Home DestinasjonerEuropaP - Polen Portugal Hemmelige tuneller under slottet Książ

Hemmelige tuneller under slottet Książ

by Per Henriksen
hemmelige tuneller

Hemmelige tuneller under slottet Książ i Polen er nå åpnet for turister. Du kan gå gjennom tunnelen som en gang i tiden ble gravd ut 50 meter under slottet. Det er om dette ryktene har gått om at nazistene gjemte et tog fult av gull da 2. verdenskrig gikk mot slutten. I 2016 ble det gjort grundige undersøkelser, og da kom svaret. Nå kan du selv vandre i de tidligere hemmelige undergangene.

Området under Książ ble bygget av nazistene, ledet av Adolf Hitlers favorittarkitekt Albert Speer. I henhold til notater, og andre tilgjengelige dokumenter, er det mulig at tunellene er dobbelt så lange som de man allerede vet om.

Den 1,5 kilometer lange underjordiske ruten vekker stor interesse. Her kan du oppleve et stort mangfold av geologiske og historiske severdigheter. I løpet av turen går du gjennom haller bygd i betong, gjennom korridorer som er gravd ut av selve fjellet og bunkere som ligger på begge sider.

Rykter har sirkulert siden 1945 om et nazitog fylt med gull. Mange skattejegere har forgjeves forsøkt å finne skatten med gull og edelstener som nazistene plyndret til seg under okkupasjonen østover. Men det ble med ryktene.

Rykter om hemmelige tuneller

Hemmelige tuneller
En gammel skisse som viser hvor tunellene under slottet går.

At toget i det hele tatt eksisterte, er aldri blitt dokumentert av historikere.

Så, i august 2015, kom det et svar. Det myteomspunnede nazi-toget fullastet med gull var funnet i en tunnel sørvest i Polen. Dette var troverdige nyheter, fordi polske myndigheter var kilden. Turistnæringen i området, særlig i byen Wałbrzych hvor slottet ligger, begynte å forberede seg på storinnrykk av turister.

Byen opplevde at skattejegere og nysgjerrige streifet rundt i skogsområdet rundt slottet Książ. Piotr Zuchowski – som da hadde ansvar for kulturminner i Polen advarte tilreisende om å lete, og dersom de fant toget ville det være farlig å entre det.

«Inne i det skjulte toget kan det være farlig materiale fra 2. verdenskrig. Det er stor fare for at toget er minelagt», skal Zuchowski ha sagt i 2015, ifølge Sky News.

Nyhetene den gangen fortalte at det var to skattejegere som hevdet å ha funnet gulltoget. De krevde 10 prosent finnerlønn for å avsløre stedet.

Det legendariske gulltoget skulle finnes

hemmelige tuneller
Slottet Książ i Polen er nå åpnet for turister, og du kan vandre rundt i de 1,5 kilometer lange tunellene under slottet, som ble bygget av nazistene under 2. verdenskrig.

Og endelig; i august 2016 ble det satt i gang omfattende gravearbeider på jakten etter gullet. Nå skulle det bevises at det legendariske nazigull-toget i Polen eksisterte.

Men så kom de nye skattejegerne med en skuffende melding. Ikke noe gull ble funnet, ingen edelster, ikke noe tyvegods og ikke noe tog heller. Men at de hemmelige gangene under slottet Książ eksisterer, er et faktum, bygget av nazistene.

Og her kan du nå vandre rundt – 50 meter under slottet, og føle fortidens virksomhet og intensjoner med tunellene.

Ruten går langs terrassene, gjennom området man mener undergrunnjernbanens stasjon har ligget, og i retning selve slottsbygningen. Første halvdel av ruten slutter der bygningskonstruksjonen er rast sammen, ved inngangen til heissjakten som nå er fylt igjen.

Sjakten førte ut til hovedborggården. Turister får lære om Książ og det underjordiske områdets hemmeligheter, teorier om hva som var formålet med konstruksjonen og den tragiske skjebnen til fangene som gravde ut alle tunnelene.

Det er spennende å utforske dette underjordiske området under Książ, et av Polens mest gåtefulle reisemål, og å oppdage ting som har vært skjult i over 70 år!

Fakta om Książ

Slottet Książ er ligger i byen Wałbrzych i Polen, nær grensa til Tsekkia. Dette er det tredje største slottet i Polen etter Den tyske ordens slott i Malbork og slottet på Wawel. En liten del av palasskomplekset er tilgjengelig for turister, blant annet Piast-borgen.

Slottet ble bygget mellom 1288 og 1292. I 1392 gikk slottet over til å bli eiet av Tsjekkia og skiftet eiere flere ganger mellom storfamilier gjennom de neste århundrene, til det ble konfiskert av de tyske nazistene i 1941. Organisation Todt ødela mye av slottet under andre verdenskrig og fikk ytterligere hard medfart av Den røde armé etter krigen. En renovering begynte for fullt på 1970-tallet.

Byen Wałbrzych, med rundt 114 000 innbyggere, er kjent for sin årlige blomster- og kunstfestival. I år (2019) skjer dette i dagene fra 30. april til 3. mai.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Liker du artikkelen om hemmelige tuneller, så gi oss like og del på Facebook

Du kan søke hoteller verden rundt og bestill direkte her på Reiseliv


.. ... . Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.