Home DestinasjonerAustralia/OseaniaAustralia Stort i Sydney: Opplevelsene, hjerteligheten, folkelivet, friheten…

Stort i Sydney: Opplevelsene, hjerteligheten, folkelivet, friheten…

by Reiseliv
stort

Stort i Sydney: Opplevelsene, hjerteligheten, folkelivet, friheten, gledene, kunsten og kulturen, det kulinariske… Det er ikke uten grunn at Sydney kåres til verdens fineste by år etter år ved mange forskjellige målinger. Byen, som forøvrig er Australias største og eldste, representerer alt det landet står for, og litt til. Det eneste som ikke er stort – er prisene.

I dag er den storslagne byens sentrum dominert store gylne skyskrapere. Alt er nytt, moderne og pent. Sydney er nemlig en av verdens yngste metropoler.

Byen ble til i 1788 da et lass med vel 730 fanger ble sendt fra Storbritannias overfylte fengsler. De som overlevde etablerte seg rundt Sydney Cove, og fra da av fortsatte byen å vokse.

I dag er Sydney, med sine 4,2 millioner innbyggere, en storby og en metropol i verdensklasse. Her finner du alt fra businessdistrikter, skyskrapere og observasjonstårn til fattigkvarterer og områder med prostitusjon og tigging. Dessuten er været og klimaet generelt fantastisk, på tross av at det kan bli opp mot 40 grader her om sommeren. Utelivet er fantastisk.

Hva du burde få med deg

stort

Uterestauranten ved Sydney Opera House. Verl verd en lunsj der. Foto: Pixabay

 

Det best kjente symbolet på Sydney er selvfølgelig operahuset. Bygningen, som er avbildet på omtrent halvparten av alle postkort i Australia, ligger til i flotte omgivelser i Circular Quay. Omgitt av eksklusive restauranter og kafeer, kan man fort brenne av noen hundrelapper her.

På motsatt side av havnen fra operahuset finner man gamlebyen, også kalt The Rocks. Stedet, som en gang for lenge siden var okkupert av kjeltringer, småkriminelle og gategjenger, og preget av prostitusjon og korrupsjon, er nå blitt et av byens fremste turistområder.

Her finner man alt fra luksuriøse restauranter til mindre høytidelige serveringssteder som tradisjonelle puber og barer.

Foruten Circular Quay, må man nevne Daling Harbour, hvor man finner Sydney Aquarium, Powerhouse Museum, Australian National Maritime Museum, samt flere butikker og kjøpesenteret Harbourside. Segaworld fornøyelsespark holder også til her. Om natten oser Darling Harbour med nattklubber og restauranter i alle genre.

Stort men fantastiske Bondi Beach

stort

Bondi Beach; populært utfluktsted ved storbyen Sydney, og plass i massevis og hav så langt øyet kan se. Foto: Pixabay

 

Vil du komme deg litt vekk fra trafikken og storbymaset kan man ta turen over til en av de mange strender i området. Bondi Beach er stort, og er en populær turistdestinasjon, men du bør være oppmerksom på at på varme dager vrimler det av mennesker her.

Drar du ut av byen og nordover kommer du til badestrendene byens innbyggere selv foretrekker: «Sydney’s northern beaches» er utrolig vakre. Her er det også god plass til å boltre seg.

Ellers kan du hoppe på en av de mange organiserte turene som arrangeres daglig. For noen hundrelapper kan man komme seg vekk fra hele Sydney og opp i for eksempel Blue Mountains, som med kenguruer og australsk villmark absolutt er verdt et besøk.

Reiser du hit om vinteren (sommer i Norge) og savner snø, kan du også stå på ski. Stort mer eksotisk kan man neppe være i Australia. For de yngste kan vi nevne dyreparken Taronga Zoo.

Drar du litt innover fra havna, kommer man til kjøpedistriktet og mulighetene for shopping åpner seg for fullt. Hovedgatene for shopping er George Street og Pitt Street.

Her er det høye skyskrapere på begge sider. Det finnes også flere større kjøpesentre rundt omkring. Er man inne i sentrum bør man også betale seg opp i Centrepoint Tower, som med sine 305 meter er det høyeste observasjonstårn på den sørlige halvkule. På en god, skyfri dag i medvind kan man på toppen faktisk se helt bort til Blue Mountains.

Sydney for feststemte

stort

Når du skal ut på byen i Sydney kler du deg pent. Og pass på å få med deg en spasertur langs sjøkanten.

 

Byen er kjent for sitt myldrende natteliv med hundrevis av utesteder som passer for enhver smak. Barer og puber finner man nesten på hvert gatehjørne, i George Street og Pitt Street, i Oxford Street og i gatene i Kings Cross.

Det samme gjelder for nattklubber, som også er blitt å finne flere steder rundt om i byen. Uansett, skal du ut på livet, bør du være oppmerksom på at Sydney er det vanlig å kle seg pent. Du slipper med andre ord ikke inn med joggesko, t-skjorte og olabukse. Det er vanlig for australiere å gå ut på byen litt mer staselig kledd.

Barer, puber og nattklubber har lenge åpent, og da kan det være godt å vite at Sydney har et temmelig bra stort og utviklet bussnettverk.

Nattbusser som går hele natta gjennom gjør sitt for at man kommer seg vel hjem etter en fuktig kveld på byen. Drosje er heller ikke så veldig dyrt.

Stort sett alle forbruksvarer koster ned mot det halve av norske priser.

stort

Og til slutt, en liten inspirasjon til et godt måltid ved Sydney Opera House.

 

Liker du artikkelen?

Liker du artikkelen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:


  Australia – Den endeløse listen med opplevelser

  Australia: Dykke med seler eller skilpadder og bade i turkisgrønne kulper. Foto: Common Wikimedia.


   

  Leave a Comment

  Du liker kanskje også

  Reiseliv

  Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.