Hjem DestinasjonerAsia Thaimat så herlig! Nemlig!

Thaimat så herlig! Nemlig!

av Reiseliv
2013-03-04 Thaimat.jpg

Thaimat er populært hos nordmenn og inneholder hemmeligheter som ikke mange kjenner til. Den helekte thaimaten får du i Thailand, men prøv deg litt på eget kjøkken også.

Flere av de vanlige ingrediensene i thaimat har dokumentert helsebringende effekter på både kropp og hjerne. Sats på et sunt år 2013 – kutt ut syntetiske vitaminer og mineraler og sats på gode og ekte varer!

Uansett hva du tidligere har hørt om kokosmelk, så har helseforskning vist at både kokosmelk og kokosnøttolje er mye sunnere enn smør og de fleste vegetabilske oljer. Kokosmelk øker det ”gode” kolesterolet (HDL) og reduserer det ”dårlige” kolesterolet (LDL). Dessuten forbedrer den immunforsvaret, regulerer stoffskiftet og har en positiv innvirkning på huden.

I det thailandske kjøkken brukes koriander i to former, enten som fersk urt eller som frø. Koriander inneholder mange sunne mineraler og vitaminer. Urten har en positiv innvirkning på fordøyelsen og har også vist seg å motvirke forskjellige typer mageproblemer.

Den populære thailandske suppen Tom Yum regnes mer eller mindre som en mirakelkur mot vondt i magen i Thailand. Hemmeligheten er sitrongresset, som hjelper mot både hodepine og magekramper.

Alle typer basilikum inneholder en stor dose antioksidanter, men en del helseeksperter mener at thaibasilikum, eller ”holy basil” på engelsk, er den aller beste basilikumen. Thaibasilikum har antistresseffekt, fungerer som «giftfjerningskur» for leveren og motvirker aldring av huden.

Chili, som er en viktig ingrediens i de fleste thailandske retter, er kjent for å være gunstig for hjertet, bidrar til å holde insulin- og glukosenivåene stabile og fremmer blodomløpet. Ny helseforskning har også vist at chili ikke bare gjør at du sovner fortere, du sover også lenger og dypere.

Ingefær har lenge vært kjent for å forbedre fordøyelsen og har en dokumentert god effekt mot kvalme. Andre positive effekter, som ikke er like kjente, er forbedret blodomløp og tarmfunksjon samt finere hud.

Lime har vist seg å være en riktig mirakelfrukt. Listen over helsebringende effekter er lang. De mest kjente er vektreduksjon, bedre fordøyelse og finere hud.

– Mange av grønnsakene og urtene som brukes i det thailandske kjøkken, har gunstig helseeffekt på menneskekroppen. Tilberedningsmåten i det thailandske kjøkken, med rask oppvarming av grønnsakene, tar vare på vitaminer og mineraler. Dessuten gir matrettene som regel store smaksopplevelser. Den store hemmeligheten med thaimat ligger dermed i at maten i tillegg til å smake veldig godt gjør deg friskere og sunnere, sier Mrs Nalinee Pananon, leder for Thailands turistbyrå i Norden.

Du vil sikkert like disse artiklene også