Home DestinasjonerEuropaB - Belgia Flandern: Dramatisk historie i Europa

Flandern: Dramatisk historie i Europa

by Per Henriksen

Flandern: Første verdenskrig, eller Den store krigen som den også blir kalt, brøt ut 28. juli 1914, i et ellers så stille og søvnig Europa. De mer enn fire årene ble de verste som verden noen gang hadde sett. De varte frem til 11. november 1918.

Flandern som reisemål: Mange har opp gjennom årenes løp hatt reisemål med tema andre verdenskrig, først og fremst til kjente steder i Europa. Den andre store krigen berørte nordmenn langt mer enn den første. Men det var i årene 1914 til 1918 at Europas neste 100 år ble lagt.

Flandern i Belgia var blant de første områdene som endte opp i kraftige slag mellom tyskere og andre europeiske nasjoner. Ettersom dagene gikk, ble tilstanden verre og verre. Den nasjonen som tok den største støyten i Flandern, var den britiske.

100 år etter utbruddet av den store krigen vil Flandern bruke de neste fire årene til å invitere turister til å se, studere, tenke igjennom det som skjedde, med utgangspunkt i hva, hvorfor, hvordan og hva var tankegangen hos Europas ledere den gangen.

Turistguidene i Flandern har mange historier å fortelle. Julaften 1814 la både tyskere og briter ned våpnene og begynte å synge julesanger. De lå i hver sine skyttergraver, bare med noen meters avstand. Til slutt steg soldater fra begge kanter opp og gikk hverandre i møte, omfavnet hverandre og ønsket god jul.

Men det stanset ikke den videre krigen da julen var over.

Det skjedde også at fiendene møttes mellom skyttergravene og spilte fotball. Men krigen fortsatte i all sin grusomhet.

Turoperatører, guider, busser, minibusser, taxier og lokalbefolkningen i Flandern står klare til å ta i mot turister, hundretusener av turister, og vil gjerne vise rundt hva som skjedde. Hver kvadratmeter av Flandern ble revet i filler av bomber, men minnesmerkene forteller historien. Og de er det mange av.

Guiden, Femke Soetaert viser Reiseliv.no rundt i Ypres, offisielt navn Ieper. Hun viser gater som var totalt ødelagt av bomber, hun viser enkle hus som i all hast ble bygget opp i 1918 for å gi litt ly til mennesker etter at bombene hadde sluttet å spre død og fordervelse. Hun forteller om livet – eller helvete for både sivilbefolkning og soldater.

Flandern har et vakkert landskap. I vår tid er alt skapt av mennesker, bygget på bombekratere, skyttergraver, ukjente graver, smerte og lidelse. Like fullt står solen opp i øst, sakte fjerner den morgenduggen i gresset og velter fargerike bilder over nysgjerrige turister. Man tenker helst svart/hvitt om årene 1914 til 1918. Men virkeligheten den gang var også full av farger. Og med det i minnet er det lettere å se for seg hvordan omgivelsene rundt skyttergravene kunne betone seg. Alt av gras og blomster var borte, alle trær skutt i stykker, bare jord og stein i hauger så langt øyet kunne se. Og landsbyer i ruiner.

Flandern – Reisemål som frister? Det er her du kan se en del av Europas dramatiske historie for 100 år siden.

Samtidig besøke et område full av gjestfrihet, åpenhet, god mat og belgisk øl i overflod. En liten del av Europa som har reist seg fra asken og blomstrer ivrig for en evig fredelig fremtid.

 

Slik er landskapet i Flandern i dag. Harmonisk, frodig, rolig og vakkert. Foto: Per Henriksen

Slik er landskapet i Flandern i dag. Harmonisk, frodig, rolig og vakkert. Foto: Per Henriksen

Slik så landskapet ut i årene 1914 til 1918, fullstendig utbombet i kampen mellom tyskere og briter.

Slik så landskapet ut i årene 1914 til 1918, fullstendig utbombet i kampen mellom tyskere og briter.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.