Hjem DestinasjonerEuropaSpania Pilegrimsvandring i Rioja hvor vin er en lang tradisjon

Pilegrimsvandring i Rioja hvor vin er en lang tradisjon

av Per Henriksen
pilegrimsvandring

Pilegrimsvandring og vin: Rioja ligger mellom Ebro-elven og Cantabria-fjellene, et landskap preget av høye topper, lange dalsider og elver. Som tilreisende er Rioja et eventyr for sport og aktiviteter, med sykling, fjellklatring, rafting, paragliding, golf og fotturer.

Den berømte pilegrimsruten til Santiago de Compostela på vestkysten går gjennom Logrono. Gjennom århundrer var dette en av Europas største pilegrimsruter. Målet var restene etter apostelen Jakob (Santiago), hvis grav på mirakuløs måte ble gjenfunnet i Spania i 813, akkurat i passe tid til å bli et symbol for de kristnes kamp mot maurerne.

Nå er det mer en måte å ha ferie i Spania på.

Pilegrimsvandring første masseturisme

På det meste la årlig en halv million europeere ut på denne verdenshistoriens første eksersis i masseturisme. Det ble til og med laget en reisehåndbok som pekte ut vannkilder og overnattingssteder langs caminoen. Kirken Santiago el Real i Logrono er en arv fra denne tiden, og man finner også minnesmerker andre steder vestover i La Rioja; statuen av Jakob i en veggnisje i Navarete og klosterruinene utenfor Aleson.

Reiseruten har mistet sin store religiøse betydning i dag som pilegrimsvandring, men den er fremdeles avmerket som en egen tur langs veien og i spanske veikart og anbefalt som rute videre vestover. Flere av de viktigste målene i denne løypa når du også med toget – Burgos, Leon, Astorega, Ponteverada og Santiago.

Regionen har fra naturens side et privilegert mikroklima for vindyrking. Sammen med lange tradisjoner for omsorg og engasjement av fra vinbøndenes side har Rioja oppnådd høy kvalitet på sin vin. Dette skyldes en kombinasjon av at de bruker tradisjonelle produksjonsprosesser sammen med nye teknologi.

I Rioja produseres det i gjennomsnitt 250 millioner liter vin i året, hvorav 85 prosent er rødvin, og resten hvit og rosé.

Litt generelt om vinVino Spania Rioja Crianza 0903 Vingård

Bilde: Rioja har store vindistrikter og produserer i dag anerkjente kvalitetsviner bygget på fransk misère for 150 år siden.

Vin er fellesbegrep på flere varianter av alkoholdholdig drikke, og også alkoholfritt. Det største vinkonsum er rødvin, deretter hvitvin, rosévin, musserende vin, fruktvin og sterkvin slik som portvin, sherry m.m. Noe av dette som drikke til mat eller aperitif. I Vinmonopolets vareutvalg er også øl og brennevin øl.

Det er mye kultur og vinkunnskap rundt en vinglede mange setter pris på. Vinforedrag er populært, ofte sammen med vinsmaking og vintips fra en vinekspert som kan fortelle om vingårder, vinproduksjon, lagring av vin, enkle viner, kvalitetsviner og hvordan ulike viner bør serveres til god mat, enten det er kjøtt og biff, svin, fiks, sjømat, fugl og vilt.

De mest kjente druemerker er Cabernet Saugvignon, Chardonnay, Chenin Blanc, Gamay, Gewürztraminer, Grenache, Merlot, Pinot Noir, Riesling, Saugvignon Blanc, Sémillion, Syrah (Shiraz) og Zinfandel. En del andre druemerker er Barbera som gir lett, fruktig italiensk rødvin. Colombard gir friske, skarpe hvitviner i Frankrike, California og Australia. Müller-Thurgau er en middelmådig slektning av Riesling og brukes i billige tyske hvitviner. Muscat omfatter flere beslektede hvite sorter. Alle har en utpreget muskatellaroma og druesmak. Den dyrkes i hele Sør-Europa. Nebbiolo (rød) brukes til italiensk Barolo. Pinot Blanc og Pinot Gris gir hvitviner i Italia, Frankrike og Tyskland. Pinot Blanc ligner Chardonnay, Pinot Gris er mer aromatisk. Sangiovese (rød) er den viktigste druen i Chianti. Sylvaner er en riktbærende druesort som gir tørre hvitviner. Tempranillo (rød) er hovedsorten i Rioja og Viognier gir Condrieu, en utmerket tørr, hvit kvalitetsvin som er parfymert og fyldig.

Det største vinproduserende land i verden er Frankrike, Spania, Italia, Portugal, Australia, Chile, Argentina, USA, (California) Østerrike og Sør-Afrika.

Disse landene har stor produksjon av mange varianter av vin, og enten det gjelder fransk vin, spansk vin, italiensk vin, portugisisk vin, australsk vin, chilensk vin, argentinsk vin, amerikansk vin, østerriksk vin eller sørafrikansk vin er det mulig å fa billige, les rimelige viner til en rimelig pris, og dyre kvalitetsviner.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Liker du artikkelen om pilegrimsvandring i Spania, så gi oss Like og del på Facebook

Du kan søke hoteller i hele Asia og bestille direkte her på Reiseliv


.. ... . Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Spania kåret til det sunneste landet i verden

spania kåret
Gazpacho summerer alle fordelene med Middelhavsdietten. Foto: Gazpacho

Du vil sikkert like disse artiklene også