Home DestinasjonerAsiaVietnam Hva er forskjellen på vietnamesisk mat fra nord til sør?

Hva er forskjellen på vietnamesisk mat fra nord til sør?

by Reiseliv
vietnamesisk mat nord sør

Hva er forskjellen på vietnamesisk mat fra nord til sør? Vietnamesisk mat er kjent for sin rike smak, bruk av friske ingredienser og balanse mellom teksturer og smaker. Matkulturen varierer fra nord til sør i Vietnam på grunn av klima, tilgjengelige råvarer og regionale tradisjoner.

Foto: Unsplash

Hva er typisk for mat fra Nord-Vietnam?

Maten fra Nord-Vietnam har sine egne karakteristiske trekk som skiller seg fra andre regioner i Vietnam. Noen typiske kjennetegn ved maten fra Nord-Vietnam inkluderer:

Phở: Dette er en av Vietnams mest kjente retter og er spesielt populær i Hanoi, som er Nord-Vietnams hovedstad. Phở er en krydret nudelsuppe vanligvis laget med biff eller kylling, servert med risnudler, urter som thai basilikum og koriander, lime, chili og andre krydder.

Bún Chả: En annen signaturret fra Nord-Vietnam, spesielt assosiert med Hanoi. Dette er grillet svinekjøtt servert med risnudler, friske urter som mynte og koriander, samt en dipping saus laget av fiskesaus, sukker, lime og chili.

Bánh Cuốn: En delikat rett bestående av tynne, dampede rispannekaker fylt med en blanding av kjøtt (ofte svinekjøtt), sopp og løk. De serveres vanligvis med ferske grønnsaker og en dipping saus.

Mắm: Nord-Vietnam er også kjent for sin bruk av fermenterte sauser som «mắm». Dette er forskjellige typer fiskesaus som brukes som smakstilsetninger eller sauser i flere retter.

Lokale delikatesser: I tillegg til de nevnte signaturrettene, er det en rekke regionale spesialiteter i Nord-Vietnam, spesielt knyttet til forskjellige provinser og lokalområder. Dette kan inkludere retter som «Bún Riêu» (en suppe med krabbekjøtt og risnudler) og «Chả Cá Lã Vọng» (grillet fisk servert med urter og peanøttsaus), som er spesielt kjent fra området rundt Hanoi.

Maten i Nord-Vietnam er ofte preget av friske urter, ris, nudler og subtile smaker. Regionen har en unik matkultur som er verdt å utforske for å oppleve variasjonen og smakene som skiller den fra maten i andre deler av Vietnam.

Hva er typisk mat fra sentrale Vietnam?

Maten fra Sentral-Vietnam har også en rekke karakteristiske retter og smaker som skiller seg fra andre regioner i landet. Her er noen av de typiske matrettene fra Sentral-Vietnam:

Bún Bò Huế: Dette er en krydret biffnudelsuppe fra byen Huế. Suppen er kjent for sin rike smakprofil med sitrongress, chili, limeblader og andre krydder. Den inneholder vanligvis tynne skiver av biff, risnudler og serveres med ferske urter.

Cơm Gà: En enkel, men velsmakende rett bestående av ris og kokt eller stekt hønsekjøtt. Retten serveres ofte med grønnsaker, kraftig kyllingsuppe og forskjellige sauser for å dyppe kjøttet i.

Bánh Xèo: En sprø, gyllen pandekake laget av risdeig fylt med reker, svinekjøtt, bønnespirer og urter. Den serveres vanligvis med en rekke grønnsaker og en dipping saus.

Mì Quảng: En annen signaturrett fra Sentral-Vietnam, spesielt fra Quang Nam-provinsen. Dette er en nudelrett som består av tykke risnudler, grillet svinekjøtt, reker, grønnsaker, peanøtter og en liten mengde kraftbasert saus.

Nem Lụi: Dette er grillspyd av svinekjøtt eller biff som er marinert med krydder og deretter stekt på grillspyd. Det serveres ofte med rispapir, nudler, grønnsaker og dipping saus, slik at man kan lage sine egne vårruller.

Bánh Tráng Trộn: En populær gaterett som er en blanding av risnudler, grønnsaker, peanøtter og andre smakstilsetninger, ofte servert som en slags salat.

Maten i Sentral-Vietnam er kjent for å være smaksrik, ofte litt mer krydret enn maten i Nord-Vietnam, og den har en unik variasjon av retter som reflekterer områdets historie og kultur. Regionens mat inkluderer både delikate nudelretter og smakfulle grillede retter som er verdt å prøve for å få et innblikk i den sentrale vietnamesiske matkulturen.

Hva er typisk for mat fra Sør-Vietnam

Maten fra Sør-Vietnam har en distinkt karakter med sine egne unike retter og smaker. Her er noen av de typiske matrettene fra Sør-Vietnam:

Gỏi Cuốn: Også kjent som friske vårruller, disse består vanligvis av ferske grønnsaker, risnudler, reker eller svinekjøtt, og urter som blir rullet inn i rispapir. De serveres ofte med en dipping saus.

Cà Ri Gà: Kyllingkarri er populært i Sør-Vietnam. Denne retten inneholder mørt kyllingkjøtt tilberedt i en kremet karri saus, ofte servert med ris eller baguette.

Bánh Mì: En fransk-inspirert sandwich laget av en baguette fylt med forskjellige pålegg som stekt svinekjøtt, paté, grønnsaker, urter og saus. Denne retten viser påvirkningen fra den franske kolonitiden i landet.

Hủ Tiếu: En risnudelsuppe som kan inneholde forskjellige ingredienser som svinekjøtt, reker, grønnsaker og ferske urter, avhengig av varianten.

Cơm Tấm: En populær rett som består av knust ris servert med forskjellige toppingvalg som grillet svinekjøtt, reker, egg eller pølser, ofte ledsaget av grønnsaker, syltet grønnsakssalat og dipping saus.

Hủ Tiếu Nam Vang: En annen variant av nudelsuppe som stammer fra Kambodsja og har blitt en favoritt i Sør-Vietnam. Denne retten inkluderer ofte en kombinasjon av svinekjøtt, reker, nudler og kraft.

Sør-Vietnam har en tendens til å ha et litt annerledes kjøkken sammenlignet med de andre regionene i Vietnam på grunn av sin historie, klima og tilgjengelige råvarer. Maten her har ofte en sterkere påvirkning fra ulike kulturer og en mer variert smakprofil. Smakene kan være litt søtere eller sterkere sammenlignet med det mer subtile kjøkkenet i Nord- og Sentral-Vietnam.

Hvordan spiser man vietnamesisk mat på lokalt vis?

Spisepinner er det vanligste du bruker for å spise i Vietnam. Øv deg på å bruke spisepinner hvis du ikke allerede kan det. Det er en del av opplevelsen å spise på vietnamesisk vis.

Hvis du spiser retter som Gỏi Cuốn (ferske vårruller), Bánh Xèo (rispannekaker) eller Nem Lụi (grillspyd), vil du ofte få ingrediensene servert separat. Lag dine egne ruller ved å legge til ønskede ingredienser i rispapir eller pannekaker, og dypp dem i sausen.

Mange vietnamesiske retter serveres med en rekke tilbehør som ferske urter, salat og lime, og tilbehørene brukes til å justere smaker og teksturer etter din personlige smak. Prøv å eksperimentere med å legge til og justere for å finne din smakskombinasjon.

En stor del av den vietnamesiske matkulturen er gatematen. Utforsk lokale matboder eller små gatekjøkken, kjent som «quán ăn» eller «quán nhậu». Dette er steder der du kan oppleve autentisk mat og se hvordan lokalbefolkningen spiser og sosialiserer.

Prøv å spise mat som er tilberedt ferskt på stedet. Gå til lokale markeder for å se på de ferske ingrediensene som brukes i matlagingen, og prøv å velge restauranter som serverer autentiske retter ved bruk av lokale råvarer.

Noen steder kan ha spesifikke skikker eller praksiser rundt måltider. Det er alltid fint å tilpasse seg disse skikkene, for eksempel å si «Chúc ngon miệng!» (God appetitt!) før du spiser, eller å vise respekt for eldste ved å la dem begynne å spise først.

Hva drikker man til vietnamesisk mat?

Vietnamesisk mat har et variert utvalg av drikker som komplementerer smakene og teksturene i måltidene. Her er noen av de vanligste drikkene som ofte serveres sammen med vietnamesisk mat.

Grønn te er en vanlig drikk som ofte serveres til måltider i Vietnam. Denne teen kan ha en beroligende effekt og bidra til å balansere smakene fra krydret eller rik mat.

«Rượu gạo» eller risvin er en tradisjonell vietnamesisk alkoholholdig drikk. Den kan være søt eller krydret og nytes av noen for å utfylle smakene i maten.

Kokosvann er forfriskende og lett, og det fungerer bra med mange vietnamesiske retter, spesielt de som har en litt krydret eller salt smak.

Ferskpresset juice laget av frukt som lime, appelsin, ananas eller mango kan være en deilig og forfriskende drikk som passer godt til den friske og smaksrike vietnamesiske maten.

Vietnam er kjent for sin kaffe, spesielt den populære «cà phê đá» (iskaffe med kondensert melk). Selv om kaffe vanligvis drikkes som en egen drikk, kan den også nytes etter et måltid som en dessert eller smakskombinasjon med søte retter.

Selvfølgelig er vann en viktig drikk som passer til alle måltider. Det er en god idé å ha vann tilgjengelig for å skylle ned maten, spesielt når man spiser krydret mat.

Valg av drikkevarer til vietnamesisk mat kan avhenge av personlige preferanser og typen mat som serveres. Å prøve forskjellige drikker sammen med ulike retter kan bidra til å forbedre matopplevelsen og balansere smakene på en mer smakfull måte.

Øl er en populær drikk som ofte nytes sammen med vietnamesisk mat, spesielt når man spiser gatemat eller grillede retter. «Bia hơi» (fersk øl) og andre lokale ølmerker er tilgjengelige og kan være forfriskende sammen med krydret mat.

Litt mer om vietnamesisk øl

Vietnamesisk øl er en viktig del av landets drikkekultur og har vokst i popularitet både innenlands og internasjonalt. Noen av de mest kjente vietnamesiske ølmerkene inkluderer:

Bia Hà Nội (Hanoi-øl): Dette er en av de eldste og mest kjente ølmerkene i Vietnam. Det er preget av sin lysere smak og har en forfriskende karakter. Bia Hà Nội er tilgjengelig i ulike varianter, inkludert Bia Hà Nội og Bia Hà Nội Premium.

Et annet velkjent ølmerke i Vietnam, Bia Saigon er også populært og tilgjengelig i flere varianter, som Bia Saigon Special og Bia Saigon Export. Den har en lett og forfriskende smak.

333 (Ba Ba Ba): Dette er en annen kjent vietnamesisk øltype med en historie som går tilbake til kolonitiden. 333 er kjent for sin lett syrlige smak og moderat alkoholprosent.

Larue Beer: Larue er et vietnamesisk ølmerke med en lys og forfriskende smak. Det er et populært valg blant lokalbefolkningen og turister.

Huda Beer: Dette ølmerket er spesielt kjent i sentrale Vietnam, spesielt i byen Huế. Huda Beer har en fin balanse mellom bitterhet og friskhet.

De fleste vietnamesiske øltyper er lagerøl av god kvalitet, med en lysere og forfriskende smak som passer godt sammen med den krydret og smaksrike vietnamesiske maten. Øl er en vanlig drikk som nytes både av lokalbefolkningen og besøkende, spesielt i forbindelse med gatemat, grilling og sosiale sammenkomster. Dette gjør øl til en integrert del av den vietnamesiske mat- og drikkekulturen.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.