Home Reisetips Hvor tidlig bør du komme deg til flyplassen?

Hvor tidlig bør du komme deg til flyplassen?

by Reiseliv
hvor tidlig

Hvor tidlig bør du komme deg til flyplassen? Med mindre du liker å ta en kalkulert risk, er det fortsatt bedre å gi deg selv litt ekstra tid når du skal med fly. Det har alltid vært to forskjellige typer passasjerer: de som kommer flere timer før flyturen, og de som entrer innsjekkingsdisken så nær take off som mulig. Du kan fort miste alle rettigheter, bortsett fra om flyselskapet er skyld i forsinkelsene.

Vi er vel mange som faller fint inn i begge grupper, og noen ganger midt imellom. Alt bygget på den evige sannhet at ingen liker å kaste bort tid. Aller minst på en flyplass. Så hva er da godt balanserte anbefalinger for hvor tidlig du skal komme deg til flyplassen?

Noen få viktige faktorer kan hjelpe deg med å treffe den aktuelle timingen. For det første, hvor stor eller travel er flyplassen? Og hvordan skal du komme deg dit? God planlegging kan være å lese flyselskapets retningslinjer og innsjekkingskrav.

Hvor tidlig? Fire timer, hæ?

Et eksempel er det amerikanske flyselskapet Delta som oppgir minimum ankomsttid til flyplassen for flyreiser ut fra Dublin i Irland til fire timer før flyavgang. Vel, sier du, det er en uaktuell rute for meg. Men dette er ett eksempel som det finnes mange varianter av rundt i verden. Til ettertanke, ikke sant?

Så må jeg ikke glemme å legge til at du må være ved gaten 60 minutter før avreise. Også som mange andre steder rundt i verden.

Dette høres kanskje dramatisk ut selv for en som har vært på vingene mange ganger i alle verdensdeler, men passasjerer som flyr fra Dublin til USA vil kanskje ikke tenke på at dette er en av få flyplasser utenfor Nord-Amerika som har en amerikansk toll- og grensekontroll for ombordstigning. Dette betyr at passasjerer går gjennom toll og innvandring til USA før avgang. Det er alltid best å ta flyselskapenes råd og følge hvor tidlig ute du bør være.

Travel tid og storfamilie?

Du kan legge ankomstplanen din når du har bestilt billetter og da stille noen spørsmål. Er det en travel tid på året? Er det en travel tid på dagen? Har turist- eller businessbilletter? Reiser du med en familie på fem? Hva vil det koste hvis du gikk glipp av flyet ditt?

Nedenfor er det noen generelle tommelfingerregler for å sikre at du aldri trenger å løpe som en galning gjennom flyplassen for å nå frem til flyet ditt.

Hvis du har vesker å sjekke inn ved innenlandsflyvninger, er to timer før avgang en grei regel. Hvis du ikke har noe å sjekke inn, holder det kanskje med 90 minutter før flyets avgangstid. Da snakker vi om relativt store flyplasser, ikke Brønnøysund eller Svartnes i Vardø.

Husk at en innenriksflyging kan – og vil vanligvis – ta av uten deg, selv om innsjekket bagasje er på flyet. Med mindre du har utvist en eller annen form for uvanlig oppførsel, eller en annen omstendighet som har slått til.

Videre; hvis du har bagasje som skal sjekkes inn, er det enda mer en grunn til å komme tidlig. Selv bag-drop linjene kan være lange, etter hvert som de blir mer og mer populære.

Somler du, har du ingen rettigheter

Hvis du ikke klarer å nå frem for å sjekke inn bagasjen, vil du sannsynligvis ikke kunne få bli med flyet.

For internasjonale flyvninger, kom deg til flyplassen gjerne tre timer før avreise. Aldri senere enn to.

På internasjonale flyvninger er det sannsynlig at flyet ikke starter uten deg hvis vesken din allerede er om bord. Dette av sikkerhetsmessig hensyn. Hvis du ikke dukker opp ved gaten for siste opprop, vil flyselskapet ta ut bagasjen din igjen. Du har kanskje hørt at kapteinen har meldt at det er nettopp det de driver med, når klokka tikker og går på overtid for avgang.  Det kan ta tid å finne nettopp din koffert, blant flere hundre som ligger stuet inn i buken på en Boeing 737, for eksempel.

Men husk at dersom det er et full fly, og du ikke befinner deg innen boardingområdet innenfor flyselskapets angitte tidsramme, kan de gi setet til en annen passasjer og deretter avvise deg uten at du får tilbake penger for flybilletten eller annen erstatning. Da står du der helt maktesløs.

Det spiller ingen rolle om flydøren er åpen eller lukket. Dette gjelder også for mange innenlandsflyvninger, men tidsrammen er vanligvis kortere, mellom 15 til 30 minutter fra avreise. Sjekk flyselskapets regler.

Når det er sagt, kan et fly takse fra en gate allerede 10 minutter før planlagt avgang. Når flyet er fullt, selv om du ikke sitter i setet ditt, og blir akterutseilt.

På travle dager, som i julen, nyttår, skoleferier og sommerferier, eller høytider i forskjellige land fredag ​​som Labor Day Weekend i USA eller kinesisk nyttår i noen asiatiske land, kan det være lurt å legge til en ekstra time til anbefalingene ovenfor. Sjekk andre lands høytider, noe som er lett i googlingens tidsalder.

«Unnskyld», «Unnskyld», «Sorry», «Sorry»

Ikke gjør feilen ved å tenke at flyselskaper eller andre passasjerer alltid vil la deg komme først i køen ved sikkerhetssjekken fordi du er sent ute. «Unnskyld», «Unnskyld», «Sorry», «Sorry» er ikke alltid til hjelp. Du er neppe alene om å ha snau tid.

Det er mange som er blitt nektet å kunne trøkke seg fremover gjennom sikkerhetskontrollen, eller passkontrollen for den saks skyld, og dermed mistet flyet.

En mulighet å komme videre på er å betale heftige endringsgebyrer ved et senere fly eller kjøpe nye billetter. Avhengig av hva slags billetter du allerede står med i hånd. Jo billigere du hadde tenkt å fly, jo dyrere kan det bli den dagen du ga deg for liten tid på flyplassen. Erstatning i denne bransjen har du kun når det er snakk om at flyselskapet er skyld i store forsinkelser.

Så til slutt: Veien til flyplassen er ikke belagt med gull og fri fart. Den veien kan være belagt med både is, tåke og trafikkork.

Og du har sikkert hørt om både togforsinkelse, motorstopp og punktering også…

God tur videre…

Se Avinors anbefalinger på oppmøte ved norske flyplasser
Og her kan du få svar på mange spørsmål om flyplasser rundt i verden.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.