Home DestinasjonerAsiaF - Filippinene Durian, en elsket og hatet frukt du bør smake

Durian, en elsket og hatet frukt du bør smake

by Reiseliv
Durian Thailand Frukt

Durian – elsket og hatet eksotisk frukt du bør smake på i Asia. Denne store frukten har en unik og intens smak, og den er svært høyt verdsatt i  blant annet Thailand. Frukten, også kjent som «kongen av frukt» i Sørøst-Asia, har en karakteristisk lukt som noen beskriver som råtten løk eller gammel ost. Andre synes den er himmelsk. Har du prøvd å kysse en som nettopp har spist durian?

Foto: Yearofthedurian.com

Frukten er kjent for sitt taggete, piggsvinlignende skall og sin kremaktige, gulhvite frukt inni.

I Thailand har durian en lang historie og er en viktig del av kulturen og matvaner. Frukten er ikke bare en delikatesse, men den anses også for å ha mange helsemessige fordeler. Den er rik på kostfiber, vitaminer og mineraler, og den antas å kunne bidra til å redusere risikoen for hjertesykdommer og forbedre fordøyelsen.

Durian sesongen i Thailand varer vanligvis fra mai til august, og i løpet av denne tiden kan man se mange boder og markeder som selger ferske durianfrukter. Prisen på durian varierer avhengig av kvaliteten og typen, og noen sjeldne varianter kan være svært kostbare.

En av grunnene til at durian er så høyt verdsatt i Asia er den unike smaken og teksturen. Mange thailendere setter pris på den kremaktige, søte smaken, og mange mener at frukten har en umiskjennelig aroma som er en integrert del av opplevelsen.

I tillegg til å spises fersk, brukes durian også i en rekke thailandske retter og desserter. Frukten kan for eksempel brukes i iskrem, pannekaker, kaker og smoothier, og den kan også stekes eller grilles for en mer kompleks smak.

I tillegg til sin kulinariske verdi, har durian også en symbolsk betydning i Thailand. Frukten anses for å være et symbol på velstand og lykke, og den brukes ofte i religiøse og kulturelle seremonier.

Hvordan bør jeg spise durian?

Å spise durian kan være en unik opplevelse på grunn av fruktens karakteristiske smak og lukt. Her er noen tips for å nyte durian på best mulig måte:

Prøv å velge en moden frukt med en litt myk skall. Rist frukten forsiktig for å høre om frøene beveger seg inni, noe som indikerer at den er moden.

Åpne durianen forsiktig med en kniv. Pass på piggene på skallet, da de kan være skarpe. Noen mennesker bruker hansker eller et håndkle for å beskytte hendene.

Innsiden av durianen består av flere store frø, omgitt av kremaktig, gulhvitt fruktkjøtt. Fjern fruktkjøttet fra frøene og spis det direkte. Noen liker å suge på fruktkjøttet for å få ut mest mulig av smaken.

Durian har en sterk lukt som noen synes er fantastisk, mens andre kan finne den overveldende. Vær forberedt på en intens smaksopplevelse, som noen beskriver som søt og kremaktig med hint av løk eller hvitløk.

Durian kan være en ganske fet frukt, så det kan være lurt å drikke vann mellom biter for å hjelpe til med fordøyelsen.

Du bør ikke drikke alkohol samtidig som du spiser durian. Det kan lett føre til sterke reaksjoner i kroppen.

Smaken av durian er veldig personlig, så det er ikke sikkert at du liker den ved første forsøk. Det kan være lurt å prøve frukten flere ganger for å gi den en rettferdig sjanse og se om den vokser på deg.

Spises rå, kokes, stekes, forvellers?

Durian kan spises både rå og bearbeidet, avhengig av personlig preferanse og hvordan man ønsker å nyte frukten. Her er noen vanlige måter å tilberede durian på:

Mange foretrekker å spise durian rå rett fra frukten. Den kremete teksturen og den intense smaken er best bevart når frukten spises rå.

Durian kan også bearbeides og brukes i ulike retter. Det kan inkludere duriankaker, durianis, duriansmoothies, duriansuppe eller andre desserter og matretter som inkluderer frukten.

Noen foretrekker å tilberede durian ved å koke eller steke den. Dette kan gjøre frukten mykere og gi den en annen smak og tekstur.

Durian kan også fryses og spises som en kald dessert. Frossen durian har en kremete konsistens og en intens smak som mange liker.

Durian kan også tørkes og brukes som en snack eller ingrediens i ulike retter.

Det er viktig å merke seg at den sterke lukten og smaken av durian kan være utfordrende for noen, så det kan være lurt å starte med små mengder og se hvordan kroppen reagerer.

Hva spiser man sammen med durian?

Durian kan spises alene som en dessert eller snack, men den kan også kombineres med andre ingredienser for å lage spennende retter. Her er noen vanlige måter durian kan spises sammen med andre matvarer:

I noen sørøstasiatiske land, inkludert Thailand og Malaysia, serveres durian ofte med klebrig ris. Dette er en søt og klebrig risrett som komplementerer den kremete teksturen og den søte smaken av durian.

Durian brukes ofte som en ingrediens i iskrem for å gi den en unik og intens smak. Durianis er populært i mange deler av verden hvor durian er tilgjengelig.

Durian kan også brukes som en ingrediens i kaker, desserter og andre søte retter. Det kan være duriankake, durianpannekaker, durianpudding eller andre lignende retter.

Durian kan blandes med andre frukter og ingredienser for å lage en sunn og næringsrik smoothie. Dette er en fin måte å nyte durian på hvis du synes smaken er for intens alene.

I enkelte kulturer tilberedes durian til og med som en varm suppe, ofte kombinert med kokosmelk eller andre smakfulle ingredienser.

Det er viktig å merke seg at durian har en veldig karakteristisk smak og lukt som ikke alle liker. Noen mennesker synes lukten er ubehagelig, så det kan være lurt å starte med små mengder og se hvordan kroppen reagerer før du prøver mer.

I hvilke land kan jeg kjøpe Durian

Durian er en frukt som hovedsakelig dyrkes og selges i landene i Sørøst-Asia, der den er mest populær. Noen av de landene hvor du vanligvis kan kjøpe durian er disse:

Thailand: Thailand er en av de største produsentene av durian, og frukten er bredt tilgjengelig på markeder og i butikker over hele landet.

Malaysia: Durian er også veldig populær i Malaysia, og landet er kjent for å ha flere forskjellige varianter av frukten. Durian kan kjøpes på markeder, i butikker og langs veiene i Malaysia.

Indonesia: Indonesia er en annen stor produsent av durian, og frukten er vanligvis tilgjengelig på markeder og i butikker over hele landet.

Filippinene: Durian er også dyrket og konsumert i Filippinene, selv om den kanskje ikke er like vanlig som i noen av de andre landene i regionen.

I tillegg til disse landene kan durian også være tilgjengelig i Kina og noen spesialforretninger eller asiatiske supermarkeder i andre deler av verden. Imidlertid kan tilgjengeligheten variere avhengig av sesong og geografisk beliggenhet.

Hva sier durianselgeren?

– Lukter durian godt? Vi spør en tilfeldig durianselger i Pattaya i Thailand.

– Det kommer virkelig an på hvem du spør! Svarer hun råkjapt. Og forklarer at durian har en veldig sterk lukt som noen synes er deilig og fruktig, mens andre synes den er veldig ubehagelig og beskriver den som råtten løk eller kloakk. Smaken er også ganske spesiell og kan være en acquired taste. Hvis du ikke har prøvd det før, kan det være lurt å starte forsiktig!

– Hvordan er det å kysse en person som har spist durian? Spørsmålet rettes fortsatt til durianselgeren. Kanskje hun har litt erfaring.

Det er et interessant spørsmål! Lukten og smaken av durian kan være veldig intens, og det er mulig at det også kan påvirke kysset. Noen kan synes det er ubehagelig, mens andre kanskje ikke merker så mye til det i nytelse av et kyss. Det kommer nok også an på hvor mye durian personen har spist og hvor lenge siden de spiste det. Smaken og lukten av durian kan bli overført gjennom kyssing. Så det kan være lurt å være oppmerksom på dette, hvis du vurderer å kysse noen som nettopp har spist durian!

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.