Home DestinasjonerEuropaM - Malta Malta – filmens Mekka i 50 år!

Malta – filmens Mekka i 50 år!

by Yvette-Marie Solem

Malta – filmens Mekka i 50 år! Malta har vært populært blant filmprodusenter verden over i 50 år. Filmprodusenter er kresne på steder de velger ut for sine filmer, de vil så klart ha det beste!

Middelhavslyset over Malta gjør det perfekt for utendørsfilming, noe som tar seg ypperlig ut på lerretet. Afrikas milde vinder gjør også at klimaet er behagelig året rundt.

Filmen Gladiator med Russell Crove som ble spilt inn på Malta, er blant de mest suksessfulle historiske dramafilmene som noensinne er blitt laget. Gladiator regnes også av mange for å ha brøytet vei for andre historiske filmer som Troja, Alexander og Kingdom of Heaven, World War Z med Brad Pitt, Troy og selveste Kon Tiki. Disse er bare noen av de verdenskjente suksessfilmene som har blitt spilt inn på solskinnsøya Malta, som ligger mellom Sicilia og Nord-Afrika.

Siden Malta tidligere ble styrt av britene helt til 1964, snakker de fleste engelsk, noe som gjør kommunikasjonen mye enklere når man ferdes rundt. Dessuten er det lettere å komme i kontakt med befolkningen når språket er på plass.

Malta er også et av Europas minste land. Faktisk er det ingen andre land i verden som tilbyr så mange forskjellige historiske perioder, som kan nås i løpet av en time, som på øya Malta. Mange ulike plasser i Malta og naboøyene Gozo og Comino har vært med i både film- og tv-produksjoner opp gjennom årene.

Øya florerer over av perfekte filmkulisser, som er en hver regissørs drøm. Her er noen eksempler på plasser du kan besøke for å finne ut hvorfor kamerafolkene elsker disse stedene:  

Gladiator i Fort Ricasoli

Trodde du at skuespilleren Russell Crowe gjorde sine gladiator-scener i Romas Colosseum? Disse scenene ble spilt inn i Fort Ricasoli, som ligger i innseilingen til Grand Harbour. Brad Pitts mange scener i Gladiator ble også spilt inn ved dette fortet, samt Warner Bros Troy og Julius Cæser. Fort Ricasoli fra 1698 ble oppkalt etter den italienske ridderen Giovanni Francesco Ricasoli. Før ble dette stedet brukt som forsvar de siste par hundre år på grunn av sin ideelle plassering. I dag er fortet et populært sted for bygging av store filmsett.

Midnight Express i Fort Elmo

Deler av dette 1500-talls fortet i Valletta, har deltatt i to eventyrfilmer – Cutthroat Island og Greven av Monte Cristo (der dette fortet skal forestille Marseille). Midnight Express ble også spilt inn her. Fort St Elmo ligger på motsatt side av Fort Ricasoli i innkjøringen til havnen Great Harbor.  

Den Blå Lagunen

Filmen Troy ble filmet på naboøya Comino i den populære Blå Lagunen (The Blue Lagoon). Denne øya er bilfri noe som gjør at man lettere kjenner de nydelige blomsterduftene og urtene som vokser vilt omkring. Popartisten Madonna ble også filmet her i en dykkescene i filmen Swept Away. Båtturer fra Gozo og Malta gir deg mulighet til å ta et lagunebad. På Comino finnes også Saint Mary’s Tower som er med i filmen Greven av Monte Cristo.

Fotogene Mdina

Cutthroat Island, Gladiator og The Count of Monte Cristo spilte også inn scener fra Mdina som ligger midt på øya. Mdina er omgitt av en bymur, og kalles for «The Silent City». Også de to første sesongene av den populære tv-serien «Games of Thrones» ble innspilt her. Mdina var Maltas gamle hovedstad i på 1500-tallet. Når du går i gatene kan du nesten tro du befinner deg i middelalderen, med barokkarkitektur, statuer og panoramautsikt over Malta.

Fotomotiver dukker hele tiden opp, og med så mye lekker arkitektur i hver krik og krok ble vi nødt til å holde kameraet i stand by! På en klar dag kan man visstnok se vulkanen Etna på Sicilia.  

Maltas populære filmstudio

Maltas populære filmstudio – Mediterranean Film Studios har siden de startet opp i 1963 spilt inn mengder med filmer, tv-dramaer, reklamefilmer og musikkvideoer. Mye av handlingene her spilles ut på vannet i de to store vanntankene i Rinella som gjør at man ikke trenger å bruke spesialeffekter. Disse gir en illusjon om at personene i filmene er langt ute på havet, og de store vanntankene som skal forestille havet, har vært med i disse filmene: Cutthroat Island, Pinocchio, Swept Away og U-571. Så neste gang du besøker Malta, er det ikke helt umulig at du havner midt opp i en spennende filminnspilling!

Les også

Den blå lagunen på Comino

Utflukt til saltøya ved Malta

Liker du Malta – filmens Mekka i 50 år!?

Liker du artikkelen om Malta – filmens Mekka i 50 år!, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Leave a Comment

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.