Home Destinasjoner Bruk lokal valuta i utlandet, det gir billigere ferie

Bruk lokal valuta i utlandet, det gir billigere ferie

by Reiseliv

Bruk lokal valuta i utlandet, det gir billigere ferie. Grunnen er at når du betaler med kort, så får du bedre kurs ved å velge lokal valuta, selv om du betale et valutapåslag. Dette er et gebyr du betaler ved bruk av bankkort i utlandet, og dette slipper du ikke unna.

Foto: Unsplash

Hvorfor bør jeg velge lokal valuta i utlandet?

Du har sikkert erfart at når du betaler med kort i utlandet, så får du ofte spørsmål om du vil betale i norske kroner eller i lokal valuta. Da bør du huske at det lønner seg å betale i landets lokal valuta.

Grunnen er at dersom du betaler med norske kroner, så er det butikken du handler i som bestemmer vekslingskursen. Det er helt vanlig at de setter et høyt valutapåslag på vekslingen. Dermed vil de tjene litt ekstra på kjøpet ditt.

Derimot, dersom du velger lokal valuta, så er det Visa, Mastercard eller andre kort du bruker som veksler for deg. Disse selskapene jobber aktivt for å tilby den beste vekslingskursen i markedet. Det blir med andre ord billigere for deg, selv om det blir et valutapåslag.

Folk som reiser mye og er bevisste på dette, har «spikret» denne uskeregelen i minnet: Say NO to NOK

Kort og greit for å ha litt ekstra penger under reisen, så pass på at du får velge hvilken valuta du skal betale i, og velg alltid lokal valuta eller «No conversion» som det ofte står på bankterminaler og i minibank.

Hva er valutapåslag?

Når du bruker kortet ditt i utlandet, blir lokal valuta omregnet til norske kroner (NOK). Kursen består av en vekslingskurs fastsatt av Visa eller Mastercard, og et valutapåslag fastsatt av banken din.

Valutapåslaget er et gebyr du betaler når du bruker bankkort i utlandet. Dette slipper du ikke unna, fordi alle norske bankkort har valutapåslag, uavhengig av bank og om du bruker debetkort eller kredittkort.

Og for å presisere: På tross av valutapåslag er det som regel alltid mest lønnsomt for deg å betale med lokal valuta når du bruker kort i utlandet.

Et verktøy du kan bruke for å sjekke, er Visa valutakalulator  for å se hva du faktisk betaler for en vare i utlandet.

Tips om valuta og kredittkort i utlandet

Når du reiser i andre land bør du være oppmerksom på at du bør bruke dine kredittkort, for eksempel Visa eller Mastercard, og handle i lokal valuta. Det gir deg beste valutakurs. Altså; er du i USA, så handler du i dollar, i land som har euro, så velg nettopp euro, i Thailand bruker du thai bath osv. Dette er alle eksperters råd for å spare penger når du bruker bankkort.

En valutakalkulator kan du søke opp på internett, og det hjelper deg til å holde orden på bruk av kroner og øre du bruker på å reise.

PS: Husk å sjekk regler for visum i landet du skal til, og at du har pass som er gyldig. Reiseforsikring er også stikkord for en huskeliste du bør lage når du skal reise på ferie til et annet land.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.