Home DestinasjonerEuropaS - Serbia Slovenia Spania Storbritannia Sveits Spanias beste julemarkeder – ett av disse er over 230 år

Spanias beste julemarkeder – ett av disse er over 230 år

by Gjesteskribent
spanias beste julemarkeder

Spanias beste julemarkeder: Julen står sterkt blant spanjolene, og forberedelsene til høytidsdagene starter tidlig. Du finner det mer enn 230 år gamle julemarkedet sentralt i det gotiske kvartalet og rett foran katedralen i Barcelona. Fira de Santa Llúcia-markedet er ikke det eneste julemarkedet i Barcelona, men garantert det eldste.

Det finnes nesten 300 små boder der du tilbys håndlagde julegaver, figurer og tradisjonell julepynt, og for både turister og fastboende er det vanlig å trekke til dette av Spanias beste julemarkeder i førjulstiden. Bodene kan deles inn i dem som særlig selger ting knyttet til julefeiringene ( f.eks. juletrær, juledekorasjoner og julekrybber) og boder der det selges alle slags typer gaver, mesteparten er håndlaget (smykker, sjal og skjerf, dukker og lignende).

Markedet startet i sin tid som en feiring av St. Lucia den 13. desember, men er etterhvert utvidet til å vare i tre uker. 

Caganer-tradisjonen i Barcelona 

Spanias beste julemarkeder
Særlig er «Caganer»-tradisjonen særegen for regionen Catalonia

Særlig er «Caganer»-tradisjonen særegen for regionen Catalonia og den katalanske hovedstaden. Dette er små gipsfigurer av årets mest kjente personer – det kan være alt fra fotballspillere til kongelig – som sitter på huk og gjør sitt fornødne. Faktisk regnes det som en ære å bli portrettert på denne måten! Julemarkedet åpner i månedsskiftet november/desember og holder på til lille julaften 23. desember. 

Også vanlige forretninger har lengre åpningstider før jul, og i desember holder de gjerne åpent gjennom hele weekenden. Den internasjonale shoppingdagen «Black Friday» finner i år sted 29. november, men i Barcelona har de også sin egen shoppingnatt dagen etter Black Friday for å kickstarte julehandelen. 

Fra Plaza Mayor til Gran Vía i Madrid 

Spanias beste julemarkeder
230 år gamle julemarkedet sentralt i det gotiske kvartalet.

Også den spanske hovedstaden Madrid preges av julemarkedene. På byens flotteste torg, Plaza Mayor, midt i sentrum blir det hvert år før jul satte opp en mengde boder med julegaver og julepynt i alle former og fasonger. Når du trenger en pust i bakken, kan du sette deg på nærmeste bar. Den er aldri langt unna på Plaza Mayor.  

Er du ute etter søtsaker til jul, bør du svinge innom Feria de Dulces på Plaza Isabel II. Særlig er turrón en populær spansk søtsak ved juletider. Den blir framstilt av mandler, honning, sukker og eggehvite, noen ganger også av sjokolade. 

Sist, men ikke minst må vi ta et annet av Spanias beste julemarkeder med Mercadillo del Gato. Dette er et «pop-up-marked» med produkt som lokale og fremadstormende designere står bak. Egentlig er det mer enn et julemarked, for det arrangeres på ulike steder i den spanske hovedstaden både i oktober og november i tillegg til den spesielle «juleutgaven» som pågår mellom 13. desember og 5. januar i Centro Cultural de los Ejércitos på Gran Vía-gaten. Her finner du først og fremst klær, smykker og pyntegjenstander.  

Er du ute etter mer tradisjonelle produkter og julegaver, finner du også andre aktuelle butikker på Gran Vía-gaten. 

Kilometervis med julegaver 

Spanias beste julemarkeder
Søndager er det Madrids enorme og berømte utendørsmarked El Rastro.

Søndager er det Madrids enorme og berømte utendørsmarked El Rastro som gjelder. Her finner du mer enn 3.500 små og store salgsboder fordelt over flere gater. Og vareutvalget spenner over alt fra julepynt, klokker, kunst, smykker, sko, klær, vesker og leker til ekte juggel. 

Markedet er åpent året rundt, fra klokka ni til tre, men markedet er særlig populært på søndagene under førjulstiden. Hele tiden går det en stri strøm med tusenvis av nysgjerrige skue- og kjøpelystne gjennom sentrumsgatene. Til sammen er «handlegaten» mer enn to kilometer lang. Et lite tips: Å prute er ikke lenger så vanlig. De fleste varer har en fast pris og er rimelige, men kjøper du flere ting, kan du jo spørre om litt rabatt. 

Fantastisk opplyst julegate i Málaga 

I hovedstaden på Costa del Sol, Málaga, har julelysene på byens hovedgate Calle Larios, blitt svært berømte over hele Spania. Når lysene tennes og musikken spiller opp om kvelden i julemåneden desember, er alltid denne store gågaten full av folk. En opplevelse også du bør få med deg! 

Det finnes flere julemarkeder i sentrum av byen, i tillegg til en rekke boder rett ovenfor strandpromenaden i byen. I Málaga finner du de mer tradisjonelle butikkene på Calle Larios og i de tilstøtende smågatene.  

Nordmenns favorittøy: Gran Canaria 

Gran Canaria er en populær ferieøy for svært mange nordmenn, og i hovedstaden Las Palmas de Gran Canaria finner du et stort og tradisjonelt julemarked i Santa Catalina-parken, også blant Spanias beste julemarkeder.   

Atlas Azotea-marrkedet er et takmarked som kombinerer håndverksprodukter med levende musikk og filmvisninger. I Spania lever tradisjonen med flotte julekrybber i beste velgående, og på Gran Canaria finner julekrybber der skulpturer som er skapt av sand. 

Liker du artikkelen om Spanias beste julemarkeder?

Liker du artikkelen om Spanias beste julemarkeder, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Vil du ha nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Julemarkeder i Sverige nå i desember

julemarkeder i sverige

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.