Home Reisetips Karneval på Kanariøyene: fart og farger, tradisjon fra 1492

Karneval på Kanariøyene: fart og farger, tradisjon fra 1492

by Reiseliv
Karneval på Kanariøyene

Karneval på Kanariøyene er i gang. For mange lokale og tilreisende er dette et høydepunkt på øygruppen. Karnevalet i Santa Cruz de Tenerife er en av Europas mest spektakulære festivaler og har siden opprinnelsen i 1492 utviklet seg til et av de mest anerkjente karnevalene i verden.

Foto: Canary Islands Tourism

Karnevalet i Santa Cruz de Tenerife, som arrangeres fra slutten av januar til midten av februar, er det aller største i Europa. Feiringen har røtter tilbake til slutten av 1400-tallet og besøkes årlig av hundretusenvis av tilreisende fra ulike land.

I tillegg til en feststemt atmosfære, fargerike parader og kreative kostymer, kaster feiringen også lys på lokal kultur og historie.

Opprinnelig fant feiringen sted før den tradisjonelle påskefasten, men i løpet av 1800-tallet ble karnevalet formet slik vi kjenner det i dag. Maskerader vokste i popularitet, og anonymiteten man fikk bak masker og kostymer ble en velkommen måte å skjule sin sosiale klasse på. Disse maskeradene utgjør fortsatt en viktig del av karnevalet.

Karnevalet i Santa Cruz de Tenerife har en rekke arrangementer og aktiviteter. Det starter i slutten av januar, men de fleste av høydepunktene er i begynnelsen og midten av februar. Den 7. februar 2024 starter «The Queens Gala», hvor karnevalets best utkledde deltaker kåres. Den 9. februar fortsetter festlighetene med åpningsparade og gatekarneval. Gatekarnevalet er åpent for alle som vil kle seg ut og danse til hete rytmer.

Den store karnevalsparaden finner sted 13. februar, og dagen etter markeres slutten på karnevalet med den unike tradisjonen «Entierro de la Sardina». På norsk betyr det sardinens begravelse, og er en liksom-begravelse for en dukke som representerer sardinen.

Karneval på alle øyene

I tillegg til karnevalet i Santa Cruz de Tenerife finnes det flere andre eksotiske karneval å oppleve på de andre Kanariøyene:

• Gran Canaria-karnevalet starter i Las Palmas med en stor feiring. Høydepunktet er den såkalte «Drag Queen Gala», der deltakende Drag Queens konkurrerer om seieren.

• Fuerteventura-karnevalet preges av innovasjon og glede, der kjøretøyene «arretrancos» (olabiler) og fartøyene «achipencos» (hjemmesnekrede båter) er hovedattraksjonene. Begge brukes i konkurranser under Fuerteventuras karneval, og er kjent for å skape stort engasjement.

• Karnevalet på La Palma har en sterk historisk tilknytning, og hyller øyas nære forhold til Cuba. Festlighetene innledes med «Fiesta de los Indianos», en feiring som har vokst frem blant La Palmas innbyggere som vendte hjem etter å ha emigrert til Cuba.

• Karnevalet på La Gomera er en avslappet fest som for det meste holdes i hovedstaden San Sebastián. «Día de los Polvos de Talco y Añil», som finner sted på mandagen, er høydepunktet der deltakere kledd i hvitt feirer ved å kaste talkum i gatene og danse til musikken.

• Karnevalet på El Hierro er annerledes og feststemt. Den tradisjonelle «Los Carneros de Tigaday»-feiringen står sentralt, der lokal ungdom kler seg ut som sauer ved å dekke seg til med saueskinn og sette horn på hodet.

19 °C om vinteren og 23 °C sommer

Kanariøyene er en spansk øygruppe som ligger i Atlanterhavet og består av åtte øyer – Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, El Hierro, La Palma, La Gomera og La Graciosa. Det tar litt under seks timer med direktefly fra Norge til øygruppa, som har en gjennomsnittstemperatur på 19 °C om vinteren og 23 °C om sommeren.

Det mangfoldige landskapet på Kanariøyene gjør det til et perfekt reisemål for naturelskere, idrettsutøvere og familier – fra månelandskap på Lanzarote, Spanias høyeste fjell på Tenerife og gylne sanddyner på Gran Canaria til regnskog på El Hierro og La Gomera.

Øyene byr på en livlig atmosfære for familier, men også skjulte perler for de som ønsker å oppleve øde strender, trendy musikk- og kunstfestivaler, miljøvennlige boutiquehoteller og unike strandbarer. Øygruppa er også en toppdestinasjon for toppidrettsutøvere og for de som søker sportsopplevelser som golf, sykling, klatring, seiling, surfing og dykking.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.