Home Reisetips Pakke kofferten riktig og unngå overvekt på fly

Pakke kofferten riktig og unngå overvekt på fly

by Per Henriksen
Pakke kofferten riktig

Pakke kofferten riktig og unngå overvekt på fly er en del av kunsten når du skal ut og reise. Gal pakking kan bli fatalt. Gjør du det riktig, er alt på stell når du åpner kofferten igjen.

Dit du skal har alltid noe som heter vær; kaldt eller varmt, høstlig eller vårlig. Vind og hagel. Enten du drar ut i natur og villmark eller til storby er avgjørende for valg av klær. Det er helt vanlig å pakke for mye. Sånn for sikkerhets skyld. Tenk litt igjennom hvilke muligheter du har til å vaske tøy i løpet av feriedagene.

Denne artikkelen handler om å reise med fly, og derfor om å pakke fornuftig for å unngå overvekt. Hvert kilo for mye er sure penger å betale på flyplassen og gjør innhogg i feriebudsjettet.

Tenk på to ting når du pakker:
1 – Hva trenger jeg på denne turen?
2 – Hvor mye kommer jeg til å handle og ta med hjem?

Det siste krever at du har ekstra plass, det vil si tomrom i kofferten og noen kilo å gå på til hjemreisen.

Gå igjennom klesutvalget to-tre ganger. Da finner du alltid noe du kan droppe. Forsøk å ta med deg så lette klær som mulig. Hvert gram teller for den endelige vekta.

Skjorter, t-skjorter, bluser, gensere er lurt å brette pent, noen foretrekker å lage ruller. Undertøy, strømper, badetøy osv tar minst plass når du lager små baller, gjerne med en strikk rundt hvert plagg. Da kan det også brukes til å fylle ut tomrom i kofferten, og fungere som støtte for mer stive ting du skal ha med.

Noen tomme plastposer

Ha alltid med et par plastposer til skittent tøy så du ikke blander det med det rene. Dette er lurt å brette sammen eller rulles. Da tar det mindre plass enn om du bare dytter det ned i plastposen med tanke på at det er jo skittent.

Sko/fottøy: Også her blir valget ut fra hvor du skal reise og hva du skal gjøre, så alt fra sandaler, pene sko til fjellstøvler blir et valg. Legg også skotøy i en egen pose, atskilt fra rent tøy.

Skal du bo på hotell en kort natt er det ikke lurt å pakke ut alt, henge det opp og pakke det ned igjen neste morgen. Det gir flere bretter på tøyet.

Pakk flasker, parfyme, kremer etc i en egen mappe eller eske/boks. Da har du raskere tilgang til det, mer oversikt og faren ødeleggelse er mindre. I dag får du ofte varer beskyttet av bobleplast eller annet støtdempende forpakningsmateriale. Ta vare på litt av dette, og ta det med på tur.

Det er utmerket å beskytte enkelte saker du har med deg, eller kjøper underveis. Det veier ingen ting. Slikt materiale kan du også kjøpe i enkelte forretninger.

Viktig, viktig, viktig og kan ikke sies for ofte: Legg aldri verdisaker, dyre smykker, bærbar PC, fotoutstyr etc i kofferten du sjekker inn. Og for all del, heller ikke medisiner du er avhengig av. Forsvinner kofferten, er det ofte begrensinger hvor mye forsikringsselskapene gir deg i erstatning. Alt sånt tar du m3d i håndbagasjen (som også har begrenset vekt – husk det!).

Skummelt med vin

Kjøper du for eksempel en flaske vin eller to, og vil legge det i kofferten, sørg for at flaskene ikke slingrer mot hverandre. Pakk dem trygt inn i klær, og at det ikke er fare for at harde gjenstander treffer direkte på flaskene.

Du er jo personlig ansvarlig for eventuelle skader på andres bagasje, ved lekkasje av vin for eksempel. Det kan koste deg dyrt!

Etter hvert som du pakker, ta bilder av det du legger i kofferten. Dette for sikkerhets skyld dersom den forsvinner og du skal kreve noe igjen på forsikringen. Da har du lett tilgang til hva du pakket.

Vei kofferten nøye for du drar til flyplassen. Noen flyselskaper, egentlig stadig flere, er nøye på bagasjevekta og overvekt. Innsjekking skjer mer og mer automatisk, hvor du på automater ordner ombordstigningskort, bagasjeetiketter osv selv, og at du sjekker inn uten menneskelig hjelp. Systemet sier da i fra at du har overvekt, selv én kilo for mye betyr at du må betale for det.

Kofferter og vesker blir røft behandlet på enhver flyplass. De som jobber med bagasjehånderting tar ikke på denne lasten med silkehansker, og regn med at kofferten din både blir kastet inn og ut av flyet, blir truffet av annen bagasje og endog kan falle ut og ned på asfalten under håndteringen. Tenk over det når du pakker skjøre gjenstander.

Bag eller koffert?

Hard koffert eller bag? Dette er opp til deg, selvsagt. Bag og ryggsekker har den ulempen at de ikke alltid er lette å låse. Da bør du være nøye med hva du legger inn. Det kan også være lommer hvor ting kan plasseres av fremmede. Og ved eventuell kontroll i tollen er du ansvarlig for hva du har i bagasjen.

Enkelte bagger og eldre kofferter med glidelås er lett å åpne. Med kun en kulepenn kan noen lett “sprenge” seg inn i en koffert.

Hard koffert er tryggere og lettere å låse, og tar bedre vare på klærne dine, samt at du tryggere kan legge inn gjenstander som ikke tåler en hard trøkk.

De ulike flyselskapene har ulike regler for vekt, så sjekk dette før du pakker. Sjekk her for Norwegian og SAS og Widerøe.

Til slutt: Merk kofferten din så personlig som mulig. For det første så ser du den raskere når den kommer på båndet på flyplassen. For det andre er det ikke fristende for andre å ta med en koffert som skiller seg ut fra den grå/svarte mengden. Om det skjer at noen tar den med? Ja faktisk, flyplasser er ikke krimfri sone.


Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.