Home Reisetips Sherry med søt smak og kjæresten i det grønne

Sherry med søt smak og kjæresten i det grønne

by Per Henriksen
Reise i det Grønne 0710 - Hoved

Sherry med søt smak og kjæresten i det grønne, og en nistekurv. Her er tips til ”grønn reise”. Sherry har røtter tilbake til maurerne som regjerte i Spania for 1300 år siden.

Den intime reisen og hyggelige praten kan like gjerne skje ute i det grønne, som en piknik med kjæresten, litt tapas i nistekurven og sherry i glasset. Da kan praten gå om alt fra kjærlighet til gamle minner og drømmen om fremtiden. Og ikke minst utveksle kunnskap om kulinariske opplevelser, den rette vin og sherry som kan passe til.

Å reise kan være mangfoldige opplevelser, alt fra de lange flyturer halve kloden rundt til selskap og treff i egen have eller nærmiljø.Her tar vi deg med på en reise gjennom sherryens historie, kultur og smaker.

Sherry med søt smak i 1300 år

Sherry har røtter tilbake til maurerne som regjerte i Spania i 700 år. Det var de som ga byen som i dag er kjent som Jerez, navnet – Xeres. Sherry er en sterkvin, og har høyere alkoholinnhold enn vanlig vin.

Byen Jerez de la Frontera har gitt navnet til sherryen. På 1300-tallet lå byen strategisk plassert der grensen gikk mellom de mauriske og de kristne områdene i Spania.

Sannsynligvis var det grekerne som tok med seg vin til Spania i år 500-600 e.Kr. I dag er alle de store sherrymerkene tilknyttet Jerez på én eller annen måte og byen ligger i det såkalte Sherrytrianglet helt sør i Andalucia i Spania.

Da romerne invaderte Spania fant de mange vingårder og en raskt voksende vinkultur. Senere var det maurerne som regjerte landet i 700 år. Jerez vokste både i størrelse og rikdom under maurernes herredømme. De kalte byen ”Seris” som senere ble omgjort til ”Jerez” av spanjolene og ”Sherry” av engelskmennene. Allerede på 1700-tallet var sherry-handelen med England godt etablert, men denne kan spores tilbake til maurernes tid.

Modningen av Sherry

Modning av sherry foregår på eikefat i ett år, og i sherryproduksjon snakker man om solerasystemet. Dette er en ”kjede” av fat, og når vin tappes fra siste fat, blir det i hele kjeden etterfylt med vin fra foregående fat.

Slik fortsetter det helt til første fat igjen blir etterfylt med ny, ung vin. Fatene tappes aldri for mer en tredel av innholdet.

En Sherry er drikkemoden straks den er kommet på flaske, men bør ikke lagres lenge. De hvite, lette Fino og Manzanilla bør konsumeres før det er gått ett år, fra de er tappet på flaske.

De fyldigere, brune Amontillado og Palo Cortado samt Oloroso holder noe lengre og kan ligge i flere år, men vil tape seg litt etter hvert.

Lengst holder Cream Sherry og de ekstremt søte laget på druene Pedro Ximenez og Moscatel. Disse kan ligge opp mot 10 år.

En åpnet flaske kan oppbevares i kjøleskap noen få dager. Manzanilla og Fino egner seg veldig bra til tapas, sushi etc.

Og her er ”sherryskolen”:

Fino er den lyseste og tørreste av sherryene. I det kjøligste området av sherrydistriktet, i Sanlúcar de Barrameda, hvor Fino kalles Manzanilla. Vinen herfra har i tillegg et visst saltpreg takket være vindene som kommer inn fra Atlanterhavet. Fino selges normalt med en alkoholstyrke på 15-16 %. Ideell serveringstemperatur for Manzanilla og Fino er 6-8 °C. Dette er en Sherry for aperitiff og mat som røkelaks og spekeskinke, ypperlig kombinasjon for piknik.

Amontillado har lengre tid i soleraen enn Fino, gjerne opp til 15 år, og sherryen blir da litt mørkere og mer gylden. Den beste kvaliteten er tørr, men det er ikke uvanlig at amontillado også søtes noe.

Oloroso er mørk, gyldenbrun og med alkoholinnhold mellom 17-23 prosent. Den kan bruke opp mot 20 år eller mer i solerasystemet.

Palo Cortado kan minne noe om oloroso eller amontillado, men har et helt klart særpreg. Den er tørr, mørk og frisk med fyldig smak.

Alkoholinnhold mellom 17 – 23 prosent. Amontillado, Palo Cortado og Oloroso nytes best ved mellom 14 -18 °C og er spennende følge til kraftige og kremete supper og kraftig røkt mat, samt til nøtter og som digestive (etter maten).

Cream Sherry er Oloroso som er søtet på flere måter, eksempelvis med innkokt druemost, sukker, søtningsviner laget på druene Pedro Ximenez eller Moscatel do Alexandria. Etter søtning blir denne sherryen ført tilbake i solerasystemet for videre utvikling i enda 20 eller år eller mer. Søt sherry brukes til desserter og kaker, og ideell serveringstemperatur er 14 – 18 °C.

Og så ser vi en klar internasjonal trend at stadig flere nå velger sherry til mat, enten det er tapas eller andre måltider, det være seg kjøtt, spekemat eller ost.

Da er vel dette noe lære seg, og å snakke om på den grønne reisen ut i det fri, nemlig Sherry med søt smak.

Drikketips i det grønne

Ifølge alkohollovens §8-9 er det ikke lov å drikke alkohol på «gate, torg, vei, i park eller på annen offentlig plass». Politiet rundt om i landet har ulik praksis om hvor de ikke tillater alkohol på offentlig sted, og hvor de overser et hyggelig måltid. Det er ulike lover og praksis i alle europeiske land, så det gjelder om å finne riktig sted til riktig tid. I Norge har vi allemannsretten, og den gir oss rett til å ha et flott norsk friluftsliv, men sier ikke noe om alkohol. Det som kalles godt drikke hører til for mange ved solnedgang når man er på camping i skogen eller fjellet.

Liker du artikkelen om Sherry med søt smak, så gi oss en like på Facebook. Se gjerne Linkedin og Instagram også.


Oj, bacalao og sherry?

Bacalao og sherry 0710 Hoved
Overraskelse? Joda, en tørr sherry er utmerkt til den mangfoldige retten bacalao.

Sherry lages av vin på vandring fra fat til fat


Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.