Krigsturisme – 100 år siden 1. verdenskrig sluttet

by Per Henriksen
krigsturisme flandern belgia

Krigsturisme: Feriereiser med historie som tema kan ha mange vinklinger. Krigsturist er et lite kjent begrep. men brukes om folk som oppsøker historiske steder der det har vært krig. Europa er full av slike reisemål.

Nå er det 100 år siden Den store krigen sluttet. I Belgia er det et opplevelsessenter om 1. verdenskrig i Flandern, ytterligere et reisemål for en historieinteressert krigsturist.

Det var i oktober i 2014 at publikum kunne vandre inn i et nytt opplevelsessenter i Nieuwepoort i Flandern, ut mot Den engelske kanal. Dette sentret er bygget under et gigantisk monument reist i 1938, til minne om kong Albert 1 av Belgia. Som øverstkommanderende for hæren da tyskerne angrep i 1914, ga han klarsignal til at slusene som regulerte vannstanden i elven Yser og omliggende kanaler skulle åpnes. Store deler av Flandern ble liggende under vann, og dette hindret tyskerne i å bite seg fast ved kysten.

Den 4. august 1914 gikk de første tyske tropper over den belgiske grensen. Det var forventet at målet var Paris, men de marsjerte mot Nieuwpoort, ved utløpet av elven Yser, ut mot den engelske kanal. Denne marsjen ble etter hvert en våt og blodig affære for det tyske riket.

Det foregikk et kappløp mot havet. Tyskerne forsøkte utover høsten 1914 å bygge seg opp en sammenhengende front fra Sveits til Nieuwepoort. Dette kappløpet gikk gjennom det nordlige Frankrike og Belgia. De tyske styrkene forsøkte å nå de franske kanalbyene Calais og Dunkerque. Disse var hovedforsyningshavner for den britiske ekspedisjonsstyrken som hadde kommet seg inn i Belgia.

Frontlinje fra Sveits til Belgia

Sammenhengende skyttergraver strakte seg fra Flandern i Belgia, gjennom Frankrike til grensen til Sveits.

Tyskerne når etterhvert elven Yser, og lykkes også i å ta seg over denne og etablere et brohode på vestsiden. Omsider når de havet i Flandern, og fikk dermed en sammenhengende frontlinje som strakk seg da fra Sveits til Belgia.

Men det kjente første slaget ved Ypres – Ieper, stoppet den tyske framrykningen, og dermed oppstod det som har fått navnet skyttergravskrigen og som preget kampene på dette frontavsnittet resten av krigen.

Franskmennene lefler med tanker om å oversvømme områder i nord-Frankrike, noe som for belgierne vil innebære at de må velge mellom å bli fanget mellom oversvømmelsene og tyskerne, eller å oppgi den siste fliken av Belgia som fortsatt ikke er okkupert. Planene utsettes fordi belgierne har lagt sine egne planer om oversvømmelse.

Den belgiske hæren var blitt presset av tyskerne, og øverstkommanderende var Kong Albert 1. Han var med på å sette opp en plan om å oversvømme hele det flate landskapet innover i Belgia som tyskerne hadde tatt. Og oversvømmelsen skulle starte i Nieuwpoort, vann fylle opp kanalene og deretter oversvømme landskapet.

Landskap omskapt til gjørme

krigsturisme

En såret soldat bæres gjennom gjørmelandskap.

Den 26. oktober åpnes slusene ved Nieuwpoort, og over de neste tre dagene stiger vannivået jevnt, og skaper et oversvømmet, ugjennomtrengelig område som strekker seg så langt sørover som Diksmuide. Tyskerne oppdager oversvømmelsen den 30. oktober, og innstiller derfor et angrep som var planlagt den 1. november.

Etter at slusene ble åpnet fosset vann innover i Belgia. Selv elven Yser gikk over sine bredder. Dette tvang tyskerne til retrett, men under tilbaketrekningen omkom tusenvis av tyske soldater.

Oversvømmelsen ble et varig forsvar for denne delen av Belgia helt til krigens slutt i 1918.

I 1938 ble et monument reist til minne om Kong Albert 1 (1875-1934) som hadde regjert siden 1905. At han hadde stått i spissen for å gjennomføre oversvømmelsene og stanset tyskerne under 1. verdenskrig var ikke glemt av belgierne.

Dette monumentet ruver høyt over De Ganzepoot og slusene i den fingerformede kanalfordelingen sentralt i Nieuwpoort, lett synlig fra broen over elven Yser.

Krigsturisme – besøkssenteret i Nieuwpoort i Flandern

Det nyåpnede og moderne besøkssenter under monumentet, skal bli en ytterligere turistattraksjon i Flandern for krigsturister, og for alle som er interessert i historien om 1. verdenskrig, det vil si krigsturisme.

Her er det utstillinger av gjenstander fra 1. verdenskrig, og det skal vises stadig nye temautstillinger med fokus på dagliglivet ved den belgiske fronten, gjennom årene 1914-1918, også kalt Den store krigen. I språkformene The great War, De Groote Oorlog, La Grande Guerre som besøkssentret bruker.

Nieuwpoort skal også bli en del av et europeisk nettverk av turistattraksjoner med fokus på krigen og krigsturisme, og Nieuwpoort er i sin kontekst knyttet til mange krigsminnesteder, særlig i Belgia og Frankrike.

Det bør legges til at begrepet krigsturisme også brukes der hvor turister oppsøker steder det fortsatt er krig og konflikt. Men dette er en omdiskutert form for turisme, i motsetning til den turismen som har historie og tilbakelagte konflikter på programmet.

Les mer på besøksentrets hjemmeside www.westfrontnieuwpoort.be
Les mer om krigsturisme, artikkelen Flandern – dramatisk historie i Europa

Se bilder fra Belgia: Per-Henriksen.no

Another WWI «attraction»

Another WWI «attraction», but with a very specific focus: the history of the flooding of the region during WWI. To stop the Germans, the locks of the river the IJzer (Yser) were opened so that the whole region was flooded. This action had huge impact on WWI. The Germans had to withdraw and the war at the western front was from now on fought in trenches. (Sitat fra besøksentrets informasjonsmateriell.)

Nieuwepoort i Flandern, ut mot Den engelske kanal.

Nieuwepoort i Flandern, ut mot Den engelske kanal.

Tyskerne forsøkte utover høsten 1914 å bygge seg opp en sammenhengende front fra Sveits til Nieuwepoort. Dette kappløpet gikk gjennom det nordlige Frankrike og Belgia.

Tyskerne forsøkte utover høsten 1914 å bygge seg opp en sammenhengende front fra Sveits til Nieuwepoort. Dette kappløpet gikk gjennom det nordlige Frankrike og Belgia.

I oktober i 2014 kunne publikum vandre inn i et nytt opplevelsessenter i Nieuwepoort.

I oktober i 2014 kunne publikum vandre inn i et nytt opplevelsessenter i Nieuwepoort.

Synes du artikkelen er interessant, så gi oss like på Facebook


Det finnes over 5400 hoteller i Flandern, her kan du sjekke og bestiller

Reiseliv kan anbefale Ariane Hotel Ypres som har et moderne design, og ligger sentralt i et populært nabolag i Ypern. Ariane Hotel Ypres ligger ypperlig til for sightseeing i Ypern, med Menin Gate, In Flanders Fields Museum og Cloth Hall bare en ti minutters spasertur. Heuvelland og Island of Ireland Peace Park er kun en rask kjøretur unna hotellet.

krigsturismeDu kan søke hoteller verden rundt og bestill direkte her på Reiseliv


.. ... .
Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.


Sykkel i Flandern – på to hjul fra pub til pub

En av de mest populære rutene er «Plan Beer», som best kan beskrives som en pub-crawl på sykkel.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.