Home DestinasjonerAustralia/OseaniaAustralia Australsk klima gir utsøkt vin

Australsk klima gir utsøkt vin

by Reiseliv
2013-05-20 Australsk vin.jpg

Australsk klima gir utsøkt vin: I Australia finner man langt mer enn kenguruer og villmark. Landets unike klima og særegne jordsmonn har dannet grunnlaget for storstilt vindyrking. Nordmenn har også fattet interesse for australske viner og konsumerte i fjor nær 4 300 000 liter.

Den australske vinindustrien er verdens fjerde største eksportør av vin med omlag 750 millioner liter i året. Selv om det produseres vin i alle de australske statene finnes de viktigste vinregionene hovedsakelig i de sørligere og dermed kjøligere delene av landet.

– Vindistriktet i Sør-Australia, står bak noen av verdens mest anerkjente viner, som blant annet er kjent for modenhet, eleganse og struktur, forteller Katrin Juvet som representerer vinhuset Rosemount Estate i Norge.

Ideelt klima gir rik smak
I distriktet består omlag halvparten av produksjonen av Shiraz-druer, og er derfor en vanlig bestanddel i flere av vinene fra området. Selv om klimaet er typisk australsk opplever området sjelden tørke eller frost på grunn av beliggenheten ved havet. Dette gjør også druene mindre, men mer smaksrike.

– Det tynne jordsmonnet i sammen med balanserte mengder vann, og varme somre utnytter Shiraz-druens naturlige vigør og skaper en intens smakfull frukt. Dette gir vin med dyp lilla farge som holder seg i årtier på flaske, forklarer Katrin Juvet.

Om sommeren fører vinden fra havet og fjellene til en jevn modningsprosess som gir druene mye smak og intensitet. Kanskje er også dette en av grunnene til at vinene fra området er en favoritt blant nordmenn. Et godt eksempel på særpreget man finner i vin fra Sør-Australia er Rosemounts Shiraz Cabernet 2012 hvor klima og jordsmonn har hatt en tydelig påvirkning.

– Rosemount Shiraz Cabernet 2012 er en utmerket representant for området, med en rik smak av saftige solbær og søte blåbær og et preg av forfriskende laurbærblad og mynte. Vinen kommer også som Bag-in-Box og passer derfor fint til å dele med flere, sier Katrin Juvet.

Prisbelønnet vingård
Vindistriktet har mer enn 65 vinhus, med hver sine særpreg fra lokale variasjoner i topografi og jordsmonn. Et av disse er Rosemount Estate, som ligger i den eldste delen av vingårdsdistriktet. Her dyrkes og produseres flere viner som er verdenskjent for utmerket kvalitet, noe som i fjor gav vinhuset over 200 priser – både internasjonalt og lokalt.

– Rosemount har et bredt utvalg av utsøkte viner som reflekterer det rike mangfoldet i det australske klimaet. Navnet har blitt synonymt med stil, innovasjon og urokkelig dedikasjon til vinmakerkunsten. Dette har ført til flere utmerkelser – blant annet i ”Decanter World Wine Awards” som er den mest prestisjetunge og seriøse vinkonkurransen i verden, sier Katrin Juvet.

Vingården tilbyr også omvisninger, hvor besøkende får se de ulike delene av vinmakingen på nært hold og oppleve hvordan dyrkingen påvirker smaken på vinen. Rosemount er kjent for innovasjoner, eksperimentering og jakt på nye opplevelser innen vindyrking, og er et forbilde innen utvikling av nye druesorter og drueblandinger.Om Rosemount Shiraz Cabernet 2012, bag-in-box:
 Varenummer: 4273606 (tilgjengelig i basisutvalget til Vinmonopolet).
Pris: 359.90 (300 cl). Flaske: Varenummer: 1363301 (tilgjengelig i basisutvalget til Vinmonopolet).
Pris: 109,90 (75 cl)

Liker du artikkelen Australsk klima gir utsøkt vin?

Liker du artikkelen Australsk klima gir utsøkt vin, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.