Home DestinasjonerAsiaThailand Rabies – ikke kos med løshunder i Thailand

Rabies – ikke kos med løshunder i Thailand

by Reiseliv
rabies

Rabies er en trussel: Når det er vinter og kaldt i Norge reiser nordmenn i tusentall til palmer og sol i mer sydlige land, blant annet til Thailand. Der nyter de ferien, men de må også være oppmerksomme på én ting – rabies. Denne sykdommen som kalles hundegalskap er en reell trussel og du bør ikke leke med løshunder.

Flere personer er døde av rabies i løpet av få måneder. 400 dyr er konstatert smittet, og det er en fordobling i forhold til i fjor, og thailandske myndigheter har derfor iverksatt helt nye tiltak i kampen mot rabies, som på et tidspunkt var påvist i hele 40 forskjellige provinser i Thailand; blant annet de populære turistområdene Bangkok og Chiang Rai.

Det er SOS International som nylig sendte ut advarsel om rabiesfaren i Thailand.

I dag er 13 provinser i Thailand markert med rødt. Det er områdene: Surin, Chonburi, Samut Prakan, Chachoengsao, Nan, Buriram, Ubon Ratchathaini, Chiang Rai, Roi Et, Songkhla, Rayong, Tak, og Sri Saket. Se kartet til høyre, hvor de røde prikkene er rabiestilfeller.

Myndighetene sier ifølge BBC at utbruddet er under kontroll, og de har meldt at de vil vaksinere 10 millioner hunder og katter innen september 2018. WHO opplyser at vaksinasjon av hunder er den mest effektive metoden for å unngå rabies hos mennesker.

-De seneste årene har vi sett et økende antall eksempler på at reisende fra Skandinavia søker hjelp etter bitt og mistenkt rabies i Thailand og på Bali. Rabies er en sykdom som ikke er til å spøke med, og vi må gjøre alt vi kan for å unngå den, heter det i rådet fra Niels Højlyng som er lege i SOS International.

Rabies hos katter, flaggermus, kyr og aper

rabies

Ikke gjør dette: Kos med løshunder er ingen god idé, og du setter deg selv i fare.

På norsk kalles rabies for hundegalskap, men navnet er litt misvisende, for mange dyr, bl.a. katter, flaggermus, kyr og aper kan også få sykdommen. Den skyldes en infeksjon med rabiesvirus som overføres ved bitt fra smittede dyr, som oftest hunder, kyr og katter.

Men rabies finnes også hos aper, og derfor må turistene være ekstra oppmerksomme i de populære apeparkene, hvor apene kan finne på å angripe folk som mater dem eller bare går rundt med mat og drikke i hendene. Aper er kloke dyr, og de har lært mange triks for å få fatt i godsaker fra turistene.

Ettersom rabies har høy dødelighet, er det viktig at du kontakter en lege raskest mulig, hvis du skulle bli bitt av en ape.

Men det er ikke bare i Thailand du skal være obs på at noen dyrearter kan ha den dødelige sykdommen rabies. Her er et verdenskart som viser hvor du skal være oppmerksom på faren.

Fakta om rabies

Rabiesvirus finnes i spyttet hos det infiserte dyret. Smitten overføres ved bitt eller, i sjeldne tilfeller, ved kloring eller ved spytt i øyet eller i åpne sår.

Rabies har høy dødelighet og kan føre til dødelig hjernebetennelse, så det er viktig å få behandling så fort som mulig.

Hundegalskap kan forebygges med vaksinasjon.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Synes du artikkelen om rabies er interessant, så gi oss like på Facebook


Du kan søke hoteller verden rundt og bestill direkte her på Reiseliv


.. ... .
Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Thailand, mye mer enn strender og Bangkok

Det hvite tempel – Wat Rong Khun er et fascinerende byggverk, og du må ta en stopp i landsbyen der, på vei til Chiang Rai.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

 

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.