Home DestinasjonerAsiaK - Kambodsja Kasakhstan Kina Kirgisistan Vårjevndøgn, «Nauryz» er stor folkefest i Kasakhstan

Vårjevndøgn, «Nauryz» er stor folkefest i Kasakhstan

by Trond Thorud

Vårjevndøgn markeres mange steder i verden, men maken til den markeringen man opplever i Sentral-Asia finner man ingen andre steder. I Kasakhstan er markeringen av «Nauryz» – vårjevndøgn – en av de virkelig store høytidene der landets kulturarv festes med enorm fargerik glede.

«Nauryz» er navnet på mars måned, og betyr «en ny dag». I henhold til gammel orientalsk tradisjon er det også begynnelsen på et nytt år. I Norge er vårjevndøgn er ett av to årlige jevndøgn hvor dag og natt er like lange, og inntreffer 20. eller 21. mars hvert år.

I Kasakhstan kaller man også høytiden «en stor dag for folket» («Ulysty Uly Kunі»), som gjerne markeres med en sjenerøs feiring av god helse, velstand, suksess og fornyelse. Pandemien som har herjet det siste året gjør at folk i Kasakhstan ikke får markert høytiden slik man pleier, men sjelden har vel nettopp Nauryz – drømmen om fornyelse og framgang – vært mer kjærkommen med tanke på at pandemien forhåpentligvis går mot slutten nå.

En feiring der man bare ser framover

Nauryz var forbudt under Sovjet-tiden, men nå feires det med ekstra stor glede. ©VisitAlmaty

Når kaskhstanere feirer Nauryz blir gamle lovbrudd tilgitt og glemt, og alle ønsker å legge bak seg vonde opplevelser og rette blikket framover. I år er alle massearrangementer, inkludert feiringen av Nauryz avlyst. Kassym-Jomart Tokayev, landets president, har appellert til folket om en litt annerledes feiring i år. Han ønsker at man i år skal tilegne feiringen naturen, og gå sammen om å beskytte den blant annet ved å plante trær.  «La oss fortsette denne fantastiske tradisjonen med fornyet iver. Vi vil beskytte naturen og gjøre miljøet grønnere,» sa presidenten.

Nauryz er en viktig del av landets kulturarv. Vanligvis feires Nauryz med fargerike festivaler i små og store byer. På torg og i gater settes det opp såkalte jurter – nomadehus ikke helt ulikt lavvoer som man her i Norge forbinder med samisk kultur og historie. Inne i nomadehusene dekkes det på langbord med massevis av nasjonale retter. I gatene er det forestillinger med spill og musikk om nomadenes kultur og livsstil. Gatene er preget av vakre nasjonaldrakter, og et storstilt salg av souvenirer.

En viktig del av kulturarven

Kasakhstans lyseblå flagg har stor betydning i forståelsen av Nauryz. ©VisitAlmaty

Det kasakhstanske flagget, med den karakteristiske lyse blåfarge gis en historisk, men symbolsk forklaring som hører hjemme i forståelse av Nauryz betydning. Symbolsk står blåfargen fred, stillhet og velvære. Fargen står også for den store åpne himmelen som Kasakhstans tradisjonelt nomadiske befolkning har levd under. Steppeørnen i midten av flagget er en referanse til Kasakhstans åpne sletter. Solen i midten av flagget har 32 stråler. Solen og ørnen står sammen for frihet og høye idealer.

I de dagene man feirer vårjevndøgn er «Nauryz kozhe» den viktigste av alle måltider. Nauryz kozhe satt sammen av sju forskjellige ingredienser som vann, kjøtt, salt, melk eller yoghurt, en type korn, valgt blant ris, mais eller hvete. De syv ingredienser symboliserer syv dyder som glede, suksess, intelligens, helse, rikdom, smidighet og sikkerhet. Ellers serveres det mange andre tradisjonelle kazakiske måltider, som beshbarmak, kuyrdak og baursak – måltider basert på melkeprodukter.

Ble ikke feiret i Sovjettiden

I perioden 1926 og helt fram til 1988 ble ikke Nauryz feiret i Kasakhstan. På den tiden var landet en del av Sovjetunionen. Nå er Nauryz utvilsomt en sentral del av den nasjonale og patriotiske oppvåkningen i Kasakhstan etter at landet ble uavhengig for 30 år siden. Etter at det igjen ble åpnet for å feire Nauryz har markeringen av høytiden fått stadig større betydning. I 2009 ble det kunngjort at man skal ha en «Nauryz-ferie» på tre dager i Kasakhstan.  Samme år bestemte UNESCO at Nauryz er en del av menneskehetens immaterielle kulturarv. 

Kasakhstans natur er spektakulær og fargerik. ©VisitAlmaty

Fakta om Vårjevndøgn

Vårjevndøgn i Norge varierer mellom 20. og 21. og en sjelden gang den 19. mars. I disse dagene er det øyeblikket sola krysser himmelekvator fra sør til nord. «Himmelekvator» er den imaginære linjen på himmelen over jordas ekvator.

I september skjer det motsatte med det som heter høstjevndøgn, fordi sola krysser himmelekvator fra nord til sør.

På den sørlige halvkule er årstidene og jevndøgn på omvendt tidspunkt, da har de vårjevndøgn i september og høstjevndøgn i mars.

Er du på Nordpolen, kan du oppleve kun én soloppgang i året, rundt vårjevndøgn. Etter soloppgangen er det midnattssol hver dag til sola går ned igjen rundt høstjevndøgn, i slutten av september. Da blir det mørketid helt frem til neste års soloppgang.

Kilde: Timeanddate.no

Lokale tider for Jevndøgn i mars 2021 i hele verden


    Har du skrivekløe? Les her hva du kan gjøre med det, under Din Reiseartikkel

    Liker du artikkelen, så like og del den i dine sosiale kanaler til glede for andre. Klikk på ikonene under:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.