Home Mat Drikke Gastronomi Mofongo – lag din egen fristelse fra Puerto Rico

Mofongo – lag din egen fristelse fra Puerto Rico

by Reiseliv
Mofongo, Puerto Ricos nasjonalrett.

Mofongo er Puerto Ricos nasjonalrett. Drøm deg bort på eget kjøkken til sol og sommer med en smak av Karibien – prøv mofongo. Mofongo-oppskrift finner du her.

Foto: Jarritos Mexican Soda

Som store deler av befolkningen på Puerto Rico, har mofongo sine røtter i Afrika. Da slavehandelen førte mange afrikanere til Karibien, fulgte retten med til Puerto Rico, hvor den har funnet sin karakteristiske smak etter møtet med det spanske kjøkken.

Mofongo er en unik representant for det karibiske kjøkken fordi den blander eksotiske og tropiske smaker fra Afrika med krydret karibisk tilbehør.

I dag er mofongo ansett som Puerto Ricos nasjonalrett. Den serveres tradisjonelt med scampi, churrasco ( biffstrimler), langkokt kylling eller en sterk grønnsakssuppe.

Retten kan også nytes uten annet tilbehør. Hovedingrediensen plantain, eller matbanan, er like mye brukt i Karibien som poteten er for oss her i Norge.

Om Puerto Rico

Puerto Rico er en øygruppe i Karibia. Puerto Rico er et selvstyre, uinnlemmet territorium som tilhører USA. Landet ble amerikansk koloni i 1898. Hovedstaden er San Juan.

Da Christofer Columbus kom til Puerto Rico under sin andre reise til den nye verden, var øya befolket av taino-indianere. Disse kalte øya for Borikén. Spanjolene ga øya navnet San Juan Bautista til minne om Johannes døperen. Senere endret de navnet til Puerto Rico, som betyr rik havn.

Under den spansk-amerikanske krigen invaderte USA Puerto Rico. Invasjonen fant sted den 25. juli 1898. Da krigen var over, tok USA øya som krigsbytte fra Spania.

I 1947 ble det avholdt demokratiske valg. Luis Muñoz Marín ble Puerto Ricos første valgte guvernør etter valget i 1948.

Mofongo-oppskrift

Denne Mofongo-oppskriften et laget av Elvin Rosado, kjøkkensjef ved Verdanza hotellet i San Juan. Han er også coach for det Puerto Ricanske kokkelandslaget.  

Ingredienser:

3 plantains (kokebananer)
250 gram stekt baconterninger
5 dl vann (nok til å dekke plantainbitene)
3 fedd hvitløk
1 ts. olivenolje
7 dl kylling- eller grønnsaksbuljong
Salt og pepper
3 dl vegetabilsk olje

Fremgangsmåte:

  1. Skrell matbananene og del dem i 5-6 biter
  1. Legg bitene i en bolle med saltet vann i ca. 15 minutter. Tørk deretter godt av bitene.
  1. Varm den vegetabilske oljen i en wook- eller stekepanne på middels varme. Stek bitene til de er gjennomstekt, men ikke til de blir brune eller sprø.
  1. Press hvitløksfeddene og bland dem med olivenolje og salt til du får en pesto-aktig masse.
  1. Legg de stekte plantainbitene i en morter og mos et par stykker av gangen, mens du smaker til med små mengder av hvitløksmassen. Beregn omkring 9 stykker pr. person.
  1. Mens du moser bitene, tilsetter du litt buljong og litt av det stekte baconet.
  1. Til slutt tar du en stor skje og former den ferdige massen til relativt store kuler, og pensler med olivenolje.
  1. Server den ferdige retten varm – alene eller med scampi, Churrasco, kylling eller en grønsagssuppe, slik de gjør det på Puerto Rico.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.