Unik turplanlegger på nett: Nordmenn elsker naturen og ikke minst å gå på ski. Været kan være lunefullt og det er ikke alltid like greit å vite om løypene er preparert eller ei. Les om unik kartløsning fra Skiforeningen.
Nå har Skiforeningen i samarbeid med Geodata gjort noe med dette, og skapt en unik kartløsning for alle som liker å gå på ski.
Skiforeningens Markadatabase inneholder store mengder informasjon om blant annet stier, løyper og varmestuer i Oslomarka og omegn. Geodata har knyttet dette innholdet opp mot et topp moderne kartsystem, slik at all denne informasjonen nå er tilgjengelig via detaljrike og oppdaterte kart. Disse har Skiforeningens mer enn 67 000 medlemmer nå glede av.
– Det finnes flere tjenester for friluftsliv i marka, men det er bare i denne tjenesten du kan få informasjon om løypene er preparert eller ikke”, forklarer kommunikasjonssjef i Skiforeningen, Mette Øinæs Habberstad. I løsningen kan man til enhver tid overvåke tilstanden til løypene; om de er preparert i dag, i går eller tidligere. “Løypeinformasjonen blir for øvrig oppdatert to ganger i timen, legger hun til.
Med hjelp av GIS-teknologien, har man tilgang til ulike funksjoner; for eksempel løypeplanleggeren som enkelt forteller deg hvor du skal gå og se løypeprofil som hjelper deg å finne en løype som passer din fysiske form. Det er et komplekst nettverk av løyper og sykkelveier som er kartlagt. I systemet ligger hele 2 600 kilometer med løyper, noe som tilsvarer avstanden Oslo – Roma.
– Man finner neppe en like dynamisk turplanlegger for friluftsliv i Norge,” sier Steinar Kjærnsrød. Steinar er frivillig primus motor for Skiforeningens marka-innhold på nett og har vært sentral i utviklingen av den nye løsningen. “Utvalget av nye områder, skiløyper og sykkelruter øker dessuten hele tiden, så muligheten til å finne spennende turer blir bare større og større, sier Kjærnsrød
Det var viktig for Skiforeningen at tjenesten var nøyaktig og møtte kravene fra kresne brukere, og Habberstad mener at Geodata var de som satt på riktig kompetanse, spesielt deres erfaring innen GIS-løsninger.
– Vi har hatt et langt samarbeid allerede, og Geodata hadde forståelse for brukernes ønske, sier Habberstad.
– Dessuten har Geodata selv flere skientusiaster som involverte seg i prosjektet og som var svært motiverte og hadde et ekstra engasjement. Det ble lagt inn mye ressurser for å imøtekomme kravene,understreker hun.
Tjenesten er foreløpig åpen for alle, men vil etter hvert kun bli tilgjengelig for Skiforeningens medlemmer. Det er et bevisst valg for å tilby medlemmene et elektronisk tilleggsgode som er unikt for Skiforeningen.
– Våre medlemmer er avhengige av at vi kan legge til rette for gode opplevelser i marka, og tjenesten vi tilbyr nå, er stadig under utvikling. Vi håper å kunne tilby enda flere tjenester i samarbeid med Geodata fremover, avslutter Habberstad.
Turplanleggeren har ligget ute en stund på www.skiforeningen.no nå, og tilbakemeldingene er utelukkende positive.