Home DestinasjonerAsiaM - Macao Malaysia Maldivene Myanmar/Burma Gatemat i Macao, så godt at det fortjener festival

Gatemat i Macao, så godt at det fortjener festival

by Per Henriksen
gatemat

Gatemat, en gastronomisk tradisjon var vanlig allerede i Antikken, hvor stekt småfisk utgjorde det store tilbudet. I dag finner du gatemat i mange land i Asia, Afrika og på det amerikanske kontinentet, blant annet i New York. Gatematen blir laget på stedet, i eller på et lite rullende kjøkken.

Mange er usikre på kvaliteten og helsefaren ved å fortære sånn mat, men selv forskningen har kommet frem til at faren for smitte er ikke større med gatemat enn i restauranten lengre opp i gata. Og gatematen er billigere.

Vi godt voksne nordmenn husker jo pølsebodene, populære stoppesteder til eller fra noe. Pølse med brød, lompe, sennep og ketchup, stekt løk kom også etter hvert, fra en boks på hjul var snadder den gang. Og det var jo gatemat. Men begrepet gatemat var ikke nådd norskekysten, vi kalte det pølsebod.

Dessert var gjerne en kvikklunsj eller Lohengrin.

Særlig i Asia er gatemat en mangfoldig tradisjon, Thailand for eksempel, er viden kjent for sine trillende gatekjøkkener med mat av god kvalitet. Og ved hvert et marked vrimler det av gatematkokker. Macao har i 20 år dyrket sin gatemattradisjon med en årlig festival, kalt Macau Food Festival. Her kan matglade dra på kulinarisk skattejakt blant omtrent 150 forskjellige matboder med asiatiske, europeiske, kinesiske og macaoiske spesialiteter. I underholdningsmetropolen, som i 2017 ble tatt opp som medlem av UNESCO Creative Cities Network (UCCN) innen gastronomi.

I byen finner du 12 Michelin-anbefalte gatekjøkken og 19 Michelin-restauranter, som serverer mat med inspirasjon fra både Asia og Portugal. Blant disse finner du den 3-stjerners The Eight, som serverer moderne kantonesisk mat, og populære steder med 1 stjerne som Shinji by Kanesaka, som serverer fantastisk sushi, og The Kitchen, som har spesialisert seg på flammegrillet kjøtt.

Gatemat som er viden berømt

gatemat

Et av de populære gatekjøkkenene er Lei Ka Choi, som serverer tradisjonelle kantonesiske retter i leirskåler, og Ving Kei, som har spesialisert seg på mat med tofu – inkludert tofunudler og desserter. Macao er også kjent for sine mange bakerier, hvor du kan kjøpe lokale spesialiteter slik som mandelsmåkaker og eggeterter. Det mest ikoniske er Lord Stow’s Bakery, som ble åpnet av engelskmannen Andrew Stow i 1989 og i dag har flere utsalg rundt omkring i Macao.

Matentusiaster som planlegger en tur til Sørøst-Asia i november, bør benytte anledningen til også å stikke innom Macao. Eksempelvis ligger Hongkong bare en times kjøretur eller båttur fra Macao. Matgledene feires fra 8. til 24. november.

Under festivalen samles matentusiaster fra Macao, Kina, Thailand, Vietnam, Indonesia og verden forøvrig på plassen ved Macau Tower, som «by the way» også har verdens høyeste strikkhopp. For mange er det ekstra spennende å sette tennene i spesialiteter fra Macaos eget tradisjonelle kjøkken, som er en blanding av kinesiske og portugisiske smaker og tilberedningsmetoder.

Men det er jo verd å nevne at i Macao er det generelt gode muligheter for å utfolde sitt ego som matnerd og pleie smaksløkene, uansett når du besøker byen.

Du finner mer informasjon på festivalens nettside

Praktisk informasjon

gatemat

SAS flyr direkte fra København til Hongkong fem ganger i uken. Turen tar 10 timer og 20 minutter. Fra Hongkong International Airport kan du reise direkte til Macao – uten først å skulle gjennom Hongkongs immigrasjon.

Fra Hongkong kan du reise med ferge til Macao – en tur som tar en times tid – eller kjøre via verdens lengste havbro, som er 55 km lang og forbinder Hongkong, Macao og byen Zhuhai.

Macao ligger omkring 60 km vest for Hongkong og består av Macao-halvøya samt øyene Taipa og Coloane. Macao-halvøya, som er Macaos hjerte og blant annet huser øystatens historiske sentrum, er forbundet med Taipa med tre broer. Mellem Taipa og Coloane har flere store internasjonale resorter etablert seg på innvunne land – i et nytt område kalt Cotai.

Portugiserne kom til Macao i midten av det 16. århundre, og i dag er byens arkitektur, kunst, religion, tradisjoner og matkultur fremdeles påvirket av både kinesisk, vestlig og portugisisk kultur. Macao ble i 1999 en spesiell administrativ region under Folkerepublikken Kina. I 2005 ble Macaos historiske sentrum opptatt på UNESCOS verdensarvliste, mens Macao i 2017 blev tatt opp som medlem av UNESCO Creative Cities Network (UCCN) innen gastronomi.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Liker du artikkelen om gatematfestival i Macao, så gi oss Like og del på Facebook


.. ... . Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Thaimat – «Go Local in Bangkok» i en kulinarisk verden

Vær med å tilbered ekte pad thai – gatemat i Bangkok.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.