Home Reisetips Saint Martin er en fantastisk opplevelse -langt ute i Det Karibiske Hav

Saint Martin er en fantastisk opplevelse -langt ute i Det Karibiske Hav

by Reiseliv

Saint Martin er en fantastisk opplevelse. Mange forbinder Karibia med sol og strender og ingenting annet. Men de tar grundig feil når det gjelder Saint Martin. Øya har selvsagt sol og varme året rundt, men inviterer også til en rik kulinarisk tradisjon, spennende historie, levende kultur i stadig utvikling og aktiviteter for alle. 

Saint Martin er kjent som Karibias kulinariske hovedstad. Hvis du besøker øystaten som matentusiast, bør du ta turen innom Grand Case, stedet som har gitt øya denne tittelen.

Her ligger flere eksklusive restauranter på Grand Case Boulevard med solnedgangen over havet og den vakreste sandstranden som nabo.  

Les Oliviers på 101 Grand Case Boulevard er et godt valg for matelskere som vil nyte et måltid med nyfanget fisk eller sjømat eller hva med en hummer rett fra tanken. 

Eierne er fra Provence-regionen i Frankrike, og det merkes.

Menyen er sterkt inspirert av det sørfranske kjøkkenet, men med et hint av tropiske smaker i flere av rettene. For eksempel stekt ananas med rosmarin og kokosnøtt-is som en utsøkt dessert, eller arme riddere flambert i rom – bare så du ikke glemmer at du er i Karibia!

La Villa Hibiscus

Et annet forslag er å ta turen til La Villa Hibiscus på Mont Vernon. Kjøkkensjef Bastian, som er opplært i Frankrike av flere Michelin-kokker, lager fantastiske retter som alltid overrasker og fascinerer med både smak og vakker presentasjon. 

I tillegg til de mange fine restaurantene finnes det også mye gatemat av høy kvalitet.

Å spise på Lolos – som matbodene kalles – er en spesiell tradisjon på øya. De finnes hovedsakelig i Grand Case og hovedstaden Marigot.

Lolos er overbygde matmarkeder med klassiske piknikbord. En rekke Lolos serverer tradisjonelle kreolske retter, hvorav mange er spesielt gode til å tilberede nyfanget sjømat.

Kulinarisk kulturhistorie

Vil du ha noe lokalt og autentisk, kan du prøve Johnny Cakes, eller Journey Cakes som de også kalles. Dette stekte brødet er en del av dagliglivet på St. Martin og nytes ofte med saltfisk eller annet fyll.

Navnet Journey Cakes antas å stamme fra formålet med brødet – det er lett å ta med på farten fordi det ikke tørker ut eller går i stykker i vesken – og er derfor godt å ha med på reise – derav «Journey Cakes».

Språkforskere mener at navnet har blitt endret til Johnny Cakes over tid. En annen teori er at det kommer fra «Janiken», som betyr maisbrød på et amerikansk urfolksspråk.

Guava Berry Rum – laget av sukkerrør og guavabær

En annen lokal spesialitet er Guava Berry Rum – en drikk laget av sukkerrør og guavabær. Guavabærene vokser vilt i åsene midt på øya og må plukkes og brukes i løpet av den korte perioden de modnes.

Derfor brygges det store mengder guavabærrom en gang i året, og alle husholdninger sparer flasker til høytiden. Det er tradisjon for å nyte guavabærrom til jul, men også til andre høytider i løpet av året.

Det finnes altså mange ulike lokale spesialiteter på en liten øynasjon, noe som gjør Saint Martin til et unikt reisemål med en rik matkultur. Som en øy med så mange forskjellige restauranter er det viktig med tilgang på råvarer.

Derfor er det – akkurat som i mange andre deler av verden – en omstilling på gang, der man diskuterer hvordan øya kan bli mer selvforsynt med mat i fremtiden, og hvordan man kan beskytte det biologiske mangfoldet som også er kilden til restaurantenes utsøkte retter.

Bærekraft står høyt på St Martins prioriteringsliste, og det er flere prosjekter som jobber mot dette målet.

Nå er det lansert enda et prosjekt som skal bidra til en positiv utvikling der St. Martin blir mer selvforsynt og mindre avhengig av import.

Forsyning til Paradis

Farm4You er et akvaponisk oppdrettsanlegg som kan produsere opptil 1900 salathoder i uken ved å kombinere fiskeoppdrett med dyrking av planter i vann. De dyrker også basilikum og mynte etter økologiske prinsipper.

De gigantiske drivhusene ble innviet i begynnelsen av mars og ligger i Rue Nana Clark i Agrément. Ifølge skaperne er dette det største akvaponiske anlegget i Fransk Vestindia.

Publikum kan besøke prosjektets base mandag til fredag fra 9 til 15. All energi på gården er grønn, ettersom de har installert solcellepaneler på området.

Bevaring av flora og fauna

Et annet flott sted med fokus på biologisk mangfold er Loterie Farm, som ligger ved foten av Pic Paradis – det høyeste punktet på Saint Martin. Området er en del av naturreservatet og er hjemsted for mange beskyttede dyrearter. 

Loterie Farm tilbyr også besøkende et adrenalinkick i form av zip-lines i tretoppene, eller turstier for de av oss som liker å holde begge beina på bakken.

Saint Martin er faktisk et unikt reisemål i Karibia. Øya skiller seg fra sine karibiske naboer ved at den franske delen er mye mindre befolket og derfor ikke oversvømmes av turister.

Dessuten er det, som nevnt ovenfor, et økende fokus på bærekraft og bevaring av det biologiske mangfoldet.

Sist, men ikke minst, er det et yndet reisemål for europeere, ettersom den franske nordlige delen av øya er en del av EU, noe som gjør det enkelt og praktisk for europeere å reise dit, og du er dekket av de samme forsikringene og rettighetene som på fastlandet.


MATFESTIVAL PÅ ST. MARTIN I KARIBIA,
ET KULINARISK EVENTYR

St. Martin i Karibia

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.