Home Reisetips Turstier i naturskjønne Wales – ideelt for årets vandrerferie

Turstier i naturskjønne Wales – ideelt for årets vandrerferie

by Reiseliv
Turstier naturskjønne Wales

Turstier i naturskjønne Wales har til sammen 2200 km du kan boltre deg på. Disse kan kombineres på utallige måter. På en vandreferie i Wales kan du oppleve fantastiske kystlandskap, historisk UNESCO-verdensarv, stjerneklar nattehimmel, deilig mat, sjarmerende slott og små landsbyer. 


Her gir Reiseliv deg fire anbefalte ruter – og en rekke praktiske tips når du skal utforske Wales til fots.

Naturskjønne nasjonalparker

Den 217 km lange Glyndŵr’s Way, som ble innviet i 2002, er en av Wales’ tre nasjonale ruter.

Her kommer du garantert utenfor allfarvei mens du lærer om Wales’ historie. Det tar til sammen ni dager å gå den sløyfeformede ruten, men du kan også dele opp turen i mindre biter.

Underveis passerer du den fjellrike nasjonalparken Brecon Beacons og den frodige naturen i nasjonalparken Snowdonia – og du får se jordbruksområder, åpne myrområder og lyngkledde åser.

I tillegg kan du være så heldig å se vandrefalk, orrfugl og fiskeørn.

Du kan for eksempel få tilgang til ruten fra byene Welshpool, Knighton og Machynlleth, som kan nås med tog hvis du ikke vil gå alle de 217 kilometerne.

Legger du ut på hele ruten, er det mulig å overnatte i mindre byer underveis.

Anerkjent av Lonely Planet

Turstier naturskjønne Wales

Vandreruten Offa’s Dyke kan dateres mer enn 120 år tilbake i tid. Men da kongen etablerte den 285 km lange ruten, så han nok ikke for seg at reiseguidegiganten Lonely Planet en dag skulle fremheve den som en av verdens beste.

Offa’s Dyke er også en av Wales’ nasjonale vandreruter

Ruten går langs grensen mellom England og Wales og passerer to av Wales’ såkalte Areas of Outstanding Natural Beauty (Wye Valley og Clwydian Range). Hvis du besøker informasjonssenteret Offa’s Dyke Center i Knighton, kan du også lære mer om ruten og dens historie.

Det tar tolv dager å gå hele ruten. Løper du, kan du komme i mål på fem dager. Men du kan også velge å bare gå deler av turen på noen timer eller dager.

Det er generelt god infrastruktur i området med for eksempel flere overnattingssteder langs ruten som tilbyr å hente turgåere etter en lang dag på tur – slik at du slipper å gå tilbake samme vei.

Offa’s Dyke egner seg derfor også for en aktiv helgetur

Langs landets vakreste kystlinje

I det sørøstlige Wales slynger Pembrokeshire Coast Path seg langs landets vakreste kystlinje. Ruten, som åpnet så tidlig som i 1970, er 299 km lang og var den første i Wales som ble anerkjent som en nasjonal vandrerute.

Størstedelen av ruten går gjennom Pembrokeshire Coast National Park, som er Storbritannias eneste kystnasjonalpark. 

Pembrokeshire var en gang kjent som «mystikkens og fortryllelsens land» (Gwlad Hud a Lledrith), og du aner raskt hvorfor når du vandrer gjennom det fjellrike landskapet med forrevne klipper, skjulte grotter og vakre sandstrender.

Underveis kan du nyte synet av vakre kystplanter og være så heldig å møte rovfugler og sel. I tillegg passerer du historiske kirker, kapeller og slott samt monumenter og relikvier fra både jernalder og vikingtid.

Det er til sammen 10 km stigning og helning på ruten, så du har gode muligheter til å teste gangformen underveis.

Men du kan også nyte kortere deler av ruten, for eksempel med start fra en av de sjarmerende kystbyene langs ruten. 

Med utsikt til Melkeveien 

The Cambrian Mountains Astro Trail er en 80 km lang turvei i Cambrian Mountains, som er kjent for sin kullsvarte – og dermed stjerneklare – nattehimmel.

På ruten har du fantastiske muligheter til å se Melkeveien, meteorbyger og den internasjonale romstasjonen.

Mange deler ruten opp og overnatter underveis. Her er det flere ulike overnattingsmuligheter – fra hoteller og B&B til hytter og ferieleiligheter. Du kan også bestille guidede turer i området.


LONDON UTENFOR TURISTTRÅKKET
5 TIPS SOM VIL GLEDE DEG

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.