Home DestinasjonerEuropaM - Malta Malta er ferieparadis i Middelhavet, og så bra

Malta er ferieparadis i Middelhavet, og så bra

by Trond Thorud
Malta er ferieparadis i Middelhavet

Malta er ferieparadis i Middelhavet. Mye fantastisk god mat, frisk luft, sol, sjø og sandstrender. Det er utrolig hvor mye det er å oppleve på Malta, til tross for sin relativt lille størrelse.

Øynasjonen sentralt i Middelhavet ligger like sør for Sicilia. Landet tilbyr et overraskende utvalg av attraksjoner og aktiviteter i verdensklasse for alle aldre. Enten du er interessert i gammel historie, god mat, dykking, fotturer eller båtliv. Ikke å forglemme at du kan vandre gjennom vingårder og vakre landsbyer. Du vil du aldri gå tom for tøffe ting å se og gjøre her.

Du kan nyte solen på en strand med klipper og ikke gjør noe i det hele tatt. Det er mer enn nok fantastiske steder for å gjøre dette også.

Først etter å ha utforsket disse øyene kan du fullt ut sette pris på øyas sanne skjønnhet, og forstå hvorfor så mange film- og tv-produksjoner, slik som Gladiator, Game of Thrones og Z. De har utnyttet Maltas eldgamle festninger, dramatiske landskap og fantastiske kystlinje som filmsteder.

Malta er ferieparadis i Middelhavet

Maltas hovedstad, Valletta, er av historisk betydning, med flere hundre år gamle ruiner, bygninger, kirker, festninger, katedraler og gamle palasser. Å vandre gjennom de brosteinsbelagte smugene er som å ta et skritt tilbake i tid.

Se den praktfulle St. John’s Cathedral, bygget på 1570 -tallet. Spaser rundt bryggene og festningene i Grand Harbour. Besøk Casa Rocca Piccola-palasset fra 1500-tallet, med rundt 50 rom og en massiv samling malerier, sølv og ypperlige antikke møbler.

Over hele øya vil du bli imponert over de mange historiske stedene og museene som gir innsikt i Maltas ekstraordinære historie. På nordsiden av Gozo kan du til og med besøke en vakker strand ved siden av gamle ruiner. Ramla-bukten, med rustfarget sand, romerske ruiner og Calypso-grotten. Og det spektakulære Citadellet. Alt er noe du bare må se.

En fantastisk sammensatt matkultur

Malta er ferieparadis i Middelhavet
Tradisjonell maltesisk mat er rustikk og solid. Foto: Jakub Kapusnak

Maltesisk mat er en herlig blanding av italiensk, britisk, fransk, spansk, tyrkisk og annen påvirkning. Tradisjonell maltesisk mat er rustikk og solid med de ferskeste ingrediensene som er tilgjengelige i hver sesong. Dette inkluderer kaninstuing, fiskepai (lampuki), enkesuppe med geitost, pastizzi (et deilig ricotta-snacks) og sesongens sjømat. Sverdfiskbiter, havabbor, hvit brasme og fersk tunfisk er populære valg. Hvis du noen gang har ønsket å prøve grillet blekksprut, er Malta det perfekte stedet. For å få en idé om utvalget av sjømat som er tilgjengelig i denne delen av Middelhavet, reis til fiskemarkedet Marsaxlokk en søndag morgen. Dette ligger en halv times kjøretur sør for Valletta.

Malta har mange familiedrevne bakerier. Noen av de søte godbitene du bør prøve inkluderer daddelkaker (imqaret), mandelkake (torta tal-lewz), maltesisk cannoli, tyrkisk halva og honningringer.

Malta er ikke veldig kjent for sine viner, men de har vunnet mange internasjonale priser. Lokalt dyrkede druesorter inkluderer Ghirghentina og Gellewza.

Blue Lagoon med sitt turkise vann

Malta er ferieparadis i Middelhavet
Blue Lagoon med sitt krystallklare vann. Foto: Parisian

Mellom Maltas to større øyer er en liten, tredje øy – Comino, hvor du finner en av landets mest fantastiske turistattraksjoner: Blue Lagoon. Hvis ideen om å snorkle i varme, turkise vann omgitt av enorme, sprø steiner i hjertet av Middelhavet høres ut som en fin ettermiddag, er dette stedet.

Maltas fantastiske vær og episke landskap gjør det til et ekte paradis for utendørsaktiviteter. Utforsk øyene med jeep, kajakk, sykkel eller til fots. Rid på hest, seile, fisk, snorkle eller dykk på sunkne vrak. Besøk en lokal gård på en privat mat- og vintur. For noe annet, utvikle dine tradisjonelle bueskytingsevner på et maltesisk bueskytingskurs.

Mange markeder

Markeder er det beste stedet å nyte den ekte maltesiske essensen. I tillegg til gode shoppingmuligheter, får du en kulturell smak av Malta på disse stedene hvor lokalbefolkningen møtes for å sosialisere og kjøpe daglige produkter. Nesten hver by og landsby har sitt marked.

På markedene finner du alt fra husholdningsartikler, klær, musikk, leker, etc. Besøk Il-Monti-markedet, like utenfor Vallettas byport, på søndager. Inne i Valletta er det et daglig marked i Merchant Street hvor du kan handle flere vanlige produkter. I nærheten av Cospicua, en av de tre byene, er det et hyggelig ukentlig marked på tirsdager. Utenfor hovedstaden er som nevnt fiskemarkedet Marsaxlokk et must, med sin rare og eksotiske fisk. For å dra dit kan du til og med bli med på en tidlig morgenstur organisert av turoperatører.

I Gozo kan du besøke det sjarmerende it-Tokk-markedet som holdes daglig på hovedtorget i Victoria. Dette er det perfekte stedet å shoppe maltesiske delikatesser.

Maltas håndverk og smykker har en tradisjon og godt rykte på grunn av kvaliteten på detaljene, slik som maltesiske håndverkere og gullsmeder oppnår. Uansett hva du foretrekker, har du råd til det fordi smykker og håndverk på Malta passer til ethvert budsjett. Ta en titt på de vakre filigranbrosjyrer, armbånd og øredobber i klassisk design.

Det maltesiske sølvtøyet er en viktig del av landets arv, og samlere har en tendens til å lete etter disse elementene i internasjonale auksjonsrom. Alle sølv- og gullprodukter er sertifisert for ekthet og stemplet deretter av den maltesiske regjeringskonsulen. Se også etter det tradisjonelt håndlagde glasset produsert på hele Malta.

Vaser og figurer er blant de mest populære gjenstandene, vanligvis virvlet med linjer som er inspirert av fargene i det varme krystallblå vannet i Middelhavet og landskapet av brune åser med olivenlunder, kaktusplanter og vårblomster. Blant mange små ting kan du shoppe Hasiras, stokkgardiner som brukes på dører og vinduer for å holde ute den varme sommersolen på Malta. Finblonder er ganske kjent i Gozo, og det har vært et forsøk på å gjenopprette denne gamle tradisjonen.

Når du går rundt i noen byer og landsbyer, vil du sannsynligvis se kvinner sitte ute på dørstokkene og jobber med spolen. Håndstrikkede ullplagg med fargerike og klassiske design gjør et godt kjøp, og du vil alltid huske at de kom fra Malta. Vevde ulltepper, kremfarget ​​og hvite, er også tilgjengelig.

Malta har også et rykte for sine utmerkede antikviteter, som er lett å forstå siden vi vet at disse øyene var hjemsted for mange adelsmenn fra 1500- til 1700 -tallet. Du kan tenke på de fineste verkene på de maltesiske museene og palassene som er åpne for publikum. Besøk Palazzo Parisio, Naxxar og Casa Rocca Piccola (alle i Valletta). De mest ekstraordinære antikviteter på Malta er møbler, sølvtøy, maritime trykk, kunst, maltesiske klokker og perler.

Valetta er hovedstaden på Malta

Malta er ferieparadis i Middelhavet
Hovedstaden på Malta, Valetta. Foto: Unsplash

Som hovedstad på Malta har Valletta mange kjøpesentre og arkader, spesielt langs Republic Street. Det er her du kan handle designermerker, mote, musikk, parfymer, sko, sport og lignende. De mest populære turistområdene, Sliema og St. Julian’s, har også denne shoppingen i internasjonal stil til rimelige priser. Eller du kan bare sitte på et gatekjøkken, en restaurant eller kafé og la livet gli sakte forbi.

Gjemt bort på Delimara-halvøya nær Marsaxlokk, har dette en gang halvhemmelige gjemmestedet nylig blitt populært. Det er en fin liten solfelle, en fem minutters spasertur fra veien (skiltet) gjennom små jordbruksfelt langs en sti kantet med kapersbusker. Når du er der, kan du forvente en liten lukket bukt med steinbassenger og lett tilgang (i rolig vær) til innbydende, klart dypt vann.

Bergarter er flate nok til å sole seg, men noen kan være skarpe, så vannsko er nyttig. Det er ingen fasiliteter der, så sørg for å ta med vann i det minste.

Malta er ferieparadis i Middelhavet
Delimara, en gang halvhemmelig gjemmested. Foto: Save Delimara

Ghar Lapsi er en steinete badeplass på sørkysten, en favoritt blant lokalbefolkningen. Dette er et perfekt stoppested for lunsj og en dukkert hvis du har besøkt templene i Mnajdra og Hagar Qim eller Dingli -klippene og ‘Clapham Junction’.

Bergartene her danner små beskyttede lidoer perfekt for en avkjølende dukkert i rolig vær (det er ikke trygt å svømme her hvis det er bølger). Strekningen med betongbredde er mindre attraktiv, men vannet er fortsatt perfekt. Det er tre restauranter i nærheten (Carmen’s, Ta ‘Rita Lapsi View og Dive In Cafe & Grill), og en populær rute for fjellklatring.

Maltas beste badested er etter manges oppfatning Den blå lagune. Den ligger mellom den lille øya Comino og grottehullet Cominotto på Maltas nordkyst. De fleste dagsturer hit går med båt. Badingen her er strålende – i perfekt gjennomsiktig vann over hvit sand. Snorkling gjør du over tang eller ved inngangen til huler.

Ramla-bukten med sitt fyrtårn og hvite Madonna som stiger opp fra sanden, er en av Maltas beste strender. Over på den mykere øya Gozo (en halv time med ferge fra Nord-Malta) er det en strålende strekning av uberørt strand med beskyttede sanddyner og et par kafeer. Du kan begynne med panoramautsikten over bukten fra plattformen til den nå kollapset Calypso’s Cave før du går ned til havet og dykker ned i det klare blå vannet. Hvis du er i Gozo i noen dager, kan det være verdt å leie bil, da busser er sjeldnere på Gozo enn på Malta.

Ferieparadis i Middelhavet med Maltas vakre, sandfylte strender

Malta er ferieparadis i Middelhavet
Malta har mange fine sandstrender og Malta er ferieparadis i Middelhavet. Foto: Andrea Piacquadio

De vakreste strendene på Malta og Gozo Dette er uvanlige tider, og situasjonen kan endre seg raskt. Sjekk den siste reiseguiden før du reiser. Vær oppmerksom på at forfatteren vår besøkte pre-pandemi. Med mer enn 155 miles med kystlinje, 300 soldager i året, tørre varme somre og varme høster, er Malta utvilsomt et flott sted for sol og sjø.

‘Strand’ her er et bredt begrep som betyr alt fra den tradisjonelle sandstranden med bøtte og plass til en kystlinje med grove steiner som faller direkte ned i dypblått vann perfekt for en skikkelig snorkel. Begge kan være strålende – men det hjelper å vite hva du får!

Malta har noen av det klareste vannet i Middelhavet og strender med fulle fasiliteter så vel som uberørte bukter.

En bred sandstrand som er godt beskrevet med navnet, Golden Bay. Denne flankeres av uberørte klipper til den ene siden og et moderne femstjerners ferieanlegg.

Det er god plass til strandspill, bortsett fra i sommerhelgene når det kan bli veldig overfylt. Klarblått Middelhavsvann fanger en ganske bratt hyllebredde som tillater skikkelig svømming nær stranden. Det er perfekt i fint vær, som det stort sett er på Malta, spesielt midten av juni til midten av september. Men pass på strømmer etter dårlig vær.

I høysesongen sørger flagg og en badevakt for sikkerheten til de fornuftige. Vannsporten gjør dette til et flott sted for en strandsentrert ferie.

Ghajn Tuffieha er beskyttet og administrert av en miljøfrivillig organisasjon, selv om de tillater en liten kiosk som leier ut solsenger og vannsportutstyr. Et herlig sted å slappe av og bade.

Mellieha Bay er 800 meter myk gul sand som skråner forsiktig inn i gjennomsiktig vann, gjør denne til en av Maltas mest populære strender – spesielt for familier. Også kjent som Ghadira Bay, og har alle fasiliteter – kafeer, barer, solsenger, parasoller og vannsport fra windsurfing til bananbåter – og ligger i nærheten av flere ferieanlegg. Du kan enkelt komme deg hit med offentlig transport.

Den beste av strendene langs Maltas nordlige «hammerhead» og Gozo-kanalen er Paradise Bay. Dette er en strekning med gyllen sand ved siden av klart blått vann, med stråtak og en attraktiv utsikt over Maltas mindre øyer Comino og Gozo. Alt dettebetyr at Malta er ferieparadis i Middelhavet.

Liker du artikkelen Malta er ferieparadis i Middelhavet, så gi oss en like på Facebook. Kikk innom Reiselivs Linkedin og Instagram også.

Husk å bestille vår Temamelding som du får tilsendt på epost.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.