Holland forbereder årets sommerferie: Holland og byene Amsterdam, Haag og Delft forbereder seg på en ny turistsommer med høye aktiviteter. Og i år blir det mye fokus på de kongelige.
Dronningens dag, den 30. april er det største riksdekkende arrangementet i Holland. I og med at Willem-Alexander blir konge, flyttes også dagen som Hollands nasjonaldag feires på. Fra og med 2014 feires Kongens dag den 27. april som er Willem-Alexanders fødselsdag. Dog begynner det med et unntak allerede første året. Siden den 27. april faller på en søndag kommer Kongens dag feires den 26. april 2014 i stedet.
Alt det andre forblir som det var: også på Kongens dag kommer alle få kle seg i oransje. Musikkforestillinger, tivoli, loppemarkeder og fester arrangeres over hele landet. Den hollandske kongefamilien drar omkring for å bli tatt imot i en eller flere forskjellige hollandske byer denne festlige dagen. Amsterdam forvandles til landets største oransje festby mens landets største loppemarked arrangeres i Utrecht. Les mer på www.holland.com
Rijksmuseum viser bilder fra dronningens liv og arbeid
I forbindelse med at dronning Beatrix abdiserer viser Rijksmuseum i utstillingen Beatrix Regina, fra den 31. januar, det vil si hennes 75. fødselsdag, 30 fotografier som beskriver dronningens liv og arbeid.
Rijksmuseum som er Hollands nasjonalmuseum for kunst og historie, viser opp bilder fra sin egen samling av berømte fotografer som Werry Crone, Stephan Vanfleteren, Morad Bouchakour og Vincent Mentzel. Nasjonaldagsfeiringen, regjeringsbilder, den gylne vognen og kroningsseremonien 1980 fins alle til beskuelse, sammen med barndomsbilder tatt av hennes far årene 1938 og 1943. Berømte er også amatørfotografiene fra 1965, av den unge kronprinsessen arm i arm med den da ukjente prins Claus, som senere skulle bli hennes mann. Beatrix Regina vises frem til den 17. mars 2013. Les mer på www.rijksmuseum.nl
Det kongelige palasset i Amsterdam
Det Kongelige palasset ligger på Damtorget i Amsterdam. Det er ett av tre palass som fortsatt brukes av kongefamilien. Dronning Beatrix bor ikke i det Kongelige palasset, men i blant inviterer hun viktige gjester dit. Da vaier det hollandske flagget over palasset. Det 350 år gamle palasset var opprinnelig Amsterdams rådhus. År 1808 ble det under Napoleon Bonaparte omvandlet til det palass det er i dag. Når man kommer inn i palasset kan man derimot fortsatt ane bygningens opprinnelige funksjon. Det Kongelige palasset er normalt åpent for allmennheten. Som besøkere kan man beundre de vakre marmorgulvene, storartede maleriene, utsøkte skulpturer, gigantiske kandelabrer og en årlig utstilling når Holland forbereder årets sommerferie.
Oppdag Haag i en gyllen vogn
Før sin årlige tale til folket tar dronning Beatrix en seremoniell tur gjennom byen Haag i kongefamiliens gylne vogn. Under våren og sommeren kan Haags besøkere selv ta en tur i en kopi av denne gylne vognen, og gjennom dette oppdage det kongelige Haag. Selskapet Stalhouderij Hanemaaijer tilbyr kusk og hestespann og en uforglemmelig tur gjennom Haags fineste bydeler. Blant annet tar kusken deg langs det hollandske parlamentet Binnenhof, dronningens kontor Paleis Noordeinde, og langs de kongelige stallene. Den gylne turistvognen kan tas den første lørdagen i måneden. En tur tar 45 minutter og koster 15 euro for en voksen. Billetter kjøpes på turistinformasjonen i Haag. Mer på www.paleisamsterdam.nl og www.stalhouderijhanemaaijer.nl
Slottet Huis ten Bosch – dronningens residens
Slottet Huis ten Bosch i Haag er bolig til dronning Beatrix. Hit flyttet hun 1981 med sin familie. Før den tid bodde dronning Beatrix, prins Claus og deres barn på slottet Drakensteyn i Baarn. Slottet Huis ten Bosch ligger i skogen Haagse Bos bare en 15 minutters biltur fra godset De Horsten i Wassenaar, der kronprins Willem-Alexander nå bor med sin familie.
Prins Fredrik Henrik (Frederik Hendrik på nederlandsk) lot bygge slottet Huis ten Bosch år 1645. Slottet var i forskjellige prinsers eie til det ble overtatt av staten under den franske tiden mellom år 1795 og 1813. Vilhelm I ble proklamert konge av Nederland år 1815. Siden da har medlemmer av den hollandske kongefamilien bodd i slottet under ulike perioder. Under andre verdenskrig fikk slottet store skader, men etter to store renoveringer kan det på nytt brukes som bolig. Dronningen bor der den dag i dag.
Hollandske OL-medaljører og den nye regjeringen presenteres i følge tradisjonen sammen med dronningen på trappen til slottet Huis ten Bosch. Slottet har ikke åpent for allmennheten, men man kan se det når man kjører på Bezuidenhoutseweg eller går tur gjennom skogen Haagse Bos.
Oppdag kongehusets historie i Holland
Gå tur i kongehusets fotspor og opplev historien til ætten av Oranien. Oranienruten er en tur på 250 mil som går gjennom Holland og Tyskland, forbi pittoreske byer som på forskjellig måte har å gjøre med ætten Oranien-Nassau. Langs ruten fins muligheter for å nyte av naturen, besøke spesielle muséer som har med kongehuset å gjøre, eller gå seg vill på gamle slott. I Holland går ruten fra Apeldoorn via Leeuwarden, Amsterdam, Haag, Delft, Dordrecht, Tholen, Veere, Middelburg, Vlissingen, Breda og Buren till ’s Heerenberg.
Tholen, Veere, Middelburg og Vlissingen i provinsen Zeeland er de seneste tilskuddene på ruten. Også her er det mulig å stifte nærmere bekjentskap med kongehuset. For eksempel kan man i Tholen se ruinene etter Oranienættens gamle slott, og i Veere kan man spise middag på ”De Campveerse Toren”, der Vilhelm av Oranien og hans kone Charlotte de Bourbon spiste bryllupsmiddag år 1575. Helt siden 1584 har kirken Nieuwe Kerk i Delft vært stedet for de kongeliges siste hvile. Kirken er åpen for besøkere hele året. Palasset Paleis Het Loo i Apeldoorn var mellom år 1686 og 1975 sommerresidens for det hollandske kongehuset og stattholdere. I dag er palasset et museum med forskjellige utstillinger om kongehuset.
Tidligere kongelig palass stiller ut ”Bilder av Beatrix”
Paleis Het Loo er det tidligere kongelige palasset som nå fungerer som riksmuseum. Fra og med torsdag 31. januar vises utstillingen Bilder av Beatrix. Den inneholder portrettfotografier av dronningen, tatt av både amatører og profesjonelle fotografer. Anledningen til utstillingen er dronningens 75-årsdag.
Den statlige tv-kanalen NOS i Holland bad sine tittere om å sende inn bilder på dronningen. Dette fikk et enormt gjennomslag. Fler enn 2200 personer sendte inn bilder, og utstillingen viser 68 av de beste bildene, utvalgt av en jury. I tillegg til dette vises ytterligere sju verk av kjente kunstnere som Andy Warhol, Ans Markus og Marte Röling. Utstillingen vises mellom 31. januar og 20. Mai 2013. Les mer på www.paleishetloo.nl
Delft er Hollands kongelige by
Delft er ikke bare kjent for sitt porselen, men kalles også for den hollandske byen av Oranien. Det nære forholdet mellom Huset av Oranien- Nassau og byen Delft strekker seg tilbake til 1500-tallet. Under den åttiårige krigen med Spania, bodde Prins VIlhelm I av Oranien (1533-1584), greve av Nassau, regelmessig i klosteret Sankta Agata med sin familie og tjenere. Prinsen av Oranien ledet sine tropper i nord mot den spanske okkupasjonsmakten i sør. Han følte seg trygg bak murene i byen Delft. men den 10. Juli 1584 ble grunnleggeren av det hollandske monarkiet myrdet av Balthasar Gerards inne i klostret. Han ble gravlagt i Nieuwe Kerk i Delft, siden Breda, der familiegraven lå, var okkupert av spanske tropper. Helt siden da har alle medlemmer av Huset av Oranien blitt gravlagt i kirkens underjordiske gravkammer.