Home Reisetips India – Tradisjoner og kultur med mangfold

India – Tradisjoner og kultur med mangfold

by Reiseliv

India – Tradisjoner og kultur med mangfold: India byr på en intens og særdeles spennende opplevelse. Du møter en kultur hvor astrologens ord kan avgjøre et menneskes skjebne. En kultur hvor kvinner tradisjonelt flytter inn til sin manns familie. En kultur med en gammel historie og et enormt mangfold.

Himmelen over Indias hovedstad Dehli er dekket av et grått skydekke. Gatene er fylt med folk. Geiter, kuer og hunder går fritt omkring. Høye lyder av hindi-pop, kjørende kjerrer og bilhorn skjærer gjennom luften. Lukter av krydder, stekt mat og kloakk følger vindens veier.

Overalt møter en nysgjerrige blikk. Selgere vil tjene penger. Andre vil kun slå av en prat. På arkitekturen i sentrum av byen ser man sporene etter de britiske kolonister.

I de vakre, men nedslitte hvite bygningene som danner Connaught Place, finnes flere dyre designerbutikker og moderne kafeer. Utenfor butikkvinduene kryper halvnakne gatebarn opp fra kloakken. Ved mørkets frembrudd står hjemløse langs gatene og varmer seg fra blikktønnenes flammer.

Et av de vakreste monumentene i verden

I byen Agra, en totimers togtur fra Dehli, ligger et av de vakreste monumentene i verden. Synet av hvordan Taj Mahals marmorsteiner lyser opp omgivelsen rundt seg er som balsam for sjelen. Mindre vakkert er synet av fattige og syke mennesker i småbyen.

Et barn løper rundt med føtter så store som gresskar. Han er offer av elefantsyken, der mygg legger egg under huden. For utlendinger er det svært dyrt å fly i India. Prisene ligger langt over hva lokalbefolkningen må betale. Å toge er en rimelig og behagelig reisemåte.

Gjennom togvinduene ser man vakre landskap av jorder, åkrer og palmetrær. En nydelig rød sol går ned mellom fjellene. Hvite apekatter hopper på hustak. I vognene spises det mye ris og drikkes mye Chai, indisk te med lite vann og mye melk, sukker og kardemomme. Avfall kaster passasjerene ut av vinduene.

På de lavere klassene, uten air condition, er det stor gangtrafikk av tiggere og selgere. Noen er blinde. Andre mangler armer og bein. I Sør-India, en 46 timers togtur sør for Dehli, ligger Kerala.

Frodig og natur under en knallblå himmel

Sørstaten med den høyeste levestandarden i landet, byr på frodig og vakker natur under en knallblå himmel. Det er kokosnøttpalmer og glitrende hav. Klimaet er varmt, og luften kjennes støvete og tung. Bilistene kjører i høy hastighet. Ofte på hvilken side de vil av veien.

Her finnes det ikke fartsgrenser, eller sikkerhetsbelter i bilene. Mopeder suser forbi med kvinner med barn på fanget. Nesten ingen bruker hjelm. Folk som krysser gatene, løper i all hast foran de susende kjøretøyene. Alle spiser med hendene. I følge lokale, smaker maten bedre da.

Etter skikk og bruk benyttes kun den høyre hånden for matinntak. Det vil si, den motsatte hånden som brukes til skylling av baken etter toalettbesøk. – Det føles renere å skylle baken med vann enn å bruke toalettpapir, betror flere indiere meg.

En dagstur til en fornøyelsespark utenfor Keralas hovedstad Kochi byr på morsomme opplevelser. Farten til karusellene er sakte, dverger er utkledd som klovner, og gjestene bader med klærne på. Kvinner og menn bader ikke sammen. Kvinnene svømmer på sin side av bassenget i lange, våte, tunge kjoler. I parkens nydelige omgivelser morer ressurssterke indiere seg med de mange karusellene og skliene. Men selv i all deres glede, glemmer de ikke å stirre på turister.

Å være hvit i India gir følelsen av å være kjendis

Å være hvit i India gir følelsen av å være kjendis. Selv i fornøyelsesparker. Å besøke en kultur som er så annerledes fra den vestlige levemåten, byr på en intens, men dog særdeles spennende opplevelse. Man møter en kultur hvor astrologens ord kan avgjøre et menneskes skjebne. En kultur hvor kvinner tradisjonelt flytter inn til sin manns familie.

En kultur med en gammel historie og et enormt mangfold. Synet av fattigdom og sykdom faller en tungt om brystet, mens gleden er stor over å oppdage indiere som et varm og fredfullt folk.

India, folkerikt og fargerikt, hvorhen du reiser.

Hindu i tradsjonelt hodeplagg og velstelt skjegg, en blid representant for Indias over én milliard mennesker. Foto: Pixabay

Hindu i tradsjonelt hodeplagg og velstelt skjegg, en blid representant for Indias over én milliard mennesker. Foto: Pixabay


Teplantasje, velstelt og frodig.

Teplantasje, velstelt og frodig.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.