Home Din reiseartikkel Facebook og en motorsykkelgjeng har gjort Ta Barang berømt

Facebook og en motorsykkelgjeng har gjort Ta Barang berømt

by Reiseliv
facebook og en motorsykkelgjeng

Facebook og en motorsykkelgjeng: En lang hvit sandstrand og en lang trebro som fører ut til en stråhytte bygget på vannet, dette er Ta Barang i Kambodsja blitt en suksess, takket være en motorsykkelgjeng og at tusenvis av Facebook-brukere har delt bilder av dette stedet. For en skjult ferieperle! Men den gamle mannen ved havet synes nå at nok er nok.

Kambodsjas mange vakre strender er godt kjent, ikke minst Sihanoukville 50 kilometer sørover i landet. Ta Barang derimot, har hittil vært en ukjent perle. Begge vender ut mot solrike Thailandgulfen

68 år gamle Puth Chantaravuth hopper ut av en mørkegrønn Jeep og kommer smilende mot meg. Han har hvitt skjegg, ikleddskitten T-skjorte og vide bukser. Han går rundt hver morgen og samler søppel på strandens og rundt seks hytter.

-Jeg bodde i Frankrike i mange år fra jeg var 22 år. Så da jeg kom tilbake hit, kalte folk meg bong barang som betyr noe sånt som fransk bror, så ble det pu barang, oum barang, og nå ta barang, noe som betyr gamle bestefar, forteller Puth som eier dette feriestedet.

Puth kan vi kalle en kambodsjansk franskmann. Han kjenner begge kulturene godt, og han jobbet tidligere for Royal Air Cambodge, men gikk over i pensjon i 2001. Han forteller videre:

-I 1997 kjøpte jeg dette området for å bygge mitt eget hus og for å bo her sammen med min kone, fordi vi begge elsker sjøluften her. Vi har utviklet dette stedet steg for steg. Så ble det plutselig en hit på Facebook nylig, sier han og ler godt.

– Før var det noen få besøkende som kom hit, fordi Ta Barang ikke var allment kjent.

Puth Chantaravuth sier at under Khmers nyttårsfeiring i år hadde de et arrangement på stranden. Da måtte de ønske langt flere besøkende velkommen enn noensinne før.

– I løpet av nyttårsferien her var det mange som kom. Jeg kan ikke anslå det nøyaktige tallet, men minst 500 personer. Det var mye, sier han.

Chantaravuth forklarer at berømmelsen for hans feriested opprinnelig startet med Facebook og en motorsykkelgjeng som plutselig og overraskende kom innom.

Facebook og en motorsykkelgjeng

Berømmelsen er historien om en Facebook og en motorsykkelgjeng som tilfeldigvis kom hit under en rundtur i Kambodsja. De likte stedet, intervjuet Puth og publiserte det på Facebook.

-De skrev at vannet er bra, sandstranden hvit og at barna kan leke fritt, sier han. Det ga respons.

Chantaravuth har bygget seks hytter langs stranden som leies ut til gjester. Han har også bygget en lang trebro som fører ut til en hytte som står på stolper slått ned i sandbunnen, et stykke ut i vannet. Denne hytta er til leie for overnatting. Romantisk, ikke sant?

Men med antall besøkende som nå overstiger tilgjengelige fasiliteter, sier Chantaravuth at suksessen kan ha kommet for sent. Nå føler han seg for gammel til å utvide feriestedet.

-Jeg kan ikke gjøre det. Noen spør meg om å bygge flere slike hytter, men jeg vil ikke. Jeg er gammel, dette er nok for meg. Jeg har utviklet dette tidligere fordi jeg elsker gjestene mine, og det er min ære at jeg kan være vert for dem, deg også, sier Puth og ser vennlig på meg.

Men nå er jeg utmattet; jeg ønsker ikke å utvide og bygge nye ti eller 20 overnattingshytter, sier han.

-Hvis du hadde kommet da jeg kjøpte dette området, ville du ha sett at det var bare skog og ingen bilvei hit, og svært få mennesker. Lokalbefolkningen kom til stranda bare for å fiske.

Serverer kun lokal mat med lokal smak

Chantaravuth sier at maten på feriestedet i kun består av lokale smaker.

-Vi serverer lokal mat, annerledes fra restauranter i Phnom Penh, Prek Leap og Siem Reap. Vi lager ikke internasjonal mat. Her har vi stekt kylling, sur kyllingsuppe, stekt blekksprut, grillet blekksprut, sur blekksprutsuppe, krabbe og reker.

Den kambodsjanske franskmannen sier imidlertid at med det dramatisk økende antall besøkende til Ta Barang tar han på seg ansvaret for å beskytte lokalsamfunnet på alvor, og ber innstendig besøkende om å være hensynsfulle.

-Jeg sier klart i fra at folk skal holde miljøet rent, men noen besøkende følger ikke opp dette. Noen mennesker kaster søppel på bakken, så jeg samler det opp og brenner det. Jeg vil ikke tillate at søppel skal havne nede på stranda.

Pensjonisten sier at nå er han kommet tilbake til hjemlandet og kjøpt dette området, og her skal han leve sine aldrende år.

-Jeg vil aldri forlate dette hjemmet. Jeg elsker det så mye. Jeg ønsker ikke å dra fra Kambodsja og tilbake til Frankrike igjen. Nå får det være nok.

Ta Barang har seks hytter til leie på 30.000 riel per natt, ca 70 kroner, og to bungalower på 450 kroner per natt.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.