Hjem Mat og drikke

Hotellfrokost – standard og store lokale variasjoner

0 2423

Er du en av dem som har opplevd å glede deg til en fantastisk hotellfrokost med alt du måtte ønske deg, for så å finne ut at måltidet kun består av en croissant, juice og kaffe? Her kan du lese hva du kan vente deg i ulike deler av verden når du entrer frokostsalen.

Hotellfrokost inkludert er noe av det vi mener er viktig når vi skal bo på hotell. Det viser en undersøkelse Hotels.com gjennomførte tidligere i år blant nærmere 5000 fritidsreisende over hele verden.

Charlotte Bosson fra Hotels.com er ikke overrasket. Hun mener det er flere grunnen til at hotellfrokost rangerer høyt blant de reisende.

Noe av det mest behagelige med å bo på hotell er å kunne stå opp om morgenen og vite at frokosten allerede er servert. Svært mange setter pris på å slippe å vandre rundt i en ukjent by og lete etter et sted å spise. Samtidig sørger frokosten for en god start på dagen ved at man får fylt kroppen med nok energi til alt det som står på agendaen.

Men hva du kan forvente å få servert, avhenger i stor grad av hvor i verden du befinner deg i og hvilken type frokost det spesifikke hotellet tilbyr. I Norden er vi vant til en rikt frokostbuffet med mange valgmuligheter. Men tradisjonene er annerledes jo lengre bort du reiser.

Selv om de store hotellene med mange stjerner som regel har et større utvalg enn mindre hoteller, kan de ulike frokosttypene i hovedsak deles i tre kategorier, og er en slags internasjonal standard:

  1. Amerikansk frokost – inneholder som regel stekt eller posjert egg, bacon og pølser, brød og loff med smør og syltetøy, pannekaker med sirup, frokostblanding, appelsinjus, kaffe og te.
  2. Engelsk frokost – kan bestå av blant annet av stekt egg, bacon, tomatbønner, grillet tomat, stekt sjampinjong, blodpudding, ristet brød, syltetøy, frokostblanding eller grøt, kaffe og te.
  3. Kontinental frokost – som oftest bestående av bakervarer som croissant, bagett og brødskiver, smør og syltetøy, eventuelt ost eller skinke, fruktjuice, kaffe og te.

I tillegg varierer det om hotellet serverer en frokostbuffet (velg selv hva du vil ha og spis så mye du vil), à la carte (du bestiller rettene fra en frokostmeny) eller «in-room», som betyr at frokosten blir levert på rommet dersom du ønsker det.

Amerikansk og engelsk frokost er typisk for hoteller i henholdsvis USA og Storbritannia, men også bedre overnattingssteder andre steder i verden kan tilby disse typer frokost. Kontinental frokost er mest vanlig i sør- og vesteuropeiske land som Frankrike, Italia, Spania og Portugal, mens i Nederland, Belgia, Tyskland, Østerrike, Sveits og lengre østover består frokostbuffeten ofte av egg, brød, et utvalg av ost og skinke, frokostblanding, grøt, yoghurt, grøt, fruktjuice, kaffe og te.

Bestiller du hotellrom på nettet, skal du kunne finne frem til hvilken type frokost hotellet tilbyr og også å kunne lese tilbakemeldingene fra tidligere gjester. Da vet du hva du går til og unngår å bli skuffet.

Bor du billig, og dropper inn på et tilfeldig hotell når det går mot kveld, enten det er Europa, Afrika eller Asia, så må du regne med å få en lokal variant av frokost, som ikke kan inkluderes i de tre gruppene ovenfor. Noen ganger er det lurt å ha en kjekspakke i bakhånd.

For eksempel i Asia er det vanlig at mange hoteller kun har landets eller områdets enkle kost, herunder rissuppe, nudler og ulike varianter av animalsk mat.

Moteller i USA har de senere årene begynt å servere frokost, men dette er alt fra en kopp kaffe med donuts (smultringer) til litt bredere utvalg av både drikke og mat. Motellfrokostene kan sammenlignes med kontinental frokost av en noe enklere slag.

Redaksjonelt innhold på Reiseliv bearbeides/tilrettelagt av Reisejournalist

Hotell, det bestiller du her!

Dalen Hotell i Telemark, kan du nå søke opp på Reiseliv, og bestille rom der. Eller mange, mange andre hoteller rundt i Norge.

Per Henriksen, redaktør av Reiseliv.no. Han har bred erfaring som journalist og redaktør fra aviser, ukepresse, fagpresse, bedriftsaviser, bedriftsintern informasjon og radio. Han har også mange års virksomhet som frilansjournalist og fotograf for utallige medier. Utvikler og kursleder av kursene Reiselivsjournalist og Reisefotograf.