Home Reisetips Treningsreiser er populært, men pass deg for skader

Treningsreiser er populært, men pass deg for skader

by Trond Thorud
Treningsreiser er populært

Treningsreiser er populært, men pass deg for skader. Etterspørsel etter aktive ferier når nye høyder. Folk vil både nyte sol og strand, og komme i bedre form. Dette er en klar trend. Men så har du noe som heter treningsskader når du er på slike reiser.

Ikke minst merker SOS International at noen ganger går det litt for vilt for seg. Her har du flere gode tips for å forebygge nettopp treningsskader når du er på ferie.

Pulsen øker etter hvert som avreisedato nærmer seg, og du skal pakke kofferten pakkes. Etter to år med pandemi er behovet for å reise igjen stort hos nordmennene. Det kribler i beina etter å kjenne sand under føttene og sydens sol på ryggen. En populær ferieform er reiser til hoteller og resorter, hvor det er tilgang til sportsaktiviteter som padle, crossfit og yoga.

Forebygg mange skader ved å trene fornuftig

En uke med sol og trening er forlokkende. Men det er verdt å tenke på hvordan du forbereder kroppen på en treningsferie. Mer fysisk aktivitet enn vanlig kan være en utfordring både muskler, sener, blodomløp og lunger, avhengig av hvor god form du er.

Ingen er uenig at å være fysisk aktiv hele året, er det beste. Men hvis du ikke er i god form, er det lurt å trene litt før du tar denne treningsferien. Da minimerer du risikoen for skader.

Fra SOS International kommer rådet at det ikke er nødvendig å bruke timevis på treningssenteret for å forberede seg til en aktiv ferie. Men du kan drive gode forberedelser ved styrketrening og kondisjonstrening. Det betyr former for utholdenhetstrening, hvor pulsen stiger, blant annet løping og sykling.

For en utrent kropp kan én uke med daglig trening bli en stor påkjenning. Særlig hvis du drar til et varmt land, og tar treningsøkta midt på dagen. Derfor er litt løping eller sykling er en god idé, kombinert med styrketrening for ben, samt mage- og ryggøvelser. Dette bidrar til et stabilt fundament for helse og kroppens funksjoner.

Husk at oppvarmning minimerer risiko


I ferier hvor du også bruker tid på å trene, så anbefaler fysioterapeuter god oppvarming før treningsøkta. Du bør også lytte til kroppen, og ta de pausene du føler for. Akutte treningsskader kan skje raskt dersom du hopper over oppvarmingen, eller fortsetter trening når kroppen egentlig er for sliten.

Og så skal du drikke mye væske, og da er vann det aller beste.

De vanligste akutte treningsskadene er forstuinger i ankler, håndledd og knær. Også strekkskader skjer ofte. Er det snakk om benbrudd og leddbåndskader, så skal dette behandles av helsepersonell. Lettere skader klarer du kanskje å ordne opp i selv, blant annet ved å holde deg i ro. En god regel er det som ofte kalles for PRICE-metoden.

Oppskriften med denne er sånn som dette:

Protect: Du skal beskytte det skadede området mot ytterligere skade
Ro: Det er ingen nederlag å stoppe aktiviteten og hold deg i ro
Is: Idrettsfolk bruker is, og kjøler ned området som er skadet
Compression: På norsk heter det støttebandasje
Elevation: Dette betyr at du skal holde det skadede området hevet

Dersom uhellet ute, og du har behov for medisinsk behandling, anbefales det å kontakte reisealarmsentralen hos forsikringsselskapet ditt.  Da blir du henvist videre, slik at du får riktig behandling.

Liker du artikkelen om at treningsreiser er populært?

Liker du artikkelen Treningsreiser er populært, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.