Home Reisetips Gjestfrie storbyer – her er topp 100-lista

Gjestfrie storbyer – her er topp 100-lista

by Trond Thorud
gjestfrihet, stockholm, norden

Stockholm er den mest gjestfrie storbyen i Norden, om man skal tro reiseselskapet Travelbird. Det har utarbeidet en liste på 100 storbyer, bygget på et bredt internasjonalt materiale, alt fra sikkerhet til språklig nivå hos innbyggerne. Formålet med undersøkelsen har vært å rette søkelyset mot bærekraftig turisme.

Gjestfrie storbyer: Ved å analysere data om 500 av verdens fremste reiselivsdestinasjoner, har det nederlandske reiseselskapet TravelBird utarbeidet en liste over de 100 mest gjestfrie byene i verden. Klikk på linken og se topp 100-lista!

Byene ble rangert etter syv kriterier, med alt fra hvor innbydende flyplassen er, til innbyggernes lykkenivå og engelskferdigheter. I tillegg ble over 15 000 reiselivsjournalister spurt om deres personlige erfaringer med byene.

Du kan lese mer om hvordan byene ble rangert nederst i artikkelen.

Singapore, gjestfrihet

Singapore topper listen over verdens mest gjestfrie byer. Foto: Pixabay

Det var Sørøst-Asias turistperle Singapore som kom til topps i undersøkelsen, og kaprer tittelen som den mest gjestfrie byen i verden. Byen håndterer et høyt antall turister med den beste flyplassen i verden, gode sikkerhetsrutiner og engelskferdigheter blant lokalbefolkningen. Deretter kommer “söta brors” Stockholm, etterfulgt av hovedstaden Helsingfors i Finland. Norge

har én by på listen, Oslo, som kom på en imponerende åttendeplass. Norges hovedstad har høyest lykkenivå blant lokalbefolkningen av alle byene i undersøkelsen, i tillegg til et høyt sikkerhetsnivå og utmerket vurdering fra reiselivsjournalistene.

Økt søkelys på bærekraftig turisme

Det har den siste tiden vært økt oppmerksomheten på de negative konsekvensene av masseturisme, med medieoppslag om protesterende lokalinnbyggere i byer som Barcelona og Amsterdam.

Masseturisme, altså at et område får flere turister enn samfunnet klarer å ta imot, kan føre til at leieprisene skyter i været, lokale forhandlere blir byttet ut mot suvenirbutikker og gatene fylles opp til lokalbefolkningens store frustrasjon.

Målet med undersøkelsen er å fremheve byene som gjør en formidabel jobb med ansvarlig håndtering av turister samt å bidra til økt søkelys på bærekraftig turisme.

Gjestfrie storbyer rangert etter syv faktorer

gjestfrihet, helsinki

Helsinki ligger tett bak Stockholm som en av verdens mest gjetsfrie storbyer. Foto: Pixabay.

For å rangere byene ble hver by tildelt en poengsum fra 1 til 10 for syv faktorer. Ved å ta gjennomsnittet av alle poengsummene fikk man den endelige summen. De syv faktorene var:
Ekspertvurdering: Over 15 000 reiselivsjournalister og andre eksperter ble spurt om deres personlige erfaringer.
Ankomst: Hvor god er byens hovedflyplass eller busstasjon? Her ble data fra Tripadvisor, Google Reviews og Skytrax Airport Reviews, analysert.
Sikkerhet: Hvor trygge føler folk seg i byen? Her ble data fra FN, OECD og Gallup analysert.
Lykke Hvor lykkelige er befolkningen? Her ble data fra FNs undersøkelse World Happiness Ranking by country.
Engelskferdigheter: Hvor godt snakker lokalbefolkningen engelsk? Her er data fra Education First sin English proficiency index analysert.
Tilbøyelighet til å huse turister i eget hjem: Hvor mange verter finnes det på sider som couchsurfing?
Byen og innbyggernes turistkapasitet: Her ble antall lisensierte hotellsesenger satt opp mot forholdet mellom antall innbyggere og turister under høysesongen. I tillegg ble lokalbefolkningen.

Sveriges beste kafeer

kronoberg, sverige

Sverige: Småland Kronoberg Venner

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.