Hjem DestinasjonerEuropaMalta Gozo – utflukt til saltøya ved Malta

Gozo – utflukt til saltøya ved Malta

av Yvette-Marie Solem

Gozo: De er lekre, pyramideformede, knasende sprø og velsmakende. Disse saltkrystallene spiller en større rolle enn du tror.

Gozo er Maltas søsterøy, (20 min med ferje over fra Malta) er øya som produserer havsaltet som lovprises av kresne kjøkkensjefer verden over.

Hvordan de lager salt på gamlemåten på øya Gozo er en must-see attraksjon når du besøker Malta. For produksjonen av havsalt har en lang tradisjon i Gozo. Dette er det eneste stedet i Middelhavet der saltet utvinnes på gamlemåten, og et dypdykk i dette gir ny innsikt.

Disse saltpannene som ligger dandert som en kilometerlang lappeteppe, er gått fra generasjon til generasjon av arbeidere på øya gjennom de siste 150 årene. Saltproduksjonen er sesongbetont, og arbeiderne jobber med innhøstingen i september.

Fra sjø til krystaller

Er du morgenfugl kan du få med deg den imponerende prosessen om hvordan havsaltet samles. Et pluss med Malta er at de fleste snakker engelsk, så her er kommunikasjonen på topp!

Saltutvinning skjer i disse kalksteinskarene som ligger strødd tett i tett som et lappeteppe. Hele prosessen der sjøvann går over til saltkrystaller starter når solen varmer opp saltvannet som ligger klar til uttørking, og fordampes. Mens fordampingen holder på under solsteken, øker saltinnholdet, og saltkrystaller dannes. Hele prosessen tar mellom 5 og 7 dager å fullføre, og etter dette blir saltet fjernet for hånd, og prosessen starter på nytt.

Havsaltet fra Gozo pakkes så videre inn i sekker som lagres inne i kalksteinshuler som ligger rett over gaten for saltpannene. Deretter bearbeides saltet, og sendes videre til restauranter, suvenirbutikker, flyplasser og eksporteres ut av landet rundt om i verden.

Men salt gjør mer enn å forbedre smaken i matlaging. Det er et naturlig konserveringsmiddel, det hjelper brød til å ese, og det er enda en viktig ingrediens i fløteis.

Havsalt fremfor bordsalt

Mange profesjonelle kokker foretrekker å bruke havsalt siden kvaliteten er bedre, produktet er rent, og smaken setter en ekstra spiss på maten enn bordsalt (bordsalt kalles også for vanlig kjøkkensalt.) Havsalt inneholder naturlige mineraler som fluor, kalium, jod og magnesium.

Vanlig bordsalt har en tendens til å klumpe seg. Bordsaltet går gjennom en lang kjemisk prosess, mineraler fjernes for å forlenge holdbarheten og gir salt uten klumper. Etter denne prosessen er det bare tilsetningsstoffer og natriumklorid igjen, noe som belaster nyrer, blodtrykk og hjerte på sikt.

Tilsetningsstoffene i bordsalt er dessuten giftige for vårt nervesystem, noe som de fleste ikke tenker over til vanlig. Forskning viser at bordsalt er en av de viktigste årsakene til utvikling av nervesykdommen Alzheimers. Sjøsalt inneholder mineraler som bordsalt ikke inneholder naturlig, inkludert jern, jod, svovel og magnesium.

Hva tror du skjedde da vi kom hjem med kofferten full av havsalt fra Gozo? Kjøkkensaltet gikk rett i søppeldunken!

Så rene produkter er alfa og omega!

PS: Anbefaler hotellet vi bodde på: Marina Corinthia Beach Resort St. Julians

Les også:
Malta – filmens mekka i 50 år!Malta for aktive seniorer
Finn litt skjønnhet på Malta
Kulturen sett gjennom mat og vin

 

 

Du vil sikkert like disse artiklene også