Hjem DestinasjonerAsiaM - Macao Malaysia Maldivene Myanmar/Burma Øystaten Macau med deiligste mat fra hele verden

Øystaten Macau med deiligste mat fra hele verden

av Per Henriksen
øystaten

Øystaten Macau: Hvis du i nærmeste fremtid har planer om å dra på storbyferie i Hongkong – eller ta turen innom i forbindelse med en forretningsreise eller som mellomlanding på vei mot en annen destinasjon – bør du ikke gå glipp av en dag eller to i øystaten Macao, som ligger vest for Hongkong.

Macao er spesielt interessant for alle som er glad i den deiligste mat fra hele verden. Her finner du – på et areal som bare dekker en tiendedel av Trondheim ikke mindre enn 19 Michelin-restauranter og 12 Michelin-anbefalte gatekjøkken som serverer mat med inspirasjon fra både Asia og Portugal.

Faktisk ble Macao i slutten av 2017 tatt opp på UNESCOs liste over «Creative Cities Newtork» (UCCN) – nettopp på grunn av gastronomien.

Matkulturen i den asiatiske underholdningsmetropolen bærer tydelig preg av Macaos unike historie: I det 16. og 17. århundre etablerte portugiserne som på daværende tidspunkt bodde i Macao, nemlig en sjøfartsrute mot øst. Via den ruten brakte afrikanske og indiske kjøpmenn atskillige eksotiske krydder og matkulturer til Macao.

I tillegg ble mange portugisere gift med lokale kinesere i Macao. På den måten smeltet forskjellige eksotiske ingredienser som karri, kokosmelk, nellik og kanel – og kinesiske tilberedningsmetoder – over tid sammen med den tradisjonelle portugisiske matkulturen. En av de mest populære macanske rettene i dag er afrikansk kylling og macanske chilireker.

Øystaten med Michelin-restauranter

øystaten

Et typisk mangfoldig bord med mange retter slik det er i Østen. Foto: Pixabay

Blant Macaos Michelin-restauranter finner du den 3-stjerners The Eight, som kombinerer kantonesisk og huiyang-kokekunst, til populære steder med 1 stjerne som Shinji by Kanesaka, som serverer fantastisk sushi, og The Kitchen, som har spesialisert seg på flammegrillet kjøtt.

Har du bruk for en matbit på farten, er Macao også kjent for sine bakerier, som serverer spesialiteter som mandel-småkaker, vårruller, peanøtt- og sesamgodterier samt eggeterter (portugisiske Pastéis de Nata).

Det er vanskelig å velge feil bakeri, men det mest ikoniske må være Lord Stow’s Bakery, som ble åpnet av engelskmannen Andrew Stow i området Coloane i 1989 og i dag har flere utsalg rundt omkring i øystaten Macao.

Av øvrige populære gatekjøkken kan vi blant annet nevne Lei Ka Choi, som serverer tradisjonelle kantonesiske retter i leirskåler, og Ving Kei, som har spesialisert seg på mat med tofu – inkludert tofu-øl og -desserter.

UNESCO-bydel og underholdning

øystaten

Et nybakt brett med søfulle terter! Foto: Pixabay

For kultur- og historieinteresserte byr Macao også på en unik blanding av europeisk og asiatisk kultur og arkitektur, hvor innflytelsen fra både Kina og Portugal er tydelig.

Faktisk er øystaten Macaos historiske sentrum – hvor du finner alt fra templer og kirker til et bibliotek og hyggelige torg – på UNESCOs verdensarvliste.

Byen har også en lang rekke show og forestillinger å velge mellom, og shoppemulighetene er mange.

Praktisk informasjon

SAS flyr direkte fra København til Hongkong fem ganger i uken. Turen tar 10 timer og 20 minutter. Fra Hong Kong International Airport kan du reise direkte til Macao – uten først å skulle gjennom Hongkongs immigrasjon.

Fra Hongkong kan du reise med ferge til Macao – en tur som tar en times tid – eller kjøre via verdens lengste havbro, som er 55 km lang og forbinder Hongkong, Macao og byen Zhuhai. Broen ble innviet 23. oktober 2018.

Du kan lese mer om Macao matkultur her og her finner du mer om Macaos historie

Om Macao

Macao ligger omkring 60 km vest for Hongkong og består av Macao-halvøya samt øyene Taipa og Coloane. Macao-halvøya, som er Macaos hjerte og blant annet huser øystatens historiske sentrum, er forbundet med Taipa med tre broer.

Mellem Taipa og Coloane har flere store internasjonale resorter etablert seg på innvunne land – i et nytt område kalt Cotai.

Portugiserne kom til Macao i midten av det 16. århundre, og i dag er byens arkitektur, kunst, religion, tradisjoner og matkultur fremdeles påvirket av både kinesisk, vestlig og portugisisk kultur.

Macao ble i 1999 en spesiell administrativ region under Folkerepublikken Kina. I 2005 ble Macaos historiske sentrum opptatt på UNESCOS verdensarvliste, mens Macao i 2017 blev tatt opp som medlem av UNESCO Creative Cities Network (UCCN) innen gastronomi.

Start 1. avsnitt med nøkkelord/frase

Artikkeltekst inn her … The brown fox jumped over the lazy dog…
Liker du artikkelen, så gi oss like på Facebook


Sjekk og bestill hotell i Macau her

Et hotell i Macau som får topp gjesterangering er Harbour View. Dette unike hotellet ligger fem minutter til fots fra Macau Fisherman’s Wharf, og byr på et innendørs svømmebasseng. Det har også et treningsrom med et svømmebasseng. Harbourview Hotel Macau ligger i gangavstand fra Guia Fortress og Outer Harbour Ferry Terminal. Macao internasjonale lufthavn er lett tilgjengelig fra hotellet, og ligger mindre enn en 25-minutters biltur herfra.

øystaten

Svømmehallen i Harbour View Macaou er fristende for en flott svømmetur i helt spesielle omgivelser.

Du kan søke hoteller verden rundt og bestill direkte her på Reiseliv


.. ... .
Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Du vil sikkert like disse artiklene også