Home DestinasjonerAsiaM - Macao Malaysia Maldivene Myanmar/Burma Romantikk på den lange U Bein-broen i Burma

Romantikk på den lange U Bein-broen i Burma

by Per Henriksen
romantikk

Romantikk i blikket: De sitter der, tre unge munker, i solnedgangen på U Bein-broen i Amarapura, en gammel liten by utenfor Mandalay i Burma. De titter på jentene som passerer, forsiktig, med uskyldige blikk. De er ungdom på vei inn i voksen alder. Og jentene i Burma, de som tripper over den 1,2 kilometer lange trebroen, er både søte og nette.

Nå skal ikke munker titte på jenter, de skal ikke begjære, de skal være avholdende både med det motsatte kjønn, tobakk, alkohol og ikke hengi seg til det materiell gode og penger. Disse gamle tradisjonene henger igjen hos den eldre generasjonen. Men for ungdommen er det annerledes. De titter, de har mobiltelefoner, bærbare pc-er, tar gjerne imot penger. Noen skal jo ha en pakke røyk innimellom også.

-Sånn er det blitt, mumler de eldre og vandrer barbent videre med sine tradisjoner.

Mens de unge munkene titter videre på jentene. Med romantikk i tankene.

Det er U Bein-broen vi kanskje bør snakke en del om. Det ble bare så fristende å si noen ord om munker, i det jeg passerer dem på vestsiden av Tuan Tha Man-sjøen.

Romantikk i solnedgangen, savn og drømmer

romantikk
Hver kveld går ungdommen frem og tilbake over broen. Kanskje de drømmer om å møte et blikk? Foto: Reisejournalist/Per Henriksen

Broen er populær blant unge par. En romantisk vandring over her i solnedgangen øker temperaturen mellom nyforelskede. Det er kanskje dette de tre unge munkene savner, og drømmer om, men de valgte å leve livet i oransje kapper.

Broen er som nevnt 1,2 kilometer lang, står på 1086 kraftige teakpåler, og bred nok til at to, tre mennesker kan passere hverandre uten å berøres. Den er nok verdens lengste teakbro, og ble bygget i årene fra 1849 til 1851.

Teak er en sterk tresort, men etter å ha stått i sol og regn, fuktighet og tørke i over 170 år, er slitasjen på stolpene betydelige. Men den står der. Ved lavvann er innsjøen dyp og broen virker ikke så høy. Men ved lavvann er den imponerende, en lang majestetisk, slank bro som på avstand kan se ut som den er bygget av fyrstikker. Dog er mange av stolpene en halv meter tykke, og treverket fortsatt solid, om enn blitt grått av tidens tann.

I 170 år er den benyttet av lokalbefolkningen, vært en nødvendige adkomstvei fra Amapuras bysentrum ut til rismarkene og landsbyene på den andre siden av innsjøen. Nå er det plutselig turistene som dominerer trafikken.  Hver kveld mot solnedgang kommer dusinvis av turistbusser gjennom de trange gatene i Amarapura. Turistene skal se, beundre og vandre på broen. Den er en av attraksjonene under reisen til Burma.

Roturer på sjøen under broen

romantikk
Det er vakkert over Tuan Tha Man-sjøen ikke langt fra Mandalay. Foto: Reisejournalist/Per Henriksen

Ved elvebredden ligger småbåter på rekke og rad. De tar turistene med ut på vannet, ror sakte omkring for å gi tilreisende tusen muligheter til å fotografere broen fra ulike vinkler, og i ulike farger etter hvert som solen blir lavere og lavere på himmelen, farger landskapet fra gult, til rødt og endelig blått før det er stummende mørkt. Solen faller raskt på disse kanter.

Men bilder er det blitt. Minner for mange år fremover, om halvtimen på Taung Tha Man-sjøen.

Ett spesielt minne jeg har, er en båt med en godt eldre mann og en meget ung kvinne. De satt tett, et romantisk bilde. Foran seg hadde de et lite bord med hvit duk. Kniplingsduk faktisk. På bordet stod en flaske champagne og to stettglass. Båten gled sakte rundt på vannflaten, under broen og tilbake igjen. De fotograferte ikke, bare satt der og nøt livet og nippet champagne i solnedgangen.

Båten ble rodd mot land, og den unge kvinnen ble galant hjulpet ut av båten av to menn som ventet. Hun var ikledd sykepleieruniform.

Den eldre mannen måtte mennene bære på land, og sette ham i en rullestol.

For meg ble det en del tanker, om hvordan romantikk kan defineres.

Når turister, mange turister og lokalbefolkning plutselig møtes, kan det lett bli konflikter. Det skal så lite til før noe går galt. Sånn er det også blitt med U Bein-broen. Burmesere flest, uerfarne med turister som brått strømmer inn i landet, og med mange fattige som lever i elendighet i bakgater, gir grobunn for kriminalitet.

U Bein er en turistmagnet, og dermed tiltrekker den seg kriminelle. Det er mange på broen mot kveld, trengsel og kamp om den smale gangveien. Flittige, kjappe fingre har lært seg å få snappet verdier fra turistene. Veien til rismarkene og landsbyene, den romantiske møteplassen er også blitt en kriminell arena.

De siste par årene har politiet regelmessig patruljert broen, for å dempe fristelsene turistene bærer med seg.

U Bein står der allikevel, stram, slank, støtt og vakker.

Særlig i solnedgangen. Den mest romantiske tiden på døgnet.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Liker du artikkelen om romantikk på U Bein-broen, så gi oss Like og del på Facebook

Du kan søke hoteller i hele Asia og bestille direkte her på Reiseliv


.. ... . Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Slik kan du reise på egenhånd i Myanmar – Burma

reise myanmar

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.