Home Reisetips Unngå 5 feller med leiebil på ferie i Norge

Unngå 5 feller med leiebil på ferie i Norge

by Reiseliv
Unngå 5 feller

Unngå 5 feller med leiebil på ferie i Norge. Synd om du ender opp med en bismak i munnen etter en fin sommerferie på fire hjul. Det er noen feller du bør unngå når du leier bil. Her kan du sjekke ut fem av disse, enten du skal på ferie i Norge, eller trenger å leie bil i utlandet. Og å sammenligne prisene på leiebil kan spare deg for mye penger.

Sett deg nøye inn i avtalen

En avtale om leiebil kan være omfattende. Forsikringsbestemmelser og lovverk i landet man besøker kan komplisere avtalen ytterligere. For å unngå misforståelser bør du gå gjennom følgende punkter:

  • Hvilke gebyrer og avgifter vil dukke opp når du leverer bilen?
  • Spør om drivstoffavtalene selskapet tilbyr ved levering. Full tank ved henting/full tank ved levering er som regel den billigste.
  • Dobbeltsjekk hva slags drivstoff bilen bruker.
  • Finn ut hva du skal gjøre hvis du får motorstopp. Sjekk også hvem du skal kontakte ved skade på leiebilen.
  • Sjekk reglene for bompenger, og hvorvidt dette er forhåndsbetalt av leieselskapet.
  • Ta deg god tid sammen med representanten for leiebilselskapet og gå igjennom avtalen punkt for punkt.

Ta bilder ved henting/levering av bilen

Flere leiebilkunder har opplevd å motta urimelige krav fra utleieren etter at leieforholdet er avsluttet. I noen tilfeller kan man bli trukket tusenvis av kroner for påståtte skader etter at bilen er levert.

I tillegg kan utleieren reservere et større depositum, for eksempel hvis man ikke har en forsikring som dekker egenandelen ved skade.

For å beskytte seg mot slike krav er det viktig å ta bilder både ved henting og levering av bilen. Hvis man ikke kan dokumentere bilens stand er det nesten umulig å motstride krav.

Noen utleieselskap vil gi deg et skjema som viser skader på leiebilen når du henter den. Du bør ikke stole blindt på dette. Gå over bilen før du starter kjøreturen. Oppdager du andre skader enn dem som er angitt på skjemaet, må du varsle selskapet du leier av umiddelbart. Det kan bli dyrt å betale for en skade du selv ikke er skyld i.

Får du ikke et skjema som vi nevner over, bør du be om at en representant for utleieselskapet blir med deg ut til bilen. Gå over bilen sammen med representanten og be om at vedkommende noterer eventuelle skader. Be også om at begge skriver under på skadene dere finner. Pass på å få med deg en kopi av dette dokumentet.

Er bilen underforsikret?

Bruk tid til å finne ut hva slags forsikringer du har før du henter ut leiebilen. En telefon til forsikringsselskapet ditt før reisen begynner vil hjelpe deg med å få oversikt over hva slags forsikringer du har og hvilke du trenger i tillegg.

Forsikringer på leiebil er et omfattende tema. Disse er de viktigste:

  • Ansvar, kasko og tyveriforsikring (er som oftest inkludert i prisen på europeiske leiebiler). Husk å dobbeltsjekke.
  • Man bør også ha en god ulykkes- og reiseforsikring.
  • Mange kredittkort tilbyr gratis eller billig egenandelsforsikring for leiebiler hvis man betaler for leien med kortet.

Du må også vite at du kan risikere å gå glipp av forsikringsoppgjøret hvis andre enn den eller dem som er oppgitt som sjåfører i leiebilavtalen, kjører bilen når noe skjer.

For leiebil i USA gjelder egne regler. Ansvarsforsikringen dekker som oftest ikke andres eiendom. Du bør vurdere å kjøpe en utvidet ansvarsforsikring, en såkalt Supplemental Liability Insurance (SLI), for å unngå økonomiske krav.

Fyll opp tanken før levering

Utleieselskapet vil oftest tilby deg to alternativer: Du kan enten fylle opp tanken selv før levering, eller betale en fastpris for drivstoff. Sistnevnte innebærer at utleieselskapet fyller opp tanken.

Her bør du alltid fylle på med drivstoff selv før leiebilen leveres. Prisen som kreves av leiebilselskapene er som regel betydelig høyere enn det man betaler ved pumpen. I noen tilfeller kan du ende opp med å betale over dobbelt så mye hvis leiebilselskapet fyller tanken på dine vegne.

Husk å sammenligne priser

Å unngå 5 feller er greit å huske på, men du bør også sammenligne prisene på leiebil kan spare deg for mye penger. Det finnes nærmere 1600 selskap som tilbyr leie av bil i Europa og Nord Amerika alene. Derfor lønner det seg å hente inn konkurrerende pristilbud før man tar et endelig valg.

De fleste velger å plukke opp leiebilen på flyplassen, noe som koster mer penger. Det kan være mulig å redusere kostnadene med opptil 30% hvis man plukker opp bilen hos en ekstern aktør. Nedsiden blir at man må ta en taxi til utleiestedet, men som regel vil man fortsatt spare penger.


Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.