Home Reisetips Sommerens pakkeliste for tur i fjellet

Sommerens pakkeliste for tur i fjellet

by Reiseliv
pakkeliste tur fjellet

Foto: Lesly Derksen

Sommerens pakkeliste for tur i fjellet er nødvendigvis helt annerledes enn for turer i skogen. Været snur fort på fjellet. Det skifter kjapt fra strålende sol til sure vinder og nedbør. I enkelte høye fjell kan det til og med komme litt snø, selv om det er sommer. Da er det godt å ha gode klær. En sjekk på værmeldingen før du går er heller ikke så dumt.

Denne lista er ment som et generelt tips. Du må vurdere hvor du skal gå, og hvor mange dager du skal være i fjellet. Og så pakker du ut fra det.

Gode klær er avgjørende for fjellets opplevelser

 • Regntøy – jakke med hette og bukse
 • Turbukse og vindjakke
 • 2 sett undertøy i ull/ ullblanding
 • 2 par sokker i ull/ ullblanding
 • Tynn varmejakke i for eksempel fleece
 • Lue og votter/ hansker
 • Gode fjellstøvler
 • Caps – skjermer for både sol og regn
 • Lett shorts og teknisk t-skjorte hvis det er varmt vær

Gode forslag til utstyr

Du må velge en sekk som har passe volum til hvor mye du orker å bære. Ikke pakk med ting du tror du kanskje kan trenge.

Pakk med fornuft. Det er du som skal bære på dette. Mye av utstyret, klær osv er lurt å legge i vanntette poser, i tilfelle kraftig regn.

Et regntrekk utenpå sekken kan også brukes som ekstra beskyttelse. 

 • GPS, kart, kompass og kartmappe.
 • Solbriller og solkrem
 • Myggmiddel
 • Enkle førstehjelpssaker for småskader og gnagsår.
 • Energiblanding. Tips: Kjeks, nøtter, sjokoladebiter, rosiner osv i en blanding.
 • Drikkeflaske og eller termos
 • Mellomstor eller liten kniv
 • Lommelykt eller hodelykt (husk gode batterier)
 • Litt toalettpapir er greit, og plastpose for deponering.
 • Fyrstikker (oppbevares tørt) eller en lighter

Pakk sekken riktig

Hvis du har liten eller ingen med hvordan du bruket ryggsekk i fjellet, så gir vi deg gode tips her.

Ved å bruke en ryggsekk riktig så får du en mer behagelig og fin opplevelse av fjellturen. Her er noen tips om hvordan du bruker en ryggsekk i fjellet:

Før du tar på deg ryggsekken, juster stroppene slik at de passer til din egen kroppsstørrelse og -form. Sørg for at skulderstropper, bryststropp og hoftebelte er riktig plassert og strammet for å fordele vekten jevnt over skuldre og hofter.

Plasser de tyngste gjenstandene i ryggsekken så nær ryggen som mulig. Dette bidrar til bedre balanse og stabilitet når du går i ulendt terreng.

Del opp utstyret i mindre deler og pakk dem i separate poser eller pakkeposer. Dette gjør det lettere å finne og organisere tingene dine. Plasser ting du vil ha rask tilgang til, som kart, kompass og snacks, i utvendige lommer eller i topplokket på ryggsekken.

Bruk vanntette poser eller regntrekk for å beskytte viktige ting som klær, sovepose og elektronikk mot fuktighet og regn.

Fordel vekten jevnt i ryggsekken, slik at den ikke blir skjev eller ubalansert. Dette bidrar til bedre kroppsholdning og stabilitet underveis.

Hoftebeltet er en viktig del av ryggsekken som bidrar til å overføre vekten fra skuldrene til hoftene. Sørg for at hoftebeltet er godt festet rundt hoftene og strammet til. Dette vil redusere belastningen på skuldrene og gjøre det lettere å bære ryggsekken over lengre avstander.

Hvis du går i bratt terreng eller klatrer, kan det være lurt å stramme inn ryggsekken slik at den sitter tett på ryggen. Dette gir bedre balanse og stabilitet.

Ta jevnlige pauser for å avlaste ryggen og skuldrene. Under pausene kan du justere stroppene og sikre at alt sitter godt og komfortabelt.

Det kan være nødvendig å prøve deg frem og gjøre justeringer underveis for å finne den mest komfortable og balanserte bæreposisjonen for ryggsekken.


Les også disse 6 artiklene med samme tema – sommerferie i Norge

Opplev en av Norges perler: Geirangerfjorden

Norgesferie er blitt stadig mer populært, og det er ingen overraskelse hvorfor. Med sin spektakulære naturlige skjønnhet og enkel tilgang til utendørsaktiviteter, er Norge en drømmedestinasjon for eventyrere og naturkjærlige reisende. Hvis du planlegger en ferie i Norge, bør Geiranger være på toppen av listen din.

Norgesferie på gratis

Norgesferie på gratis hytter

Norgesferie på gratis hytter hos Statskog. Det er bare å velge blant en rekke gratis hytter, buer og koier over hele landet. Mange er langt fra bilvei, uten strøm, har utedo, vedfyring og ikke så mange kvadratmeter. Men du verden for en natur, masse natur, sjelero og frisk luft. Se hvor hyttene ligger og noen eksempler.

Sommerferie på lavbudsjett

Sommerferie på lavbudsjett

 Har du lite penger denne sommeren? Takket være allemannsretten kan du få en rekke flotte turopplevelser helt gratis. Er du en av dem som ikke har turt å legge noen planer fordi du er permittert eller er usikker på jobbfremtiden? Det er mye moro du kan finne på. Her er tips til hvordan du kan planlegge en gratis eller billig ferie i Norge.

Fottur fjellet Jotunheimen

Fottur i fjellet i Norge

Fottur i fjellet i Norge, da kommer det ofte bilder i hodet av majestetiske formasjoner og vakkert landskap. Det er akkurat dette du får oppleve. Norges største nasjonalpark ligger her med et landskap som gir deg følelse av å være langt fra sivilisasjonen, og tilbake til naturen. 

6 morsomme aktiviteter som bringer deg nærmere naturen

I dagens verden, med travle timeplaner og hektiske rutiner, glemmer vi ofte å ta oss tid til oss selv og få kontakt med naturen. Men å være ute i naturen er en flott måte å slappe av og forynge kropp og sinn. Det er et forfriskende avbrekk fra hverdagen og hjelper oss til å føle oss mer kontakt med verden. 

Overnattingstips ferie fridager

Enkel overnatting på tur i skog og mark, hengekøye og kapahuk

Ut på tur i skog og mark, fjell og vidde, da kan du velge tre fine måter å overnatte på; telt, kun hengekøye eller bærbar gapahuk, også kalt tarp. Her gir Reiseliv deg gode tips hvordan du best får gode opplevelser. Og ikke minst, det er en meget billig form for frisk ferie.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.