Home DestinasjonerEuropaI - Italia Irland Whiskey, gin, øl – Irlands flytende arv du kan besøke

Whiskey, gin, øl – Irlands flytende arv du kan besøke

by Reiseliv
whiskey gin

Whiskey, gin og øl, og de elsker også å drikke te, irene. Men så er de kjent for Guinness og er feiret som mestere som destillatører av noen av de beste whiskey i denne verden. Og når du står der med de irske edle dråper kan du bare å heve glasset i glede over Irlands flytende arv.

Men det irske folk har også lang tradisjon med å bygge godt øl, både lyst og mørkt, sterkt og mildt. I enhver pub kan du velge blant mange landskjente og lokale ølsorter.

Så er det gin. Hvilket annet land virkelig kan det med å få til de helt vidunderlige dråpene som kommer ut av en ginflaske? I Irland er du garantert nettopp denne opplevelsen.

Reiseliv gir deg noen av de unike måtene som du kan oppleve irenes tradisjonelle verden rundt whiskey-glasset, ølet og gin.

Whiskey

whiskey gin
Her hos Jameson blir besøkende tatt i mot for å se hvordanman destillerer isrk whiskey.

Fra det eldste destilleringsanlegget på øya, det gamle Bushmills Distillery til nye opp og kommende etablissementer som Dublin Liberty Distillery til kjente ansikt som Jameson, Irland har alt.

Valget av whiskey-opplevelser er enormt, men Irland Whiskey Trail touring guide vil vise til det beste, om det er destillerier, museer, puber eller spesialiserte butikker rundt om i landet.

Hvordan produseres whiskey i Irland?

Produksjonen av whisky (eller whiskey) i Irland følger en tradisjonell prosess med noen unike trekk. Den irske whiskyen er kjent for sin glatthet og ofte lyse, fruktige smaksprofil. Her er de grunnleggende trinnene i produksjonen av irsk whisky:

Malting: Byggkornet blir malt for å konvertere stivelsen til sukker. Tradisjonelt har irske produsenter brukt en tørrmetode, og maltet bygget blir tørket i ovner uten røyk. Noen destillerier kan også bruke en kombinasjon av maltet og umaltet bygg.
Mesking (Mashing): Maltet bygg blir blandet med varmt vann i en prosess som kalles mesking. Dette gir en søt væske kjent som vørter, som inneholder sukkerene fra maltet.
Gjæring: Vørteren blir overført til gjæringstankene, og gjær blir tilsatt. Gjæren omdanner sukkeret i vørteren til alkohol og karbon dioksid. Denne gjæringsprosessen varer vanligvis i flere dager og resulterer i en lav alkoholholdig væske kalt «vasket.»
Destillasjon: Den vaskede væsken blir deretter destillert i pot stills. Irsk whisky destilleres ofte tre ganger, noe som bidrar til å gi en jevnere og mer delikat karakter.
Lagring: Den destillerte væsken, kalt ny destillat eller «spirit,» blir overført til eikefat for lagring. Irsk whisky må lovlig lagres i fat i minst tre år, men mange whiskyprodusenter lar den modne i lengre tid.
Blending (Valgfritt): Noen irske whiskyer er resultatet av blandingen av destillater fra forskjellige fat eller til og med forskjellige destillerier for å oppnå ønsket smakprofil.
Filtrering og Fortynning: Før tapping kan whiskyen filtreres for å fjerne uønskede partikler, og den kan fortynnes med vann for å oppnå ønsket alkoholprosent.
Emballasje: Whiskyen blir tappet på flasker og er klar for distribusjon.

Irland har forskjellige whiskyregioner med ulike stiler og smaksprofiler. For eksempel er Single Malt Irish Whiskey laget utelukkende av maltet bygg og destillert på ett destilleri, mens Blended Irish Whiskey er en blanding av forskjellige destillater fra ulike kilder. Det er også et voksende antall små destillerier som eksperimenterer med nye tilnærminger og smaker.

Øl

whiskey gin
Guinness er vel det mest kjente irske ølet, mørkt og godt, og serveres i enhver pub over hele Irland.

Når det kommer til øl og stouts, vil berømte steder du bare må se inkludere Guinness Storehouse hvis du er i Dublin og Smithwicks Experience hvis du er i Kilkenny, men det er også et bredt utvalg av turer i mindre håndverksbryggerier rundt om i landet..

Eksellense finnes på steder som Hilden Brewery i County Down, det eldste uavhengige bryggeriet i Irland, og på O’Hara’s Brewery i County Carlow, en av pionerene for irsk håndtverksbrygg. Eller, for de som vil smake på god øl og holde seg aktiv, la Brewery Hops of Ireland ta deg på en to-dagers øl og sykkeltur i Irlands Ancient East.

Hvordan produseres øl i Irland?

Ølproduksjon i Irland følger generelt sett de samme trinnene som internasjonal ølproduksjon, men det er også noen karakteristiske trekk ved den irske øltradisjonen. Her er de grunnleggende trinnene i ølproduksjon, med noen særtrekk fra Irland:

Malting: Prosessen starter med malting, der byggkorn blir gjennomvåt, spiret og tørket. Malten blir deretter malt til maltmølle.
Milling: Malten blir malt til et grovt pulver, maltmølle, for å gjøre det lettere å ekstrahere sukkerene under bryggeprosessen.
Mesking: Malten blir blandet med varmt vann i en prosess som kalles mesking, og dette gir en søt væske kalt vørter, som inneholder sukkerene fra malten.
Løpetid (Lautering): Vørteren blir separert fra malrestene gjennom en prosess kalt løpetid.
Koking: Vørteren blir kokt, og humle blir tilsatt i løpet av denne fasen for å gi ølet smak, aroma og bitterhet. Den irske stilen kan ha en moderat til lav humleprofil, og stilen er kjent for sin fokus på maltsødme.
Kjøling og Gjæring: Den kokte vørteren blir raskt kjølt ned før den overføres til gjæringstanken. Gjær blir tilsatt, og gjæringen begynner. Gjæren omdanner sukkeret i vørteren til alkohol og karbon dioksid.
Gjæring og Modning: Ølet gjærer ved en kontrollert temperatur, og deretter modnes det for å tillate at smakene utvikler seg og stabiliserer seg. Irsk øl, spesielt stiler som Irish Red Ale og Dry Stout, er kjent for sin myke og balanserte smak.
Filtrering og Karbonering: Ølet kan filtreres for å fjerne uønskede partikler før det karboneres. Karbonering gir ølet dets karakteristiske bobler.
Tapping og Emballasje: Til slutt blir ølet tappet på fat eller flasker og er klart for distribusjon og konsum.

Irland er spesielt kjent for sin tørre stout, som Guinness, som er en av verdens mest ikoniske ølmerker. Den har en karakteristisk mørk farge og en fyldig, rik smak. I tillegg til stout har Irland også en rekke andre ølstiler som Irish Red Ale, Porter, og forskjellige varianter av pale ale og lager.


Gin

whiskey gin
Irland er kanskje ikke det første vi tenker på når vi snakker gin, men det lages mye gin i landet, og du kan lære å brygge selv, for eksempel på Listoke Gin School.

For de som har en lidenskap for gin, er Listoke Gin School Irlands første og eneste interaktive gin-opplevelse. Besøkende kan prøve forskjellig gin og lære om destillasjonsprosessen og naturlige tilsetninger. Gjestene blir også skjemt bort med god lokal mat.

Nord-Irland tilbyr også muligheten til å utforske naturlige tilsetninger brukt i Gin, kombinert med en guidet tur gjennom de vakre hagene ved Mount Stewart Estate og med et fascinerende besøk til Echlinville Distillery for å oppleve den fine kunsten å lage gin.

Du får også smake på en aromatisk dråpe! Bare for å nevne det…

Hvordan produseres gin i Irland?

Produksjonen av gin i Irland følger generelt sett de samme trinnene som ginproduksjon andre steder, men det er også rom for variasjon og unike tilpasninger fra produsent til produsent. Her er en oversikt over de grunnleggende trinnene i produksjonen av gin, som kan tilpasses den irske konteksten:

Botanicals: Gin er aromatisert med botanicals, og enebær er en nødvendig ingrediens. I tillegg brukes urter, krydder, frukt og andre ingredienser for å gi ginen sin unike smak.
Basealkohol: Produksjonen begynner med en basealkohol, som vanligvis er nøytral og kan være basert på korn, mais eller druer.
Destillasjon: Destillasjon er en nøkkelprosess i ginproduksjonen. Botanicalsene blir destillert sammen med alkoholen for å ekstrahere smakene. Det er vanligvis to destillasjonsprosesser: en første destillasjon og deretter en andre destillasjon for å finjustere smakene.
Enebærinfusjon: Enebærene, som er essensielle for gin, infunderes i alkoholen under destillasjonsprosessen.
Fortynning og Justering: Etter destillasjonen kan ginen justeres ved å tilsette vann for å oppnå ønsket alkoholprosent. Noen produsenter kan også tilsette ekstra botanicals for å forsterke smakene.
Lagring (Valgfritt): Mens mange typer gin er klare og ikke lagres, velger noen produsenter å la ginen hvile en stund for å tillate at smakene blander seg bedre. Dette gjelder imidlertid ikke for de fleste ginene, spesielt de av London Dry Gin-stilen.
Emballasje: Ginen blir tappet på flasker og er klar for distribusjon.

Irland har også sine egne unike ginegenskaper, og noen produsenter kan velge å bruke lokale botanicals eller tilpasse destillasjonsmetodene for å gi ginen sin egen karakter. Det er viktig å merke seg at ginproduksjonen er variert, og forskjellige produsenter kan ha sine egne unike tilnærminger til prosessen.


Gin – besøk destilleri i Irland, lær å lage din egen

Whiskey, gin og øl, og de elsker også å drikke te, irene. Men så er de kjent for Guinness og er feiret som mestere som destillatører av noen av de beste whiskey i denne verden.
Listoke Distillery gjenopplever håndverksbrygg og destillering. Foto: Listoke Distillery

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.