Home DestinasjonerAsiaK - Kambodsja Kasakhstan Kina Kirgisistan Merkelige eventyret Ta Prohm i Kambodsjas jungel

Merkelige eventyret Ta Prohm i Kambodsjas jungel

by Per Henriksen
merkelige

Merkelige Ta Prohm i Kambodsjas jungel er 800 år gamle rester av et tempel som er så spennende at de er omgivelser i en av actionfilmene Tomb Raiders.

Templet er også avbildet i en rekke internasjonale reiseguider. Turismen i Kambodsja er økende, og «alle» skal se eventyret Ta Prohm.

Templet Ta Prohm ligger like utenfor byen Siem Riep, like nord for den store innsjøen Tonlé Sap, en knapp time med fly fra Bangkok i Thailand. I nær 800 år har dette unike templet stått inne i jungelen, først med et aktivt buddhistisk liv. Så har det sakte og sikker forfalt. Stein etter stein har rast ned.

Mye av mystikken ligger tett mellom steinblokkene og under de kjempemessige trærne som er flere hundre år gamle. Røtter med opptil én meter i omfang har sprengt seg vei mellom tonnevis av stein, og på steingrunn reiser trekolossene seg i været med en enorm løvkrone på toppen.

Fra 1100-tallet

merkelige

Ta Prohm er stort, og gi deg god tid for å oppleve tempelruinene på nært hold.

Ta Prohm ble bygget av kong Jayavarman VII, en betydelig skikkelse i kambodsjansk historie (regjerte 1181-1219). Og Ta Prohm ble bygget til ære for kongens mor.

Hun må ha følt seg mer enn beæret over denne merkelige storslåtthet. Kong Jayavarman VII bygget flere templer, men Ta Prohm er i dag det mest spektakulære både på grunn av sin opprinnelige form og det eventyrriket som naturen har formet i ruinene.

På sin høyde var 80 000 mennesker knyttet til dette kongens tempel. Blant annet skal kongen hatt over 600 dansere som underholdt ham.

Det ligger nok utenfor begrepsevnen til dagens mennesker å forstå hvilken herlighet, storhet og fargeprakt som khmer-folkets konge omga seg med på den tiden, omtrent da birkebeinernes kong Sverre Sigurdsson regjerte i Norge.

Ta Prohm ble bygget i årene rundt 1186, og det har vært et ufattelig stykke arbeid å få dette på plass. Både i sin opprinnelige skrud og som ruin er det som du stiger inn i en annen verden, en fantasi i det du entrer Ta Prohm. Ikke noe å si på at det måtte bli laget en film her inne.

Den merkelige turistmagnet

merkelige

Levende historie. En khmerdanserinne fra vår tid i det gamle Ta Prohm-templet. Foto: Wikimedia Commons

Når du vandrer i disse merkelige ruinene og fantaserer over hvordan dette en gang i tiden har sett ut; med høye tårn, små gårdsrom, smale ganger og rom på rom under enorme steinvelvinger, er det bare å hengi seg til en utenomjordisk verden.

Kanskje det var den sfæren khmer-kongen ønsket å leve i, og herske over sitt folk?

Ta Prohm besøkes årlig av et stort antall mennesker, og det er derfor ikke helt riktig å gi inntrykk av at Kambodsja har lite turister.

Mye tyder på at landet er på full fart inn i en sterk pågang av tilreisende fra hele verden. Freden etter borgerkrigen og det blodige regimet Røde Khmer satte i gang, har lagt seg over landet, og for alle som vil oppleve både historie, folkeliv og shopping er Kambodsja nå et høyaktuelt mål.

Særlig er området rundt Siem Riep populært med sine mange buddhistiske tempelruiner, hvorav Ta Prohm er ett av disse.

Angkor – som er navnet på området hvor alle disse spennende templene ligger, er ikke unnagjort på en dag.

Må se, bare må se det…

merkelige

Stadig flere turister finner veien til Kambodsja, og «alle» skal en tur til Ta Prohm.

Er du i Kambodsja for å oppleve litt av den merkelige kulturen, så må du bli i Angkor og Siem Riep noen dager. Ta Prohm og de andre templene fortjener langt mer oppmerksomhet enn en snarvisitt.

Og du fortjener langt mer enn kun et raskt glimt. Slå deg til ro, kjøp en god håndbok – eksempelvis Lonely Planet – og du har en god reisevenn.

Filmen Tomb Raider ved heltinnen Angelina Jolie har skapt et nytt «Ta Prohm» i Ohio i USA. Filmselskapet Paramount har bygget en fornøyelsespark – en temapark – basert på eventyret rundt Ta Prohm. Denne åpnet i april 2002 og er en «skrekkens» opplevelse med alle sine vanvittige kjøringer i nettopp en fantasiverden bygget på buddhisttemplet Ta Prohm.

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

_______

Norske Babel Guesthouse i Siem Reap, Kambodsja

Katrine og Simen har drevet Babel Guesthouse i Siem Reap i Kambodsj siden 2007.


Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.