Home Reisetips Drømmereise og bryllupsnetter i kulinariske Fransk Polynesia

Drømmereise og bryllupsnetter i kulinariske Fransk Polynesia

Kulinarisk reisemål

by Reiseliv
drømmereise

Drømmereise og bryllupsnetter i kulinariske Fransk Polynesia: Det er langt til Tahiti. Nesten halve kloden rundt. Men så blir det en drømmereise, midt ute i Stillehavet. Du glemmer det aldri.

Tahiti og Bora Bora er de mest kjente øyene i Fransk Polynesia, og det er hit de fleste turister reiser. Hele områder består av 118 øyer, fordelt på fem øygrupper, Selskapsøyene, Tuamotuøyene, Gambierøyene, Marquesøyene og Australøyene.

Tahiti tilhører Selskapsøyene, og er også den største og tettest befolkede, med 127 000 innbyggere. Øya er flott, rager høyt opp over Stillehavets vidstrakte flate. Det er ikke uvanlig for turister å gå oppover i fjellene her, for både å nyte utsikten, den friske luften og oppleve de mange plantearter som er helt forskjellig fra hva vi finner i den nordiske fauna.

Blomster er en viktig del av den polynesiske kultur og polynesiernes liv. Du opplever det omtrent før du forlater flyet. Ved hver ankomst av gjester til disse øyene, blir alle møtt med blomsterkranser som henges om halsen. Og de blomstene dufter godt, en naturlig parfyme.

Bryllupsnetter under blomsterteppe

Drømmereise bryllupsnetter kulinarisk

Tradisjoneltl bryllupsfeiring i Fransk Polynesia, med blomster, ang og dans.

Mange myter er tilknyttet blomstene. ”Tiare” betyr blomst og guden Atea har sammen med skjønnhetens gudinne Tane skapt Polynesias fargerike blomsterflora.

I tidligere tider var det kun konger og prinser som fikk lov å plukke blomster fordi de var ansett å være hellige.

Senere er blomster blitt et kjærlighetssymbol. Nygifte par skulle få dekket sengen sin med et blomsterteppe gjennom en hel måned etter bryllupsdagen.

Blomsterduften skulle hjelpe de nygifte til å finne frem til guden Ateas hemmelige oppskrift på den fullkomne nytelse. I dag bruker unge mennesker tiare for å flørte med hverandre.

En blomst ved høyre øre betyr at du kan erobres. En blomst ved venstre øre viser at du har hjertet hos en annen.

Kanskje en grei liten opplysning til turister som måtte finne på å feste en blomst på det ene eller andre øret.

Kulinariske Polynesia

drømmereise

Papaya, bananer, mango, ananas, meloner, grapefrukt og sitroner blir ofte blandet til smakfulle fruktsalater.

Polynesierne har naturlig nok en sterk tilknytting til havet og alt hva dette gir av liv og myter. Dette gjenspeiler seg også i det kulinariske. Havets delikatesser er hovedingredienser i mange retter. Det kan være tunfisk, gullmakrell og mange forskjellige arter av det som kalles lagunefisk.

De mest berømte retter er uten tvil rå fisk, marinert i sitron og kokosmelk, lokale ferskvannsreker og kinesisk inspirerte retter, for eksempel svinekjøtt, bønner og nudler.

Den polynesiske kultur har røtter hele 3000 år tilbake. Gjennom generasjoner er det overlevert muntlige sagn og forfedrenes ankomst over havet.

Men denne fortellerkunsten er også en del av dagens inspirasjon til både de verdslige og religiøse hymner, praktfulle koreografier, håndverket med blant annet å bygge smale utriggerkanoer, kunsten å spille på de imponerende pahu-trommene, og vakre tatoveringene.

De sorte perler

drømmereise

De berømte og ettertraktede svarte perler blir forsiktig.vasket

Gjennom årtusener har man i fransk Polynesias azurblå laguner funnet noe av naturens største undere, nemlig den muslingen som fostrer den mest kostbare og sjeldne av alle juveler: Den sorte perle.

Lenge oppfattet mange denne som en myte, kanskje får fikk se den fordi den er så sjelden. Men i dag dyrkes disse muslingene bevisst og en viss perleproduksjon er i gang.

Tahitiperlen er for øvrig anerkjent på verdensmarkedet av den internasjonale gullsmedsammenslutningen (CIBJO).

Tahitiperlen er symbol på tidløs eleganse, raffinement, sensualitet og kjærlighet til det eksotiske.

Og på selvsikkerhet.

Drømmereise med livsglede og fester

drømmereise

Tahiti utfyller lengselen etter en drømmereise og det eksotiske reisemålet.

Polynesierne er gjestfrie og livsglade. Dette uttrykkes gjennom alle former for dans, sang og musikk. De trekker gjerne med sine gjester til forskjellige arrangementer og fester.

Da kan du oppleve flerstemmige sanger som ”himene tarava” og ”ruau”. Disse uttrykker det innerste av polynesisk folkesjel.

Interessen for det gamle, det tradisjonelle er sterkt voksende i Polynesia. Eldgamle danser og kunst blir mer og mer tydelig. Også tatoveringskunsten blomstrer igjen. Tatoverte kropper var opprinnelig kun for å pynte seg og sosiale symboler.

Er du på Tahiti i juli, vil du kunne oppleve den storslåtte Heiva-festivalen. Her kappes grupper på opptil 150 deltagere om å yte sitt beste innen musikk, koreografi og kostymer.

Og den gamle tradisjonen med å deklamere (oreo) til akkompagnement av nesefløyte (vivo) er også poesien på vei til å finne tilbake til sin storhetstid.

Selv om Tahiti fortsatt utfyller lengselen etter en drømmereise og et eksotiske reisemålet, med palmer, blomster, kulinariske nytelser og lyse dager, så er også dette øysamfunnet en moderne verden.

På mange av øyene i Fransk Polynesia er det full tilgang til internett, mobiltelefoni og tv-kanaler. Helsevesen, transport og forbruksgoder gjør at disse øyene er blant de mest moderne i Stillehavet. Det som gjør polynesierne særlig glade, er når gjester kan si ”mauru’uru” som betyr takk.

Og ikke glem å feste blomsten ved riktig øre – på den siden du vil den skal være…

Liker du artikkelen om en drømmereise til Fransk Polynesia, så gi oss like på Facebook

Artikkelen ble første gang publisert i mars 2020 og er oppdatert.


Spill-millionærenes drømmereiser: Maldivene og månen

Maldivene er et drømmereisemål for mange av Norsk Tippings spill-millionærer. Foto: Common Wikimerdia.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.