Home Reisetips Opplev Mallorcas kulinariske verden, opplev livet i havet og møt Mirós kunst

Opplev Mallorcas kulinariske verden, opplev livet i havet og møt Mirós kunst

by Reiseliv
Opplev Mallorcas kulinariske verden

Opplev Mallorcas kulinariske verden, et spennende spiskammer. Her finner du en verden stappfullt med lokale produkter som mandler, ost, oliven og grønnsaker. Du kan for eksempel besøke en av øyas mange olivenoljefarmer eller gå på markedet og smake på lokalprodusert frukt og grønnsaker.

Dessuten er ikke et besøk til Mallorca komplett uten en tur til en lokal vingård. På Mallorca er det blitt produsert vin siden romertiden, og i dag huser øya mer enn 70 vinprodusenter og 500 vinmerker.

Vinmarkene er spredt over nesten hele øya og produserer mange forskjellige viner – fra søte og musserende viner til rosé, hvit og rød. De fleste steder arrangeres det guidede turer gjennom markene, hvor du også har mulighet til å smake på de mallorkanske vinene.

Tradisjonelle matretter på Mallorca

Mallorca er kjent for en rik matkultur. Denne er preget av en blanding av innflytelser fra det spanske fastlandet, middelhavsmat og andre regionale kulinariske tradisjoner. Her er noen eksempler på tradisjonelle matretter på Mallorca:

Sobrassada: Dette er en type pølse som er laget av svin, paprika og andre krydder. Sobrassada er en av Mallorcas mest kjente og populære matretter.

Pa amb oli: Dette er en lokal versjon av bruschetta, hvor et stykke brød gnis med hvitløk og tomat og deretter toppes med olivenolje, salt og eventuelt forskjellige typer pålegg som serranoskinke eller ost.

Tumbet: Dette er en vegetarisk rett som består av en blanding av auberginer, poteter, paprika og tomat, som er stekt og deretter gratinert med ost.

Arros brut: Dette er en type risrett som er laget med grønnsaker, kjøtt og krydder. Det er vanligvis kraftig og smaksrik og serveres ofte som hovedrett.

Frito mallorquín: Dette er en rett som består av stekte grønnsaker og kjøtt, som kan inkludere svin, lam og kylling, sammen med poteter og løk.

Ensaimada: Dette er en populær søt bakst som er vanlig å spise til frokost eller som dessert. Det er en søt, fluffy deig som er formet som en spiral, og som kan være fylt med forskjellige smaker som vanilje, sjokolade eller krem.

Coca de trampó: Dette er en annen type brødrett, som er laget med tomater, paprika, løk og olivenolje og som kan serveres som en forrett eller som en liten snack.

Disse er bare noen få eksempler på de mange deilige og varierte matrettene som finnes på Mallorca.

Verden under overflaten

Opplev Mallorcas kulinariske verden

Foto: Jan Pultin

Det krystallklare vannet på Mallorca skjuler alt fra fargerike fisker og koraller til spennende underjordiske grotter og skipsvrak. Ta for eksempel en dykkertur utenfor øya Sa Dragonera, hvor du etter sigende finner den beste sikten av alle øyene i Balearene.

Du kan også besøke Cala Millor-bukten, som på grunn av sitt rolige vann er ideell for snorkleturer. Her kan du oppleve arter som murener eller barrakudaer og et variert undervannslandskap med grotter, sprekker og tunneler.

Det er en rekke forskjellige fiskearter som kan finnes i havet rundt Mallorca. Her er noen eksempler på noen av de vanligste fiskene som kan sees i området:

Havabbor: Dette er en vanlig fiskeart i Middelhavet og er populær blant sportsfiskere og i fiskeindustrien. Havabbor kan vokse opp til en halv meter lang og veie opp til 10 kg.

Sjøbrasme: Denne fisken er også vanlig i Middelhavet og kan bli opptil en halv meter lang. Sjøbrasme er kjent for sin gode smak og er en populær fangst blant fiskere og er også en viktig del av det lokale kjøkkenet.

Makrell: Makrell er en liten, pelagisk fiskeart som kan bli funnet i store mengder i Middelhavet. De kan bli opptil 45 cm lang og er vanligvis fanget i store mengder.

Sardin: Sardin er en liten, oljeholdig fisk som er populær blant fiskere og i det lokale kjøkkenet. De er vanligvis fisket i store mengder og kan bli funnet i flotte sardinbanker rundt øya.

Tunfisk: Tunfisk er en av de mest ettertraktede fiskeartene i Middelhavet, både på grunn av sin størrelse og sin gode smak. De kan bli opptil 3 meter lang og veie opp til 600 kg, og er kjent for sitt fine og mørke kjøtt.

Det er verdt å merke seg at mange av disse fiskeartene er også beskyttet av lokale og nasjonale lover for å sikre at fiskeressursene er bærekraftige for fremtidige generasjoner.

Gå inn i Mirós kunstverden

Opplev Mallorcas kulinariske verden

Den kjente spanske kunstneren Joan Miró har en sterk tilknytning til Mallorca. Den begynte allerede i barndommen, da han ofte besøkte sin gudmor i Sóller. Han giftet seg deretter med mallorkanske Pilar Juncosa og bosatte seg i Cala Major sør for Palma i 1956.

I dag finnes opptil 7000 av Mirós verk på Mallorca, inkludert malerier, skulpturer, tegninger, gjenstander og grafisk arbeid. Besøkende kan se et utvalg av verkene på Fundació Miró Mallorca-museet i Palma, som består av en hovedbygning som viser tusenvis av verk, et bibliotek og en naturskjønn hage.

Joan Miró ble født i Barcelona i 1893 og døde i Palma de Mallorca i 1983. Han er ansett som en av de mest innflytelsesrike kunstnerne i det 20. århundre og var en del av avantgardebevegelsene i Paris på 1920- og 30-tallet.

Miró var kjent for sin abstrakte kunst og hans verk var ofte fargefulle, fantasifulle og fulle av symbolsk betydning. Han var inspirert av katalansk folkekunst, og hans tidlige verk viste innflytelse fra kubisme og surrealisme.

Miró var også en dyktig keramiker og skulptør, og hans kunst finnes i mange museer og gallerier over hele verden. I 1975 grunnla han Fundació Joan Miró i Barcelona, som nå huser en stor samling av hans arbeider. Han regnes som en av Spanias største kunstnere og har hatt stor innflytelse på moderne kunst.

Hagevandringer gjennom vårblomster

Opplev Mallorcas kulinariske verden

Mallorca har et mangfold av vakre hager som dukker opp om våren og farger jorden i alle slags farger. Du kan for eksempel besøke hagene ved Marivent Palace sørvest for Palma, hvor det er god plass i hagenes totale areal på 9155 m2 og mer enn 40 forskjellige arter av middelhavsplanter.

Her kan du også se en permanent utstilling med tolv bronseskulpturer laget av den kjente spanske kunstneren Joan Miró.

Hvis du er i Tramuntana-fjellene, kan du legge veien innom de eksotiske hagene på den historiske eiendommen Jardines de Alfabia. Hagene er fylt med høye palmer, steinskulpturer og dekorative pergolaer.

Avslutt besøket med en spasertur gjennom eiendommens hovedhus, som blander arabisk og gotisk arkitektonisk stil.

Mer om Mallorca her

Opplev Mallorcas kulinariske verden

Hovedfoto øverst i artikkelen, fotograf Pablo Merchán Montes

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.