkål og saus. Den eldste kjente oppskriften på denne oppskriften kommer fra en kokebok utgitt i 1350, ‘Das Buch von guter Speise’. Men liker du ikke gås, så vær ikke bekymret, din teutonske vert tilbyr deg gjerne «ein Knacker» – det vil si litt røkt pølse. Og det hilses med Froehliche Weihnachten und ein Glückliches Neues Jahr!

Polen
Et land hvor kaker står på menyen i julen er Polen. Kołaczki er en flakaktig, geléfylt konfekt, med deig ofte laget med rømme eller kremost.

Afrika

Etiopia er doro wat julemat

julemat

Doro wat i Erhiopia, variert og godt!

I Etiopia spiser er doro wat julemat som gjelder ved høytiden. Dette er en kyllingstek som serveres med flatt brød. Glem gaffel og kniver, for som med mange etiopiske måltider, spiser du dette med hendene dine.

Sør-Afrika serverer braai
Det er sommer i julen i Sør-Afrika, og julemat der er braai – en afrikansk grillvariant vanligvis lamm, kalkun eller svinekjøtt. Men alt kan grilles, sier sørafrikanerne, og det er fortsatt braai. Dette ligner litt på barbecue, men blir ofte betraktet som langt bedre måte å grille råvarene.

Ghana server fufu til jul

julemat

Nam nam… Fufu som julemat i Ghana.

I julen spiser ghaneserne maisgrøt og okra, ris og yam, en rotvekst. Okra er en grønnsak som inngår i mange retter. I julen er det vestafrikanske og mangfoldige retten kalt fufu populær.

Egypt foretrekker kushari
Mange egyptere, særlig kristne spiser kun vegetarisk gjennom tre dager før jul. En rett kalles kushari, bestående av makaroni, ris og linser, ofte toppet med en tomat/eddiksaus.

Amerika

Puerto Rica nyter sin eggnog
julematDen puerto ricanske nasjonalretten er stekt gris som kalles lechón, er tradisjonell julemat. Av søtere saker går det mye i eggnog – en slags eggedosis som også selve juletradisjonen, tradisjonelt servert i kokosnøttskall.

Men moderne tider tillater også at det spises fra glass.

Denne enkle lille retten består av melk, vanilje, sukker og rikelig med egg. Servers ofte ved en kanelstang i glasset. Og aller helst også med litt rom.

Argentina trekker ut i bakgården

julemat

Julematglede i Argentina.

I Argentina spiser lokalbefolkningen på vitel toné (kalvekjøtt i tunfisksaus) samt kalkun, svinekjøtt og brød. Ofte vil disse måltidene nytes i en bakgårds BBQ-stil. Det er jo full sommer i Argentina rundt juletider.

Mexico lager bacalao
Bacalao, eller saltet torsk, er ikke vanlig i de fleste land i løpet av julen, men desto mer populær i Mexico. Når man lager bacalao der, blir fisken rehydrert og kokt, resultatet er myk og deilig. I Mexico er Bacalao a la Mexicana laget med tomat, ancho chiles, løk, potet og oliven.

Oseania

Australia arrangerer barbie
Det er også sommer i Australia, og folk griller – det vil si ekte barbeque – og arrangerer utendørs juleparty. Kalkun og lam er populært, men store grillede reker er selve spissen på julematen. Og aussiene som de kaller seg der down under, kaller slik grilling selvsagt for barbie.

Fiji griller lovo på bakken

julemat

Her grilles lovo på Fiji, en grop i bakken og stoe steiner som holder på varmen.

I Fiji spiser befolkningen Lovo, på fisk, kylling og svinekjøtt innpakket i bananblader og grillet i en slags ovn med store steiner grav ned i bakken. Steinene beholder lenge en fin varme for grillingen.

Antarktis, da stakker?

julemat

Boksemat er en del av julematen for folk som oppholder seg i Antarktis gjennom jula.

Av ulike grunner tilbringer de fleste i Antarktis julaften på skip. Så, sammen med kokt kjøtt og fisk, må de ty til hermetiserte eller frosne grønnsaker. Men det kan jo være julemat det også?

Asia

India – biryani og kheer
Kristne i India feirer julen ved å spise tradisjonelle biryani, en kyllingrett, men også ulike karryretter blir servert. For å avslutte måltidet, spiser de ofte kheer, en søt og melaktig pudding.

Japan? Tro det eller ei…

julemat

Julen feires på KFC i Japan, en tradisjon fra 1970-tallet på grunn av mangel på kalkun.

Kan du gjette hva japanere flest foretrekker som julemat? Kentucky Fried Chicken, kjent forkortelse som KFC.

Helamerikansk junkfood. Dette skal visst ha sin opprinnelse på 1970-tallet da amerikanere som bodde i Japan ikke klarte å få tak i sin tradisjonelle kalkun. Da ble det å ty til KFC. I dag er dette julemat med tradisjon og man må bestille bord mange uker I forveien på en KFC-restaurant for å nyte grillet kyllinglår den 25. desember.

Filipinene: Noche buena og bibingka
Noche
buena som julemiddag er vanlig i Filippinene, en rett som tilberedes på mange måter med et mangfold av ingredienser. Bibingka er en tradisjonell dessert.

Det finnes mange oppskrifter og varianter, men vanligvis er ingrediensene rismel, eggeplommer, sukker, smør, kokosmelk, og bakemel. Blant de vanligere variasjoner er å servere kaken med ost fra carabaomelk og saltede egg.

Retten inngår som nærmest obligatorisk ved store feiringer som til brylluper, jul og påske.

Bon appétit – buen provecho – いただきます – kalon digor – 慢慢吃 – dobar tek!

Artikkelen er publisert tidligere og er per i dag oppdatert.

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube


Berlins restauranter, velg blant 2000 spisesteder

Berlins restauranter

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.